Dünya günlerce bunu konuşmuştu! Fransa, Çin ve Türkiye talip oldu

DEİK Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Akkuş, "Lübnan Ticaret Bakanı Raul Name ile yaptığımız görüşmede patlamayla yıkılan Beyrut limanını yap işlet devret modeli ile yapmaya talip olduğumuzu ilettik." dedi.

GİRİŞ 07.07.2021 12:16 GÜNCELLEME 07.07.2021 15:17
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Akkuş, "Geçen ay sonunda Lübnan Ticaret Bakanı Raul Name ile yaptığımız görüşmede patlamayla yıkılan Beyrut limanını yap işlet devret modeli ile yapmaya talip olduğumuzu ilettik. Notlarını aldılar ve bakıp düşüneceklerini söylediler." dedi.

3 YILDIR EKONOMİK KRİZLE UĞRAŞIYOR

Başkenti Beyrut bir zamanlar Orta Doğu’nun Paris’i olarak anılan Lübnan, uzun süren iç savaş, bölgesel çatışmalar ve siyasi istikrarsızlıkların üzerine 3 yıla yakın süredir yıkıcı bir ekonomik krizle boğuşuyor. Ekim 2019’da başlayan kriz, Ağustos 2020’de Beyrut Limanı’nda gerçekleşen dünya tarihinin en yıkıcı patlamalarından birisi ile daha da derinleşti.

Lübnan'daki güncel ekonomik durumu AA muhabirine değerlendiren DEİK Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Akkuş, yıkılan Beyrut limanının yeniden inşası için Lübnanlı yetkililerle görüştüklerini söyledi.

TÜRKİYE DIŞINDA ÇİN VE FRANSA İLE DE GÖRÜŞÜYORLAR

Akkuş, geçen ay sonunda DEİK olarak ticari görüşmeler için Lübnan'a gittiklerini kaydederek, "Lübnan Ticaret Bakanı Raul Name ile yaptığımız görüşmede patlamayla yıkılan Beyrut limanını yap işlet devret modeli ile yapmaya talip olduğumuzu ilettik. Notlarını aldılar ve bakıp düşüneceklerini söylediler. Türkiye dünya çapında inşaat projelerinde çok başarılı müteahhitlere sahip. Lübnanlılar şu anda limanın inşası için Fransa ve Çin'le de görüşüyorlar. Biz isteriz ki kendimizi ispatladığımız bir alanda bu işi alalım." diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Abdülkadir Akkuş

1 KİLO ET 70 BİN LİRAYA ÇIKTI

Abdülkadir Akkuş, Lübnan'da 1 doların şu an dövizcilerde 18 bin Lübnan lirasına tekabül ettiğini belirterek, "Merkez Bankası'ndaki limitler şu anda tükenmek üzere olduğu için de akaryakıt ve ilaç sektörüne sübvansiyonu azalttılar. Eskiden 1 litre benzin 15 bin lirayken şu an 30 bin lira, yüzde 100 arttı. Gıda fiyatlarında 1 kilo et 10 bin lirayken şu an 70 bin lira, 1'e 7 oranında arttı. Gıda, akaryakıt ve ilaç sektöründe her yerde kuyruklar var. Elindeki yakıtı Suriye'ye ucuz fiyata satıp halktan alıkoyanlar da var." ifadelerini kullandı.

SADECE PARA İLE TİCARET YAPIYORLAR

Elektrikte nerdeyse günde 18 saate yakın kesintiler olduğunu aktaran Akkuş, "Ekim 2019'da başlayan krizin bugüne kadar ki maliyetinin 100 milyar dolara yakın olduğu tahmin ediliyor. Özel bankalar, halktan topladığı mevduatları devlet bankalarına, onlar da devletin farklı projelerine yatırdılar ama battılar. Halk bu yüzden bankalardaki özel mevduatlarına erişemiyor. Herhangi bir ülkeye ticaret de gerçekleştiremiyor. Şu anda ticaret tamamen nakit para üzerinden dönüyor." dedi.

"ACİLEN HÜKÜMET KURULUP FİNANSMAN BULUNMALI"

Lübnan'ın şu an tüm dünyanın yardımına ihtiyacı olduğunu söyleyen Akkuş, "Acilen hükümetin kurulması lazım. Sonraki aşamada Dünya Bankası ya da IMF'den krediler alınarak çarkların döndürülmesi gerekiyor. Bunun için hükümetin kurulması şart, aksi takdirde finansman bulunamıyor. 6 milyon nüfusu olan bir ülkede neredeyse 100'ün üzerinde banka vardı ve sigortacılık sistemi de çok gelişmişti. Bu bankalar eski rayına dönerse işler açılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

"ZARURİ İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASINA GEREK DUYULUYOR"

DEİK Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Akkuş, yenisi yapılacak limandan Türk iş insanlarının faydalanmasını istediklerini belirterek, "Kardeş ülke olarak biz yapalım diye ilettik kendilerine gerekli notlarını aldılar ve düşüneceklerini bildirdiler. Lübnan'da şu an Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında oraya göçmüş ve bugün nüfusu 200 bine yakın olan Mardinli var. Türkiye bize vatandaşlık versin biz gelip yatırım yapalım çünkü burada ekonomik kriz var ve elimizdeki birikimlerimizi kaybetmek istemiyoruz diyorlar. Türkiye'ye hevesli ve sıcak bakan iş insanları var." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR KONUMDA

Türkiye'nin Lübnan'a yılın ilk 2 ayında 200 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini bildiren Akkuş, şunları söyledi:

"Bu yıl belki 1 milyar dolara yakın ihracat yapabiliriz. İskenderun ve Mersin limanlarının Lübnan'a yakınlığı nedeniyle Tripoli ve Beyrut limanlarına seferler hızlı oluyor. Eskiden Lübnan, ürünlerini daha çok Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden alırdı ama Türkiye'nin fiyatları daha uygun ve aynı kalitede. Üretim çarklarımız hızlı döndüğü için tedarik açısından Türkiye önemli bir konumda. En çok zaruri ihtiyaçların karşılanmasına gerek duyuluyor şu anda, gıda maddeleri gibi. Biz de bu ürünlerde çok iyiyiz. Türkiye tekstil ve kimya ürünlerinde de tercih ediliyor."

Akkuş, ticari diplomasinin karşılıklı adımlarla gelişeceğini belirterek, "Bize Lübnan'da fabrika açın yatırım yapın taleplerinde bulunanlar var. Türkiye'de herhangi bir fabrika sahibi Suudi Arabistan'a, Katar'a, Bahreyn'e ihracat yapsa gümrük yüksek ama Lübnan'ın Arap ülkeleriyle Serbest Ticaret Anlaşması (STA) var. Örneğin, orada açılacak bir tekstil fabrikasının gümrüksüz şekilde Orta Doğu ülkelerine mal satması daha karlıya geliyor. Neticede orada kazanılacak döviz de Türkiye'ye gelecek. İstiyoruz ki Lübnan ile de STA yapılsın." ifadelerini kullandı.

Dünya Bankası’nın verilerine göre Lübnan’daki ekonomik kriz 19. yüzyılın ortalarından bu yana tüm dünyada yaşanan en şiddetli ilk 3 krizin içinde yer alabilir. Beyrut Limanı'nda yaşanan patlamada ise yaklaşık 15 milyar dolarlık maddi zararın meydana geldiği tahmin ediliyor. Öte yandan, daha önce çeşitli Alman ve Fransız firmaları limanın yeniden inşası için teklifte bulunmuş, fakat Lübnan'daki siyasi krizin sürecin ilerlemesine engel teşkil ettiği basına yansımıştı.​​​​​​​

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • A.G 2 yıl önce Şikayet Et
    Et Orada pahalı diyor haberde. Onlarda 70.000 imiş doları Tl ye çevirince bizden daha ucuza geliyor. Türkiye ne kadar pahalı anlayın
    Cevapla
  • Zafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaşadığı ülkenin kıymetini bilmeyen geri zekalılar okusun bu haberi. İş bilmez onun bunun desteğiyle iktidara gelenler, kendi halkına zerre güvenmeyip dostlarımızla (Biden,HDPKK,Esed, Macron ve Merkel İle) iktidar olacağız diyen beceriksiz liderlerin ülkeyi getireceği son nokta işte budur. Biz bu filmin aynısını 70 liyıllarda , 80 li ve 90 lı yıllarda defalarca seyrettik. Bu millet akıllı olmazsa başına Lübnandan daha kötüsü gelir. Devlette süreklilik esastır, onu bile bilmeyip ihaleye girecek yatırım kuruluşlarını tehdit eden bir zerzevatın siyasette yeri yoktur. Bu adam zihnen ergen davranışları sergiliyor ,kesinlikle psikiyatrinin konusudur artık. Ayzaymır Kemal.
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bebek katili iran ve onun tetikçisi hizbusseytan orada kaldıkça lübnan iflah olmaz
    Cevapla
  • TRT World'e Destek 2 yıl önce Şikayet Et
    Hristiyan Raul'u Lübnan'ın ticaret bakanı yapmışlar, sizce ihaleyi bize verirler mi, ihaleyi Fransa'ya verecekler. Mısır ve Lübnan'daki azınlık Hristiyanları baş yapmış bu çakal Vatikan-Siyonist ittifakı. Mısır'lı Sabır Meşhur videosunda diyordu, Mısırı Hristiyan azınlık yönetiyor diye.. İlk defa yönetime Müslümanlar geldi(Mursi), onada darbe yaptılar hemen. Fransa darbecileri sarayında ağırlıyor..
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizde de Kızıl Kemal iktidara gelirse aynısı olacak. Yüzde 5 alevi azınlıkla ülkeyi yönetecek !! Aslında dostlarıyla iktidar olmayacak ,dostlarıyla ülkeyi Lübnana çevirecek. Ona verilen görev bu .Türkiyeyi parçalamak için her türlü desteği Biden ,Kandil, Macron, PKK ve bütün siyonistler verecekler . Bir vatan haini bütün ülkeyi mahvedecek.
    Cevapla
  • Remzi Aslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam olsunlar Türkiye ile birleşsinler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle