Türkiye bugüne kadarki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı

Ticaret Bakanı Pekcan, "Ekim ayı ihracatımız yüzde 5,6 artışla 17 milyar 333 milyon dolar oldu. Bu rakam, bugüne kadar ulaşılan en yüksek aylık ihracat rakamı oldu" dedi.

GİRİŞ 02.11.2020 13:33 GÜNCELLEME 02.11.2020 15:13
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Türkiye olarak, ihracattaki kapasitemizi koruyor, yeni ve tarihi rekorlarla hedeflerimiz doğrultusunda güçlü adımlarla ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.

Pekcan, "Ekim ayı ihracatımız yüzde 5,6 artışla 17 milyar 333 milyon dolar oldu. Bu rakam, bugüne kadar ulaşılan en yüksek aylık ihracat rakamı oldu" dedi.

 

"Ekim ihracatı, Türkiye’nin pandemiyi mümkün olan en az hasarla atlatacak, en hızlı toparlanacak ülkeler arasında olacağının teyididir" değerlendirmesinde bulunan Pekcan, "Ekimde ithalatımız yüzde 8,5 artışla 19 milyar 729 milyon dolar oldu, ithalatın yüzde 87,8'i ham madde ve yatırım mallarından oluştu" şeklinde konuştu.

Pekcan, ekimde dış ticaret hacminin 37 milyar 62 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 87,9 ile 2020'nin en yüksek rakamına ulaştığını belirtti.

2020'de altın hariç ithalatta azalış yaşandığını kaydeden Pekcan, "Altın hariç ithalat 10 ayda yüzde 5,1 düştü ve 155,4 milyar dolar ile sınırlı kaldı" bilgisini verdi.

"CUMHURİYET TARİHİ REKORUNA İMZA ATTIK"

Ticaret Bakanlığında gerçekleştirilen ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın 'Ekim 2020 İhracat Rakamları'nın açıklandığı programda konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, İzmir'de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Gülle, ihracatçıların üretime ve ihracata hız kesmeden devam ettiğini vurgulayarak, ulaşılan rakamlarla Cumhuriyet tarihinde yeni bir rekora imza atıldığının altını çizdi.

İhracatçıların rekor kırmaya alışkın olduğuna değinen Gülle, "Türk ihracatçısının olağanüstü koşullarda ne kadar başarılı olduğunu dünyaya bir kez daha gösterdik. İnanıyorum ki, 2020 ihracat hedefimizin üzerinde yılı tamamlayıp, 2021 yılında yeni başarılara, yeni tecrübelerle, hep birlikte yelken açacağız" diye konuştu.

"UMUT VERİCİ BİR BEKLENTİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR"

Rakamsal detayları aktarmadan önce küresel ekonomi ve ticaretteki güncel tabloyu da paylaşan Gülle, "Yılın ilk sekiz aylık döneminde, birçok ülkenin ihracatında, önemli düşüşler yaşandığını görüyoruz. Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, yılın ilk 8 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre; Rusya'nın ihracatı yüzde 24, Fransa'nın ve Hindistan'ın ihracatı yüzde 21, Birleşik Krallık'ın ihracatı yüzde 17, ABD'nin ihracatı yüzde 16, İspanya'nın ihracatı ise yüzde 15 azaldı. IMF beklentilerine göre, dünya ticareti 2020 yılında yüzde 10,4 daralma ile karşı karşıya kalacak. IMF tarafından Ekim ayında yayınlanan dünya ekonomik görünüm raporuna göre, dünya ekonomisinin bu yılı yüzde 4,4 küçülme ile kapatacağı tahmin edilmekte. Yine aynı raporda ekonomik daralmanın, en önemli pazarlarımız olan gelişmiş ülkelerde yüzde 5,8, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 7,6, olarak gerçekleşeceği öngörüsü paylaşıldı. Küresel ekonominin 2021 yılında hızla toparlanacağı ve yılın yüzde 5,3 küresel büyüme ile tamamlanacağı da, umut verici bir beklenti olarak karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.

Uluslararası kuruluşların yüzde 2-3 oranında daralma beklentilerini hatırlatan Gülle, Türkiye'nin bu dönemi büyüme ile kapatacağına inandığını söyledi. 2021 yılının Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayan Gülle, "Ekim ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 5,6'lık artışla 17 milyar 333 milyon dolar oldu. 2018 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz 16 milyar 590 milyon dolarlık Ekim ayı rekorunu da, bu sayede tekrar kırarak yeni bir Cumhuriyet tarihi rekoruna hep birlikte imza attık" ifadelerini kullandı. Ayrıca Gülle, Ekim ayı ihracat rakamının yalnızca Ekim ayı rekoru olarak nitelendirilmemesi gerektiğine değinerek, açıklanan rakamın bu yılın en yüksek aylık ihracat rakamı olduğunu söyledi.

Ekim ayı içerisinde bin 742 firmanın ihracata merhaba dediğini aktaran Gülle, söz konusu firmaların Ekim ayı içerisinde 114 milyon 158 bin dolarlık ihracat rakamını gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

"20 SEKTÖRÜMÜZ İHRACATINI ARTIRDI"

Ekim ayı içerisinde toplam 42 bin 559 firmanın ihracat gerçekleştirdiğini söyleyen Gülle, "20 sektörümüz ihracatını artırdı. Hazır giyim, mobilya ve halı sektörlerimiz; tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi" dedi.

Sektörel olarak rakamları da paylaşan Gülle, "2 milyar 916 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 1 milyar 858 milyon dolara ulaşan hazır giyim sektörümüz ikinci, 1 milyar 725 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu" diye konuştu.

Otomotiv sektöründe, 2019 yılına oranla 103 milyon dolarlık ihracat artışı gerçekleştiğine dikkat çeken Gülle, hazır giyimde ise 305 milyon dolar artış yaşandığına değindi.

Gülle, açıklamasında Ekim ayının en güçlü performans gösteren sektörlerine de dikkat çekti.

Ekim ayı içerisinde ihracat yapılan ülke sayılarını değerlendiren Gülle, ihracatın 207 ülke ve bölgeyle yapıldığını aktardı. Söz konusu ihracatlarda birinci sırada kimyevi maddeler sektörlerinin bulunduğunu söyleyen Gülle, "193 ülke ve bölgeye ihracat ile hububat sektörümüz ikinci ve 191 ülke ve bölgeye ihracat yapan mobilya sektörümüz üçüncü oldu" dedi.

Ekim ayında Türkiye ile en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ülkeyi de sıralayan Gülle, "1 milyar 620 milyon dolar ile Almanya; 1 milyar 495 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 966 milyon dolar ile Irak oldu" diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonuyla gerçekleştirilen Sanal Ticaret heyetlerinin 12 ülkede başarıyla tamamlandığını söyleyen Gülle, "Bugüne kadar 2000'e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleşti" diye konuştu.

İllere göre Ekim ayında gerçekleştirilen ihracat oranlarını da paylaşan Gülle, Ekim ayında 49 ilin ihracatlarını arttırdığını söyledi. Gülle, "En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilimiz sırasıyla; 6 milyar 991 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 456 milyon dolarla Bursa, 1 milyar 325 milyon dolarla Kocaeli, 906 milyon dolarla İzmir, 801 milyon dolarla Gaziantep oldu" şeklinde konuştu.

Covid-19 ürünlerinin ihracatının da Ekim ayında hız kesmeden devam ettiğini aktaran Gülle, "Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre; solunum cihazları yüzde 565, maske ve önlük yüzde 548, tanı kitleri yüzde 141, dezenfektan ihracatı ise yüzde 32 artış gösterdi. Ekim ayında, toplam Covid-19 ürünü ihracatı yüzde 208 artışla 75 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.

Ekim ayı ihracat rakamlarının Türkiye için hayırlı olmasını dileyen Gülle, "Daha çok çalışıp, katma değer odaklı üretim ve ihracat bilinciyle, 214 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedefimize birlikte ulaşacağız" dedi.

YORUMLAR 25
  • Selami Uçar 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu döviz alım satımını yasaklayın. Düz bir kişinin dövizle işi olmaması lazım. Bankalarda yüzlerce milyar dolar para var. Ekonomiye faydası yok. Devletin de acil olarak tüm ürün gamında yerlilik oranlarının arttırılmasını bir misyon olarak belirlenmesi gerekir. Doğal kaynaklarımız çıkana kadar dolar 15 TL olacak herhalde. Ürettiğimiz herşeyin katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülmesi bir gereklilik.
    Cevapla
  • Samiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Hükümetimize, bütün dünyanın krizde olduğu bugünlerde en candan ve kalbî desteklerimi sunuyorum. Bütün ailemle birlikte oylarımız hükümetimize...
    Cevapla
  • Şems 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet gözle görülür muazzam bir ihracaat artırım var ancak disaridan gelen bir ürün dövizden dolayı pahalı olmasi gerekirken, herşeye zam geliyor. bu durumda bir herşeyi mi ithal ediyoruz. Etmiyorsak neden artış oluyor. yoksa denetim mi yapılmıyor. uygulama da bir eksiklik mi var.
    Cevapla
  • anadolu ligi 3 yıl önce Şikayet Et
    pandemiden dolayı turistten gelecek 35 milyar dolar gelmeyince döviz talebi doğdu ve arz talep meselesi dolar arttı bu sene,haberde de söylediği gibi ithalatımızın %88 i hammadde ve yatırım malları ,otomotiv ve telefon gibi tüketim malları %12 ye düşmüş devlet otomobillere ve cep telefonlarına getirdiği vergilerle bunları düşürebildi,üretimden yanı sıkıntımız yok ,fakat hammadde dışarıda daha ucuz ,buna bir çare bulunabilirse bizi kimse tutamaz
    Cevapla
  • alperen 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet ne yapsın vatandaşın Ademoğlu gibi zeka zaafları var.
    Cevapla
  • Kemal 3 yıl önce Şikayet Et
    Her türlü üretim enerji ister. Mesela ekmek yapmak için elektriğe ihtiyaç duyarız. Elektriği üretmek içinse şuan doğalgaz kullanılıyor. Türkiye doğalgaz zengini olmadığı için döviz artınca elektrikle üretilen herşeyin fiyatı artar. Mesela petrolden binbir çeşit hammadde çıkar. Naylonundan, tişörtüne kadar. Şanslıyız ki petrol biraz düştü. Yoksa dahada fiyatlar yüksek olurdu
    Cevapla
  • Ademoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet ne yapsın vatandaşın ahlaki zaafları var.
    Cevapla
  • berkant 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz yeni birşey icat etmeden Çini örnek alıp üretim nasıl ucuz ve yerli olur ona kafa yorsanız ve başarsanız işte o zaman tarih kitapları sizi yazar. Dünyanın ihtiyacı olan her ürünün listesini çıkart işsiz fabrikasız her şehire görev ver. Tesis kur. Zengin aileleri mecbur kıl yoksa defet gitsinler. Bak bakalım çinle yarışıyormusun. Gavura veren Allah ona iman etmişe fazlasıyla verir.
    Cevapla
  • Safa 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyadaki en büyük vahşi kapitalizm çindedir. Bunun dışında doğru tespitlerinde var. Bizin asıl zaafımız olan yeraltı kaynaklarımız. Ama Allah'a şükür onlarda artıyor.
    Cevapla
  • Samsunlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Çin'i örnek almak istiyorsan halkın köle olmasına göz yumacaksın.
    Cevapla
  • gurbetci 3 yıl önce Şikayet Et
    Dediğiniz biraz zor. Çinli bir vatandaşın ortalama geliri bu yıl 900dolardı. Daha bu yıl Türkiyenin maaş seviyesine yaklaştı. Bu yüzden çinle rekabet edemezsiniz. Çinin rekabetinin sebebi düşük maaş ve devletin çin şirkelterine ihracat için ödediği yüksek paralar.
    Cevapla
  • adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Üretim nasıl mı ucuz olur sevgili kardeşim? İşçiye 50 dolar maaş verirsen üretim ucuz olur mesela! Hammadeyi ucuza çıkartmak için de işçiye az maaş verirsin. Yani çin de yaşayan insanların yaşam standartlarının ne olduğunu biliyor musun? Önemli olan halkının nasıl yaşadığı değil mi? Yoksa çin gibi halkını sömür dur. Kazançlı çıkan kim? Global şirketler. Ezilen kim? Vatandaş
    Cevapla
  • Metin 3 yıl önce Şikayet Et
    İthalat, ihracattan 3 puan daha fazla artmış. Netin memnuniyeti bu?
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    İthalatta 2 milyar dolarlık altın alımı var. Bu ithalat sayılmaz. Paraya para takası demek oluyor.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    İthalatın fazlalığı enerji ihtiyacından kaynaklanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle