Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı

30 yıllık kullanım ömrünü dolduran 160 ton kapasiteli 10 adet kaya kamyonunun dizel motorlarını çıkarıp, elektrikliye çeviriyor.

Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı
Dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldı
GİRİŞ 28.05.2022 16:57 GÜNCELLEME 28.05.2022 16:57
Bu Habere 64 Yorum Yapılmış

Çimento ve madencilik sektörünün ihtiyaç duyduğu devasa iş makineleri, aynı zamanda en büyük maliyet ve emisyon girdilerini oluşturuyor. Sektörde dizel ekskavatörlerin kablolu sistemlerle elektrikliye dönüşümü yapılırken, sürekli hareket eden, dev boyutlu kaya kamyonlarının bataryalı şekilde elektrikle dönüştürülmesi dünyada bir ilk olarak Nuh Çimento ve ABB şirketi ortak çalışmasıyla hayata geçiriliyor. Şirketin, karbon ayak izini sıfıra düşürme hedefleri çerçevesinde çimento faaliyetlerinde kullandığı dizel yakıtlı kaya kamyonları, elektrik motorları sayesinde çevre dostu makinelere dönüşüyor.

Nuh Çimento ve ABB şirketi sıfır emisyon ile çalışacak kaya kamyonlarının tam elektrikliye dönüştürülmesi için ortaklık imzaladı.

1 MİLYON LİTRE TASARRFUF

Dünya çapında sayıları 50 bin adet olan kaya kamyonlarından Nuh Çimento'nun elinde bulunan 10 kamyon, 30 yaşını tamamlamış durumda. Ekonomik kulanım ömrünü tamamlayan kaya kamyonlarının yenilenmesi için yaklaşık 15 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğinin altını çizen Nuh Çimento Grubu CEO'su Gökhan Bozkurt, "Proje tamamlandığında yılda 1 milyon litre motorin tasarrufu sağlayacağız. Kamyonlarımız bir 30 yıl daha çevreci olarak hizmet verecek" açıklaması yaptı.

GLOBAL ÇÖZÜM ORTAĞI

ABB Türkiye Traction Divizyonu Müdürü Saim Baran, "ABB, yüksek teknoloji içeren E-Mobility ve Raylı Sistem Traction Konverterleri, Enerji Depolama Sistemleri ve Elektrikli Araç Şarj çözümlerinde lideriz, teknolojilerimize çok güveniyoruz" açıklaması yaptı.

160 TON TAŞIYOR

Bu dönüşüm projesi dünya ve ülkemizde ilk olma özelliği taşıyor" diye konuşan Bozkurt, "2018 yılında dizel ekskavatörlerimizi elektrikliye çevirmeye başlamıştık. Ancak 160 ton taşıma kapasiteli ve 7/24 hareket halinde olup yılda 4.5 milyon ton hammadde taşıyan kamyonlarda böylesi bir dönüşüm hiç yapılmadı. Bu şirketimizin 2030 yılı sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için atılan çok önemli bir adım" dedi.

KAYNAK: AKŞAM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 64
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    Benzinli ve dizel otomobillerde elektirikli ye dönüştürmek için proje geliştirmesine izin verilmeli prosedür kolaylaştırılmalıdır.
    Cevapla
  • Tekin 41 1 yıl önce Şikayet Et
    YERLİ VE MİLLİ deriz!!!!!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Nuh Çimento yu kutlamak lazım. Lakin Kurbağalı dereye yıllardır akıtıkları Beton atık sularını nereye koyacak. En büyük karbon izidir.
    Cevapla
  • Adamın biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Onlar devrin adamı hep FB li hem GS li
    Cevapla
  • Samuraykaptan 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi hoş ta bütün araçlar elektrikli olunca ihtiyaç olunan elektriği biz çevreci bir şekilde nasıl üreteceğiz? Şuan bildiğim kadarıyla %60 ihtiyacımızı termik santrallerden sağlıyoruz.
    Cevapla
  • Mustafa yenice 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaptan nükleer satiraller devreye girmesi gerekiyor vede girecek inşallah çok geckalindi yüz yıllık cumhuriyeti önceden yönetenler nükleer ne işe yayar diyerek uyutular teknolojisi bilmeyen millete şimdi göründü ne işe yaradigi ABD büyük şeytan istermi Türkiye'yi Arpalık gibi somurdu60 sene ABD issizinin maaşını biz ödedik kendimiz ac perisan yaşadık IMF faizlerini tıkır tıkır ödedik oda ABD issizlerine siponsirluk yapti
    Cevapla
  • Birdal Tuncer 1 yıl önce Şikayet Et
    Merak etme güneş herkese yeter. Ve güneşe kimse ambargo da koyamaz
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Termik santral , baca filtreleri sorunsuz çalışıyorsa son derece cevrecidir .
    Cevapla
  • Muammer 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce bir yerlerde okumuştum, elektrikli kamyonlarla dağdan maden indirilmesi işinde kullanıyorlarmış, araçların yokuş aşşağı inişlerinde ferene basılmasında aküleri doldurma özelliği varmış ve bu araçlar harcadığından daha fazla elektriği üretebiliyormuş. İlgili arkadaşlara duyurulur.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Harcadigindan daha fazlasını üretmesi termodinamige aykırı.Yuzde seksen kadarını uretebilir bide kayıpları eklersek yüzde 70 60 seviyelerine düşer ama yinede iyi bir rakam hibrit otolarda da böyledir.
    Cevapla
  • Müslüman - Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Abimin Suziki vitarasi Hibrit aynan böyle çalışıyor. Araba yavaslarken oluşan elektriği bataryalara aktarıyor. Herkan istersen bu araçlara bir bak :)))
    Cevapla
  • Herkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Her duyduğuna inanma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle