Fransa'da kuraklık patates hasadını vurdu

Ülkede bu yılki tarihi kuraklık nedeniyle patates hasadının en az yüzde 20 azalarak son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Fransa'da kuraklık patates hasadını vurdu
Fransa'da kuraklık patates hasadını vurdu
GİRİŞ 27.08.2022 21:14 GÜNCELLEME 27.08.2022 21:14
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük patates ihracatçılarından Fransa'da patatesin hasadında kuraklık nedeniyle bu yıl en az yüzde 20'lik düşüş olacağı belirtildi.

France Bleu'nün haberine göre, yazdan bu yana süren tarihi kuraklık, ülkenin en büyük gıda ihracat kalemlerinden biri olan patatesin hasadında "felakete" yol açtı.

Fransa Ulusal Patates Üreticileri Birliğinden (UNPT) yapılan açıklamada, kuraklığın yol açtığı nedenlerle bu yıl patates hasadının en az yüzde 20 azalarak son 20 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiği kaydedildi.

1,5 milyon ton hasat kaybı

Üreticinin kaybının 200 milyon avrodan fazla olduğuna işaret edilen açıklamada, UNPT'nin Fransa'nın "dünyanın önde gelen patates ihracatçısı konumunu koruması ve önlemler alınması için" Tarım Bakanı ile "acil görüşme" talebinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, bu yılki hasadın en az 1,5 milyon ton düşeceği, üreticilerin kaybının yüzde 30'u geçerek yüzde 50 civarında olabileceği uyarısı yapıldı.

Öte yandan, patates hasadındaki yüksek düşüş nedeniyle fiyatların tavan yapacağı ifade ediliyor.

Ülkede markette satın alınan 1 kilogram patatesin ücretinin yüzde 20'sinin üreticiye, yüzde 50'sinin tedarikçilere harcandığı aktarılıyor.

Fransa 2021'de 8 milyon ton patates üreterek 4 milyar avroluk ciro elde etti.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Musti 1 yıl önce Şikayet Et
    Korkma biz sana yollariz Biz Türkler önce gavuru doyururuz biz yemesekte olur.
    Cevapla
  • Ohal Obası 1 yıl önce Şikayet Et
    Yandık bizimkiler şimdilerde 10₺'ye sattıkları Patatesi 20₺ yaparlar, eyvah eyvah!
    Cevapla
  • bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    afrikayı sömürdünüz günahını elbet çekeceksiniz zülüm sadıktır elbet sahibini bulur
    Cevapla
  • Tehluke 1 yıl önce Şikayet Et
    Merak etmeyin bulur bir somurge toplar getirirler.
    Cevapla
  • 007 1 yıl önce Şikayet Et
    O işler eskisi gibi değil.
    Cevapla
  • mişmiş 1 yıl önce Şikayet Et
    Eğer bizim patateste ihracat yasağı yoksa hemen getirilmeli. Fakirin yediği daha doğrusu tam da yiyemediği patates soğan stratejik ürün haline geldi. Şu an 10 tl. Eğer 15 tl olursa Allah göstermesin. Zira belediye seçimlerinde gördük patates soğanın etkisini.
    Cevapla
  • Maalesef 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef sebze meyve bakliyat önce dışarıya satılıyor ve kalanı olabildiğince pahalıya iç piyasaya sürülüyor. Örneğin zeytin yağı serbest dışarıya satışı üç beş ay sonra iç piyasa zeytinyağı kalmazsa hükümet bir hikaye bulmaya çalışır ama kimseyi inandıramaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle