Sosyal güvenlik sisteminde yeni dönem

Sosyal güvenlik sisteminin kapsamının artırılması amacıyla farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek, sisteme girişler için kolaylaştırıcı mekanizmalar oluşturulacak.

GİRİŞ 01.11.2025 13:02 GÜNCELLEME 01.11.2025 17:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

2026 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan edinilen derlemeye göre, sosyal sigorta kapsamındaki nüfus oranı, kayıt dışı istihdamla mücadele ve prim teşviklerinin etkisiyle 2024'te yüzde 89,7 düzeyine ulaştı.

Sosyal güvenlik sisteminin kapsamının artırılması, daha adil ve etkin bir yapıya kavuşturulması, uzun dönemli mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi amacıyla bazı politika ve tedbirler uygulanacak.

Bu doğrultuda, sosyal güvenlik kapsamı genişletilerek prim tabanı güçlendirilecek.

Sisteme girişlerin kolaylaştırılması için farklı meslek ve gelir gruplarına yönelik yeni uygulamalar geliştirilecek.

Apartman görevlisi, ev hizmetlisi, çocuk ve yaşlı bakıcısı gibi işçileri çalıştıran ancak ticari faaliyette bulunmayan teşebbüslerin yer aldığı kolay işverenlik uygulamasının kapsamının genişletilmesi için çalışmalar tamamlanacak.

Sosyal güvenlik kapsamında yer almayan veya sisteme girişi zor olan gruplar için kolaylaştırıcı mekanizmalar geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılacak.

Düşük gelirli esnaf, sanatkar, çiftçiler ve mevsimlik çalışanlar gibi gruplara özel sosyal sigorta programları oluşturulacak.

AYLIK BAĞLAMA SİSTEMİ, "DAHA ÇOK İSTİHDAMDA KALMAK" ODAKLI OLACAK

Kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen düzenlemeler hayata geçirilerek, sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecek. Bu konudaki reformları hayata geçirmek üzere ilgili kurumlar ortak çalışmalar yürütecek.

Sosyal güvenlik sisteminde gelire dayalı prim bildirim kapsamının genişletilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

Aylık bağlama sistemi kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yeniden düzenlenecek. Bu konuda reform alanları tespit edilecek ve bu alanlarla ilgili çalışmalar yapılacak.

SGK'YE BORCU OLANLARA REHBERLİK EDİLECEK

Sosyal güvenlik sisteminde prim tahsilatları artırılacak. Bu doğrultuda prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek.

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun çerçevesinde takip ve tahsilat işlemleri etkin şekilde uygulanacak. SGK'ye borcu bulunan sigortalılarla iletişim kurularak borcun ödenmesi konusunda rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerine devam edilecek.

Denetimler yoluyla sosyal güvenlik sisteminin etkinliği artırılacak.

Sektörlere ve iş yerlerine yönelik risk odaklı ve tarama şeklinde denetim ve rehberlik faaliyetleri yürütülecek, prime esas kazancı bir önceki aya göre yüzde 20'den fazla azalan sigortalılara kısa mesaj yoluyla uyarı gönderilecek.

Kayıt dışı istihdam ve ücretle mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı denetim faaliyetleri artırılarak, prim tabanı genişletilecek.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Xbvd 9 dakika önce Şikayet Et
    GSS PRİMLERİ ZORUNLU OLMASIN GENÇLER OLARAK DURDUK YERE BORÇLANIYORUZ İSTEYENLERİN SAĞLIK SİGORTA GÜVENCESİ OLSUN İSTEMEYENLERİ SORMADAN BORCLANDİRMAYİN YAŞ 22 Bi ton borç var napacagız
    Cevapla
  • Ergün 11 dakika önce Şikayet Et
    Kademeli emeklilik gelmez de bunlar bos
    Cevapla
  • Bu Nasıl İş 12 dakika önce Şikayet Et
    Fazla Primi olan emeklilerin Maaş yönünden hiçbir Avantajı yok. Bu nasıl iş anlamadık.
    Cevapla
  • Yusuf büyük 16 dakika önce Şikayet Et
    Sgk öncelikle meslek kodunda 5 veya 7 yılını dolduran işçinin sigorta primini asgari ücretten kabul etmeyecek atıyorum mesleki 7 yılıdolan işçinin primi asgari üçret pirimden ilave yüzde 30 veya 40 fazla olma şartı konmalı
    Cevapla
  • Bekliyoruz 16 dakika önce Şikayet Et
    Sigorta Prim gün sayısı fazla olanların Emekli aylıklarının da Yüksek bağlanması gerekir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle