Yargıtay'dan avans kararı: Tazminat ödenmemesine hükmedildi
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işverenin avans vermemesi üzerine istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte işçi-işveren arasındaki avans tartışmaları yeni bir boyut kazandı.
Çalıştığı işyerinden Avans talebinde bulunan Işçi, 'Hayır' cevabı alınca istifa etti. Haklarını alamayınca İş Mahkemesi'nin yolunu tutan işçi, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı alacaklarının tahsilini talep etti. Davalı patron davanın reddini istedi. Mahkeme; kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak ihbar tazminatı talebinin reddine, kıdem tazminatı talebinin kabulüne karar verdi. Kararı hem davacı hem de davalı temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Daire, avans tartışmalarına yeni bir boyut kazandırdı.
HER İSTEDİĞİNDE AVANS ALAMAZ
Kararda şöyle denildi: "Davacının avans talebi karşılanmayınca iş akdini feshettiği anlaşılmakta olup mahkemenin buna ilişkin kabulü yerindedir. Mahkemece işverenin geçerli bir neden göstermeden davacının avans talebini karşılamaması davacı bakımından haklı fesih nedeni kabul edilerek kıdem tazminatı talebi hüküm altına alınmıştır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’nun işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkını düzenleyen 24. maddesinde işverenin işçiye avans vermemesi şeklinde bir sebep bulunmamaktadır. Taraflar arasında işverenin davacıya her istediğinde avans vereceğine yönelik bir sözleşme de mevcut değildir. Bu nedenlerle işçi tarafından yapılan fesih haklı nedene dayanmadığından kıdem tazminatı talebinin reddi yerine yasal olmayan gerekçe ile kabulü hatalıdır. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verildi."
-
enişte 2 yıl önce Şikayet Etiyi bir karar olmuş geeçekten , sorumluluk sahini insanın ödemeleri düzgün olurBeğen
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtNeden yanlış olsun ki ben bi işveren değilim ama her işçinin ne zaman ne kadar avans isteyeği belli değil birinde versen, diğerinde vermesen yine sorun olabilir, bi işçiye versen diğer işçiye vermesen veya daha az versen yine sorun olabilir, avansı aldığı halde işi bırakırsa ayrı bir sorun oluşabilir, şu da önemli işveren işçinin maaşını 1 aylık süre biter bitmez hemen eksizsiz ödemeli o da işçinin hakkını içerde tutmamalı, Yargıtay doğru karar vermiş benceBeğen
-
Vatandaş 2 yıl önce Şikayet EtBu yanlış kararı veren hakim meslekten men edilmelidir. Bundan sonra vereceği tüm kararlar şaibeli olacaktır.Beğen
-
bela 2 yıl önce Şikayet Etavans aliyorda ne oluyor maaşta kesilecek cok abartmamak lazimBeğen Toplam 1 beğeni
-
Remzi 2 yıl önce Şikayet EtZaten işçi hakları yerle bir olmuş birde siz vurun bakalımBeğen Toplam 1 beğeni