TOKİ'de inşaatlarında yerli malı ürün kullanımı yüzde 100'e çıktı

TOKİ inşaatlarında yerli malı ürün kullanımı yüzde 100'e, yap-satlar da ise yüzde 97'ye ulaştı. Sektör temsilcileri, yerli malı ürünlerin hem daha ucuz ve kaliteli olduğunu hem de ekonomiye can suyu kattığını söyledi.

GİRİŞ 18.05.2023 10:50 GÜNCELLEME 18.05.2023 13:06
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe ithal ürünler inşaat maliyetini ve konut fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Dünyada inşaat malzemesi ihracı konusunda çok önemli bir yerde olan Türkiye, yurt içinde alt ve üst yapı projelerindeki artan oranda yerli ürün kullanımıyla büyümeye devam ediyor.

TOKİ'DE YERLİ MALI KULLANIMI YÜZDE 100 OLDU

Şuanda depremzede ve sosyal konutlarla birlikte TOKİ yaklaşık 700 bin konut yapıyor. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Genel Başkanı Mustafa Karslıoğlu, TOKİ'deki yerli malı kullanım oranının yüzde 100, yap-sat konutlarda ise bu oranın yüzde 97 olduğunu söyledi.

İhlas Haber Ajansı'na konuşan Karslıoğlu, "2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın genelgesiyle inşaatlarda kullanılan yerli malı oranı günümüzde yüzde 100'e denk geldi. TOKİ ve müteahhitlerimiz yerli malı kullanmaya dikkat ediyorlar. Ayrıca deprem bölgelerinde konutlarını tamir eden vatandaşlarımızın da yerli malı ürün kullanmasına dikkat etmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"SEKTÖR TEŞVİK EDİLMELİ"

Pandemi döneminde ithal malzemelerin Türkiye'ye gelmemesi nedeniyle sektörün zor günler geçirdiğine dikkat çeken Karslıoğlu, "Milli ekonomiye katkı sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Pandemi döneminde ithal malzemelerin ülkemize gelmemesiyle bunu en iyi anlayan ülkelerden bir tanesi olduk. Ancak ondan sonra başlatılan hamlelerle şuanda bazı inşaat malzemelerimizi dünyaya ihraç ediyoruz. Onun için bunu teşvik etmemiz lazım. İnşaat sektörü 250 sektörü arkasından getiren devasa bir iş koludur. Bu 250 sektörde de bin 500 kalem malzeme vardır. Bu bin 500 kalem malzemenin ülkemizde üretimi olmaktadır. Bugün 650 bin konut yapacak olan TOKİ şantiyelerimizde yüzde 100 yerli malı kullanılmaktadır. Yap-sat inşaatlarda ise bu oran 97'e ulaşmıştır. Yerli malı ürünler ithal edilen malzemelerden hem daha ucuz hem de servis ağı, istihdam oluşturması ve milli ekonomiye katkısından dolayı ülkemizdeki ekonomiye can suyu olmaktadır" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • Ahmet Aksoy 11 ay önce Şikayet Et
    Yerli ile milli arasında ki farkı anlatamadık gitti! Örn: Fiat aracınız Türkiye'de üretildiği icin milli dir ancak üretim hakkını İtalya verdiği için yerli degildir.Vestel Beko'ya laf sokarken bunu dikkate alın Bu iki firmada kimseden üretim izni almadan üretim yapmakta dır yani,hem milli hemde yerli dir.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Yolsuzluk kokuyor. Bütün şirketleri eline geçirdi.
    Cevapla
  • bekir 11 ay önce Şikayet Et
    inşaatda ithal demir ithal çimento ithal kum zaten kullanamazsınki üstünde yerli ve milli yazıp içinde 1 tane yerli olmayan ithal montaj bir sürü beyaz eşya var elektronik eşya var vestel beko dahil hiç biri yerli değil. bunları sorgulayın
    Cevapla
  • inşaat 11 ay önce Şikayet Et
    Hatay da yıkılan evlerin çoğu ithal "suriye demiri" ile yapıldığı tesbit edildi.
    Cevapla
  • emekli 11 ay önce Şikayet Et
    Emekliyim.Tokinin Kahramanmaraş ta yapacağı 2+1 bize yeter.Bekliyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    50 sene önce"YERLİ MALI VE TUTUM HAFTASI"diye ilkokullarda kutlama yapardık.Önemi ancak 50 sene sonra anlaşılmış demek ki...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle