Kirada yeni dönem resmen başladı: Zam oranı 1 yıl değişmeyecek
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasal düzenleme dün itibariyle yürürlüğe girdi. Yüzde 25 sınırı 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Düzenleme ile kiracılar 1 yıl rahat nefes alacak.
Kira artışlarını sınırlayan yasal düzenleme dünkü Resmi Gazete 'de yayımlandı. Bir önceki kira yılının TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması durumunda değişim oranı geçerli olacak.
Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak.
Bu hüküm hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacak. Düzenleme 11 Haziran 2022'den itibaren 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak.
Evin satılması durumunda da kiracının eski kira sözleşmesi devam edecek. Ev sahibi yüzde 25 oranında zam yapabilecek ancak fazlasını isteyemeyecek.
TÜFE TAKİP EDİLMEYECEK
Yeni uygulama ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, 12 ay süresince zam oranı sabit olacak. Böylece 2 bin lira olan kira 2 bin 500 liraya, 3 bin lira olan kira 3 bin 750 liraya yükselecek.
Yüzde 25 uygulaması dünden itibaren geçerli sayılacak. Yasal düzenleme geriye doğru uygulanamayacağı için daha önce yenilenen sözleşmeleri kapsamayacak. Ev sahibi bu oranın altında zam yapabilecek ancak fazlasını talep edemeyecek.
TAHLİYE DAVALARINA RET
Kira artışlarına ilişkin düzenleme geçici olup, sadece meskenler için uygulanacak. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tahliye davası açılması durumunda mahkemenin ret edeceğinin aşikâr olduğunu ifade etti.
"Yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini sanmıyorum. Yasa hükmü mahkemeyi de bağlıyor. Ev sahibi zorla kiracı çıkaramaz" dedi.
Hükümetin, bir yandan ev sahibi diğer yandan dar gelirli kiracıların hukukunu korumak gibi iki denge arasında bir tercih yapma durumunda kaldığını belirtti.
Bakan Bozdağ, "Bir yıl sonra eski düzen neyse ona dönülecektir. Borçlar Kanunu'ndaki hükümler aynen, cari olarak devam edecektir" dedi.
-
Haklı 2 yıl önce Şikayet EtKiracıyım zamdan sonra çıktım,sevgili ev sahibimin yeni paralı kiracısıBeğen
-
İnsanlık 2 yıl önce Şikayet EtBir evim var çok şükür sadece kendim için ama burada ev sahiplerinin yazdıklarını okuyunca insanlığımdan tiksindim. Sizin lütufla ev verdiğiniz ailelerin babaları çocuklarının karşısında güç duruma düşmemek için gece gündüz çabalıyor ve siz bugün 2500 lira olan kiranızı hiçbir neden yokken yarın 5000 yapacağım diyorsunuz yoksa çıkın gidin diyorsunuz hayır kurumu olmanızı kimse istemiyor ama Allah'tan korkun beBeğen Toplam 4 beğeni
-
Gazeteci 2 yıl önce Şikayet EtDevlet asgari hayat standartlarını karşılayacak genişlik ve evsafta yüz binlerce ev yapmalı. Köprü veya havalimanından daha acil ve önemli bir yatırım bu. En makul kira bedelini öder gibi vatandaşları buradan konut sahibi yapmalı. Bu evlertoplu konut şeklinde ve ikinci sınıf olacağı için yine dileyen ve imkanı olan vatandaş sair evlerin kirasını verecek veya satın alacak. Ama kötü durumda olan ve bu bedeli dahi aciz olan vatandaş da devletin konutuna gelecek. Ev fiyatları da kiralar da makul oranlara otomatikman inecek. Çaresiz vatandaş mağarada yaşamak zorunda kalmayacak. Projeye sponsor olan şirketlere bölgede yol, altyapı, market, avm, hastane gibi ticari işlerde öncelik verilecek.Beğen Toplam 1 beğeni
-
EVSİZ BARKSIZ 2 yıl önce Şikayet EtASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR HEM KENDİMİ, HEM DE EV SA HİBiNİ BESLİYORUM, NEDEN EV SAHİBİM VE EVİ HER YIL DEĞERLENİYOR DA, NEDEN BEN KİRACI OLARAK HER YIL DEĞERSİZLEŞİYORUM, BÖYLE BİR ADALET, ADALETMİ SİZCE, BEN EV SAHİBİME VE YETKİLİ LERE HAKKIMI HELAL ETMİYO RUM, EV SAHİPLERİNİN YÜZDE KAÇI CENNETE GİDER, ONUDA BİLMİYORUM.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Adalet 2 yıl önce Şikayet EtHe yaa. Ev sahipleri çalışıp didinip aldıkları evleri senin gibiler bedavadan içinde yaşasın diye almış olmalılar değilmi? Ben kazandığım birikimimi yemiyorum sana bedavadan hibe ediyorum pozisyonunda olsunlar değilmi ? Ev sahipleri birikimlerini yatırımlarını ev alarak yapmasalar başını sokacak bir ev bulamaz anca çadırda kalırsın. Devlet ev sahiplerinin birikimleri ve mülkiyetleri üzerinden iyilik yaparken Ev sahiplerine nasıl bir iyilik ve haklarını koruma yapıyor merak ediyorum. Demekki bu ülkede ev alıp yatırım yapmak yerine dertsiz tasasız alanlara yatırım yapmak gerekiyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Nefer 2 yıl önce Şikayet EtPlansız programsız yapılan işler milleti birbirine düşürmüştür. Devletin kira işlerine müdahil olması doğru değildir. Yapılması gereken iş büyükşehirlere göçün önüne geçmek gerekir. 72.5 milletten insan istanbul a yerleşmiş durumda... Sığınmacı , mülteci ve yabancıları ülke sınırları içine almamak gerekirdi. Düşünceme göre Tampon bölgelerde ve kamplarda bu insanları eğiterek , kültürümüze uygun olanlar, il nüfusu az olan şehirlere yerleştirilmeliydi.Beğen Toplam 2 beğeni