Merkez Bankası’na rağmen ihtiyaç kredisi faizleri yükseldi

Bankacılık sektörü Merkez Bankası’nın faiz üst sınırı tanımlayıp ek menkul kıymet tesisi şartı getirmesine rağmen yeni haftaya ihtiyaç kredisi faizlerinde artışla başladı.

GİRİŞ 13.03.2023 15:50 GÜNCELLEME 13.03.2023 16:01
Bu Habere 101 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası bankalara cuma günü gönderdiği yazı ile ihtiyaç kredisi faizlerinde belli sınırın üzerine ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirse de bankacılık sektörü haftaya ihtiyaç kredisi faizlerinde artışla girdi.

Merkez Bankası kararı ile bankalarca tüketiciye kullandırılan ihtiyaç kredileri faiz oranına göre menkul kıymet tesisi kapsamına alındı. İhtiyaç kredilerinden faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası’nca ilan edilen yıllık bileşik referans oranın 1.8 ile 2.0 (dâhil) katı arasında olanların birinci kademede yani yüzde 20 oranında, 2.0 katından yüksek olanların ise ikinci kademede yüzde 90 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırıldı. Bundan sonra ise bankacıların yaptığı hesaplamalara göre ihtiyaç kredisi faizi yüzde 18,6’yı aştığında yüzde 20, yüzde 20,6’yı aştığında ise yüzde 90 oranında ek menkul kıymet alım zorunluluğu oluşacak. Yine bankacıların yaptığı hesaplamalara göre aylık faizin yüzde 2’nin altında kalması gerekiyor menkul kıymet tesisinden kaçınabilmek için.

TÜM BANKALAR FAİZ ARTIRDI

Ancak bu karara rağmen bu hafta kamu bankaları dahil tüm bankalar ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Geçen hafta yüzde 2,79’dan ihtiyaç kredisi kullandıran bir özel banka bu hafta 30 baz puanlık artışla faiz oranını yüzde 3,09’a çıkardı. Bir diğer özel banka ise yüzde 2,01 olan ihtiyaç kredi faizini 3,01’e çekerken, yine başka bir özel banka da yüzde 2,62 olan faizini yüzde 3’ün üzerine taşıdı. Bir kamu bankası da yüzde 1,55 olan emekli ihtilaç kredisinin faizi küçük de olsa artışla yüzde 1,57’ye yükseltti.

KREDİ KARTI VE KREDİLİ MEVDUAT KULLANIMI ARTACAK

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisi faizlerindeki artışın kredi arzını sınırlamak için alındığını çok ihtiyacı bulunmayan müşterilerin bu kanalı tercih etmeyeceğini dile getirdi. Kaynaklar, müşterilerin yüzde 1,36 seviyesinde olan faiz oranıyla kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarını kullanımını artıracağına işaret etti. Böylece Merkez Bankası’nın üst sınırına rağmen bankacılık sektörü tersine hareket etti.

KAYNAK: EKONOMİM.COM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 101
  • abdullah 23 1 yıl önce Şikayet Et
    faiz sistemi kalmadıkça ekonomi düzelmez,vergiler 1/40 olmadıkça ekonomi düzelmez. boşa yoruluyorsunuz çözüm belli.
    Cevapla
  • Hak sever 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim takıyor merkezi.? Finansal fiyatlandırma çarşıda olur yani borsada. Piyasa da olur? Masa başında yaptık ettikle olmaz. Ancak milletin parasını çar vur edersiniz, zenginlerin bankaların kasası dolar dolar.anlayana...
    Cevapla
  • Selami 1 yıl önce Şikayet Et
    birileri düğmelerine basmış olmalı. malum seçim geliyor. Bankacılık mevduatları devlet garantisinden çıkarılmalı. BİDON KAFA ne demiş dün. PARALARINIZI ALAMAYABİLRSİNİZ: KAPİTALİZM Böyle bir şey
    Cevapla
  • Kimya 1 yıl önce Şikayet Et
    Kredisis Alis verişi bırakın, bak bankalar nasıl faizi düşürüyor, milleti borç batağına düşürmek için.
    Cevapla
  • ser 1 yıl önce Şikayet Et
    Ucuz krediye katşıyım. Faize karşıyım. Bedelini milletin ödediği düşük faizli kredi bir sistemine karşıyım. Milletin harcadığı parayı neden devlet sübvanse etsin???? Zaten şu sndaki enflasyonun temel nedeni bu şekilde piyasaya sokulan krediler değil mi????? Artık bu disteme dur denmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle