Ayçiçeği üretiminde 7 bölgeye destek

Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği ekimi desteklenecek.

GİRİŞ 11.03.2022 09:55 GÜNCELLEME 11.03.2022 09:55
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

"2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

50 LİRA EK GİRDİ DESTEĞİ VERİLECEK

Buna göre, Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeli kapsamında 2021 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi kayıtlarına göre buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinde bir defaya mahsus dekara 50 lira ek girdi desteği ödenecek.

2022 yılı sertifikalı tohum kullanım desteği, dekara arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltiğe 24 lira, aspire 5 lira, nohut ve kanolaya (kolza) 20 lira, susama 4 lira, kuru fasulye, mercimek ve yoncaya 30 lira, patatese 100 lira, fiğ, yem bezelyesi, korunga ve soyaya 22 lira, yer fıstığına 17 lira olarak ödenecek.

Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği, Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilecek yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde en fazla 5 tarım danışmanı olmak üzere, istihdam edilen her bir tarım danışmanı için 52 bin lira olacak. Danışmanlık desteği iki eşit dilim halinde ödenecek.

2022 üretim yılı sertifikalı tohum desteği ödemelerine 2022 yılında bütçe imkanları dahilinde başlanacak.

AYÇİÇEĞİNDE STRATEJİK KARAR

Öte yandan, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamındaki ürünler listesinde yer alan Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas- Hafik havzalarında yer alan ürünler güncellendi. Değişiklikle bu bölgelerde diğer ürünlerin yanında yağlık ayçiçeği ekimi de desteklenecek.

Tarımsal yayım ve danışmanlık ile ilgili destek kararı 1 Ocak 2022'den, diğerleri 1 Ocak 2021'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasıyla bu ülkelerin ana tedarikçileri olduğu ayçiçeği, hububat gibi ürünlerde dünya genelinde fiyat artışları yaşanmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 76
  • Can Polat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar gulunc rakamlar destek ancak ucuz mazotla gübreyle ilaçla ve elektrikle olur gerisi hikaye ve komik.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle mecburi eğitim sekiz yıla indirilmeli.çocuklara kendi bölgesinde yetişen ürünleri ders olarak görmeli ve uygulaması yaptırılmalı.ürün desteği kesinlikle ürün görüldükten sonra verilmeli.desteği alıp ekmeyenler var malesef.Hollanda'da ekilmeyen araziye devlet el koyup kendisi ekiyormuş.her bir dönüme ne ekilecekse devlet belirliyormuş bizde de artık katı kurallar konmalı.Ayrıca araziyi mahveden patatesçilere kira yasaklanmalı diye düşünüyorum bu cahil kafamla bunlar geliyor aklıma hayırlısı bakalım
    Cevapla
  • Mahallenin Delisi 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede bir tarım ürünü pahalanaınca seneye çiftçiler hurra onu ekiyor merak etmeyin seneye ucuzlar. Zaten yağ kullanmayın komple zararlı. Ben haşlama yapıp yiyorum suda pişiriyorum fırına atıp yağsız közleme gibi yapıyorum yağ kullanmıyom
    Cevapla
  • Tövbekar 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok gecikmiş bir karar. Sayın tarım bakanı umarım hızlandırılmış bir program ile bu sıkıntıyı aşar. Ekilmeyen bir çok arazi var. Tarım ülkesi olan ülkemiz yurt dışından döviz vererek gıda ürünleri almamalı
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle destekliyorum artık adam akıllı bir tarım politikasına geçilmeli ve verilen destekler adam akıllı denetlenmeli. Adam traktör desteği alıyor şu kadar dönüme şunu ekeceğim diyor ne ektiği var ne bişey. 5 yıl ekilmeyen araziler yaz ekilmeli yada hazineye geçirilip ekecek olana bedelsiz kiralanmalı tarımda sıfır ithalat politikası hayata geçirilmeli. Ve tarım bakanı çiftçi olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle