Maliye şimdi de alkollü içecek sektöründeki kayıt dışılığı denetliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı denetim başlattı. Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik saha çalışmalarının süreceğini söyledi.

GİRİŞ 17.11.2024 12:52 GÜNCELLEME 17.11.2024 12:52
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tütünün ardından şimdi de alkollü içecek sektöründe faaliyet gösteren firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter sayımı yapıyor.

Edinilen bilgiye göre, bakanlık ekipleri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatıyla sektörlerdeki kayıt dışılığa yönelik denetimlerini aralıksız sürdürüyor.

Bakanlık, tütün ve tütün mamulleri sektörünün ardından gözünü alkollü içecek imalatı yapan firmalara çevirdi.

Ekipler, yaz aylarında sigara ve makaron üreticisi 23 firmanın 8 ilde bulunan 26 adresinde eş zamanlı fiili sayım yapmıştı.

Vergi Denetim Kurulu’na bağlı yaklaşık 200 vergi müfettişi ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı gelir uzmanlarından oluşan ekipler, şimdi de alkollü içecek imalatı yapan firmaların 22 ildeki 100 adresinde eş zamanlı fiili envanter çalışması başlattı.



Tütün ve alkollü içecek sektöründe fiili envanter çalışmasıyla bu yıl stokları sayılan şirketler çoğunlukla büyük mükelleflerden oluştu. Bu şirketlerin ciro toplamının yaklaşık 100 milyar lira hacme sahip olduğu belirlendi.

TÜTÜN VE ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERİLERİNDEN FAYDALANILDI

Denetimlerde, sektördeki kayıt dışı alım ve satım yapılması, kaçak içki üretimi ve envanter değerleme işlemlerinin mevzuata uygun gerçekleştirilmemesi gibi sebeplerle ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi, KDV ile diğer vergiler yönünden oluşan muhtemel vergi kayıp ve kaçağının varlığı araştırılıyor.

Çalışmalar sırasında Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından alınan verilerden de yararlanıldı. Sayım yapılan riskli mükelleflerin belirlenmesinde bu veriler de dikkate alındı.

''SAHA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR''

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik yürütülen mücadele kapsamında saha çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Vergide adalet ve verimlilik ilkemiz çerçevesinde kayıt dışı faaliyet gösteren mükelleflere ilişkin saha denetimlerimiz derinleşiyor. Fiili envanter sayımı sonucunda haklarında tespit yapılan mükellefler vergi incelemesine alınacak. Tüm sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dahilinde sürdürerek denetimsiz hiçbir alan bırakmıyoruz.”

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bütün işlemleri anlık olarak digital ortama taşımak ve Yapay zeka ile analiz ve mali kontrol yapabilmek çok değerli olacaktır. Sevk, fiş, fatura, müstahsil makbuzu, gider pusulası, tahsilat, tediye Mali defter kayıtları vs her türlü işlemler...
    Cevapla
  • Şenol 5 ay önce Şikayet Et
    Kayıt dışı diye denetleme oluyor,ama kaçaktır,zehirdir,hastalık yapar diye kimse denetlemiyor.bu kafayla anca gideriz
    Cevapla
  • mhmt 5 ay önce Şikayet Et
    laiklik var
    Cevapla
  • İsmail 5 ay önce Şikayet Et
    Ayrancılar-Sütçüler-Peynirciler- .. vs bitti herhalde sadece onlar da değil kayıt dışı ve kanunsuz kim varsa hepsi de ... Şenol Kardeş peynirin içinde SÜT yok bu zehirden farkı ne. bırakın artık şu bizimkiler-sizinkileri kim yanlış yapıyorsa SUÇ SUÇTUR...
    Cevapla
  • yani 5 ay önce Şikayet Et
    birçok işyeri nakit istiyor karta fark koyuyor vatandaş nakit ödemeye mahkum oluyor....
    Cevapla
  • Akrep kral 5 ay önce Şikayet Et
    Nakit para ile ticaret yapan büyük yada küçük esnafın %90 nı vergi kaçırıyor oto tamirci oto yıkama kuaför restorant servisler bakkallar dolmuşlar taksiler kuyumcular emlakçılar galeriler saymakla bitmiyor bu kişilerin ve ailelerinin malına mülküne bakmanız yeterli kazandığına bakamıyorsanız harcamalarına bakın yeter
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bütün işlemleri digital ortama taşımak ve Yapay zeka ile analiz ve raporlama yapmak daha doğru hızlı ve kontrol edilebilir olacaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle