Son dakika haberi: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Son dakika haberi: Merkez Bankası mart ayı faiz kararını açıkladı. Banka, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti. Ekonomistler faizde 100 baz puan artış bekliyordu. Dolar/TL, TCMB faiz kararının ardından 7,4760 seviyelerinden hızla gerileyerek 7,3280 ile 2 haftanın en düşük seviyesini gördü.
Son dakika haberi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 200 baz puanlık artışla yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti. TCMB'den yapılan açıklamada "Yukarı yönlü riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verilmiştir" denildi.
TCMB'nin enflasyon beklentisi 2021 yıl sonu için yüzde 9,4, 2022 yıl sonu için yüzde 7,0 seviyesinde bulunuyor. TÜİK en son tüketici fiyatlarını yıllık %15,61 olarak açıkladı. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 15 Nisan'da gerçekleştirilecek.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerin etkisiyle küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında artış görülmektedir. Yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda dalgalanmaya yol açmaktadır. İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların hafifletilmesiyle hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin artması beklenmektedir. Bununla birlikte, salgının seyrine ilişkin muhtemel gelişmelere bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerindeki riskler önemini korumaktadır. Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güçlü seyreden iç talebin yanı sıra ithalat fiyatlarındaki artışlar cari işlemler dengesini olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte yavaşlayan kredi büyümesi son dönemde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir.
KADEMELİ İYİLEŞME GÖZLEMLENİYOR
İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Öte yandan, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale geleceği beklentisi korunmakla birlikte, son dönemde kredi büyümesindeki yükseliş eğilimi ile ithal maliyetlerdeki artış, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirmektedir.
Kurul, söz konusu gelişmelerin enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerinde oluşturduğu yukarı yönlü riskleri dikkate alarak, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.
GEREKTİĞİNDE İLAVE PARASAL SIKILAŞMA YAPILACAK
2021 yılsonu tahmin hedefi dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenmeye devam edilecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.
ENLASYON İÇİN KARARLI ADIMLAR SÜRECEK
Kalıcı fiyat istikrarı ve yüzde 5 hedefine varıncaya kadar, para politikası faizi ile gerçekleşen/beklenen enflasyon arasındaki denge, güçlü dezenflasyonist etkiyi koruyacak şekilde kararlılıkla sürdürülecektir. Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde sürdürülmesinin fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
KARAR SONRASI DOLAR VE ALTIN SERT DÜŞTÜ, BORSA YÜKSELDİ
Karar sonrası Borsa İstanbul'da banka hisseleri öncülüğünde yükselişin ivme kazandığı görülürken, döviz kurları ise sert düştü. Saat 14.15 itibarıyla BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,6 artarak 1.570 puanın üzerine çıkarken, banka hisselerinin getirisi yüzde 3'e yaklaştı.
TCMB'nin kararı öncesinde 7,48 seviyesinde seyreden dolar/TL, 7,3265 ile iki haftanın en düşük seviyesini gördü. Dolar/TL, şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 2,2 azalışla 7,3420 seviyesinde işlem görüyor. Avro/TL yüzde 2,3 düşüşle 8,7810'dan, sterlin/TL ise yüzde 2 gerileyerek 10,2710'dan satılıyor.
Analistler, TCMB'nin artan enflasyonist baskılara karşı önden yüklemeli sıkılaştırma adımı atarak Türk lirası varlıkları desteklediğini bildirdi.
Dolar kurundaki düşüşle birlikte güne 420 TL'den başlayan gram altının fiyatı ise 409 TL'ye kadar düştü.
EKONOMİSTLER 100 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLİYORDU
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. Reuters anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizde yükseliş bekliyor. Faiz artış tahminleri 1 ile 3 puan arasında değişirken, ortalama beklenti faizin yüzde 18 seviyesine yükseleceği yönünde.
AA Finans'ın Mart ayına ilişkin beklenti anketinde katılan ekonomistlerin büyük bir çoğunluğu vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 100 baz puan artacağı beklentilerini dile getirmişti.
BİR ÖNCEKİ TOPLANTIDA SABİT TUTMUŞTU
Merkez Bankası son iki toplantısında faizi değiştirmeyerek yüzde 17'de bırakmış bir önceki iki toplantısında ise toplam 6,75 puan faiz artışına gitmişti.
-
osman tellioğlu 3 yıl önce Şikayet Etkonut faiz oranlari ne zaman düşecek bu konuda bilgi almak istiyorumBeğen
-
doğucan akyol 3 yıl önce Şikayet Etaçıkça insanları faize yöneltmek değilmidir bunun adı.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Mülayim 3 yıl önce Şikayet EtDoları faizle nereye kadar dizginleyebileceksiniz, belli bir yerden sonra patlayacak zaten bırakın yavaş yavaş patlasın, birden patlarsa hasarı çok büyük oluyor...Beğen Toplam 3 beğeni
-
yorumcu 3 yıl önce Şikayet EtGerçek enflasyon ve faiz bunun 3 katından fazla, Gerçekçi olun 700 baz puan artsa yeridir. Gerçek olmayan rakamlar yüzünden vatandaşın alım gücü düştü. Maaşına zam yapmadılar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
vatansever 3 yıl önce Şikayet Etişte dolaylı ihanet buBeğen Toplam 3 beğeni