Ayçiçeği yağındaki fiyat artışına üretim freni
Ayçiçeği yağındaki fiyat artış hızı, üretimle yavaşlatılacak. Destek miktarının da yükselmesiyle bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artışla 2,4 milyon ton üretim öngörülüyor. Toplam ihtiyacın karşılanması için gerekli üretim oranı yüzde 60 olarak açıklandı.
Son 1,5 yılda ayçiçeği yağında görülen aşırı fiyat artışı, üreticileri bu ürüne yönlendirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne göre; destek miktarının da artması nedeniyle Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 15,6’lık artışla 2,4 milyon ton olacak.
ÜRETİM 10 YILDA YÜZDE 60 ARTTI
Dünya genelinde ayçiçeği yağına karşı oluşan talebin etkisiyle yurt dışı borsa fiyatlarında artış yaşanıyor. 2021-2022 pazarlama yılında dünyada yağlı tohum üretim miktarının 628 milyon ton olacağı öngörülüyor. Toplam üretimin yüzde 61,3’ünü soya, yüzde 10,7’sini kolza, yüzde 8,9’unu ise ayçiçeği oluşturuyor. Son 10 yıllık dönemde ayçiçeği üretiminde yüzde 59,7 artış sağlandı. 2022 sezonunda dünya ayçiçeği üretiminin Ukrayna, Rusya ve Avrupa Birliğindeki artışa bağlı olarak 56 milyon ton ile rekor seviyede olacağı öngörülüyor.
EKİM ALANI 6,5 MİLYON DEKAR
Türkiye’de yağlık ayçiçeği ekim alanı geçen yıl yüzde 17 artarak 6,5 milyon dekara yükselirken yağlık ayçiçeği üretimi 1,9 milyon tona ulaştı. TÜİK verilerine göre ayçiçeğinin yeterlilik oranı yüzde 60,1’dir. 2021 yılı üretim tahmini TÜİK tarafından yüzde 15,6’lık artışla 2,39 milyon ton olarak açıklandı. Türkiye’de ayçiçeği üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller sırası ile Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana. Bu iller, toplam üretimin yüzde 68’ini karşılıyor.
Gümrük vergisi sıfırlandı
Bu yılın ilk sekiz ayında ayçiçeği tohumu ithalatının da yüzde 31 azalmasıyla birlikte 616 bin ton olarak gerçekleşti. Geçen sene ile kıyaslandığında dünyada ayçiçeği fiyatı ortalama yüzde 47 arttı. Dünya ayçiçeği piyasasında yaşanan gelişmeler ve döviz kurlarındaki artış da dikkate alınarak “ayçiçeği tohumu ham yağı” ithalatında yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisi bu yılın sonuna kadar yüzde 0, “ayçiçeği tohumu yağı ile teknik ve sınai amaçla kullanılan ham yağ” düzenlendi.
Fiyat değişimlerine yakın takip
Geçen yıl üretici fiyatlarının yükselmesi, destek miktarlarının artması ile bu yıl ayçiçeği ekim alanlarına olumlu yansıyarak ekim alanları arttı. Türkiye’deki ayçiçeği hasadı tamamlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi, hasat durumunu yakından takip ediyor.
-
Nergiz 3 yıl önce Şikayet EtBence indirebilirler çünkü herşey devletin elinde fiyatadüşebilir devlet çiftçilerimize destek çıkarsa sahada istediği fiyata satmazlar burda bir iş düşüyor devleteimize denetim büyük üretim yerleri gezseler maliyet ne kadarBeğen Toplam 1 beğeni
-
MaDMaX 3 yıl önce Şikayet Etsonuçta fiyatlar inmez ama! belki artışı durdurur! o da belki...Beğen Toplam 4 beğeni
-
ÖKKEŞ 3 yıl önce Şikayet Ether zaman derim Allah fırsatçılara fırsat vermesin. fırsat bekleyenleri Allah bir lokmaya muhtaç etsin .Beğen Toplam 12 beğeni
-
alp 3 yıl önce Şikayet Etben üretimden ziyade yağ üreticisi ve aracılardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Murat gözükara 3 yıl önce Şikayet EtAyçiçeğini satıyon kg. 5 TL.... Tohumunun kg 60 TL... Çık bu işin içinden gübre hariç...Beğen Toplam 13 beğeni