Sonuç çıkana kadar Türkiye bastıracak! 55 cent düşük kaldı Türkiye harekete geçti

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nda, varil başına alınan ancak yetersiz görülen 55 centlik geçiş ücretinin artırılması için Ankara harekete geçti.

Sonuç çıkana kadar Türkiye bastıracak! 55 cent düşük kaldı Türkiye harekete geçti
Sonuç çıkana kadar Türkiye bastıracak! 55 cent düşük kaldı Türkiye harekete geçti
GİRİŞ 13.07.2020 16:36 GÜNCELLEME 13.07.2020 16:59
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Azeri petrolünün Türkiye üzerinden uluslar arası pazarlara transfer edilmesinde kritik öneme sahip olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nda, varil başına Türkiye’ye kalan ancak “verimli ve etkin işletmecilik” için son derece yetersiz bulunan 55 centlik “geçiş ücreti”nde tarihi dönemeç... Ankara, söz konusu ücretin artırılması için kolları sıvadı.

BTC’nin işletmecileri arasında yer alan en büyük ortak olarak öne çıkan İngiliz BP ile görüşmelere başlandı. Türkiye, geçiş ücretinin artırılmasında kararlı… Dünyada, benzer hatlarda ödenen geçiş ücretinin 1.5-2 dolar düzeyinde olduğuna dikkat çekilerek, bu ücretin düşük kaldığı ve her geçen gün maliyetler karşısında eridiğine işaret edildi. 

 

 

HaberTürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre, BTC Petrol Boru Hattı üzerinden Hazar Bölgesi’nde üretilen petrol Ceyhan’a taşınıyor ve tankerlerle uluslararası pazarlara ulaştırılıyor. Hattın kapasitesi yıllık 50 milyon ton, günlük 1 milyon varil. BTC boru hattı, toplam bin 76 kilometre uzunluğa sahip. Türkiye bölümünün uzunluğu, bin 74 kilometre.

Hattın, Türkiye bölümünü BOTAŞ gerçekleştirdi. Bu bölümün işletmesini, BOTAŞ International Limited (BIL) yürütüyor. Hattan, 4 Haziran 2006 tarihinde petrol akmaya başladı.

 

 

55 CENT ALIYOR

Hattan, akan her varil petrol için Türkiye 55 centlik “geçiş ücreti” alıyor. Bunun, 28-29 centi BIL’e, kalan bölümü de vergi olarak devlete aktarılıyor.

Yıllardır tartışma konusu olan bu ücret, “etkin-verimli işletmecilik” ve yıllar içinde oluşan maliyetlerin karşılanmasında yetersiz kaldı. Zaman zaman bu ücretin artırılması için görüşmeler yapıldı. İstenen sonuç bir türlü alınamadı.

TÜRKİYE KARARLI

Türkiye, geçiş ücretinin günün koşullarına uygun ve işletmeciliğin rasyonel olarak sürdürülmesi çerçevesinde artırılması konusunda girişimlerine başladı. Ankara, geçiş ücretinin artırılması için bastırıyor.

Bu amaçla, söz konusu hattın işletmecileri arasında yer alan en büyük ortak İngiliz BP ile görüşmeler başladı. Enerji yönetimi, Azerbaycan milli petrol şirketi SOCAR’la da bir araya geliyor.

Türkiye, geçiş ücretinin artırılmasına ilişkin talebini somut gerekçeleri ile iletti. Bu ücretin artırılmasının ekonomik ve teknik gerekliliğini anlattı. Dünyada, benzer hatlarda ödenen geçiş ücretinin 1.5-2 dolar düzeyinde olduğuna dikkat çekildi. Bu ücretin, düşük kaldığı ve her geçen gün oluşan maliyetler karşısında eridiği ifade edildi.

KAYNAK: FİNANS GÜNDEM
YORUMLAR 42
  • farkındalık 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar bu anlaşmayı tekrardan ele alırsak akan petrolden her akan petrol için belli bir litre almış olsaydık daha mantıklı olmazmıydı bari petrol yükselirse de düşse de biz kazancımızı biliriz kazan kazan mantığı daha isabetli olmazmıydı cent sent ment lira bilmezük biz maldan istiyoruz candan değil
    Cevapla
  • vedat 3 yıl önce Şikayet Et
    1.5 -2 dolar karşısında 55 cent ne yaa, desenize bedava geçiş yapıyorlar. Ruslarla bile Mavi akım yeniden ele alınıp ücretler makul hale getirilmişti. Bu durum kabul edilebilir değil ki. Enerji bizden gidiyor . Bu yapılan da kerdeşliğe sığmaz,dostluk başka alış veriş başka.
    Cevapla
  • Ottoman 3 yıl önce Şikayet Et
    Varilden artirilmazsa sorun değil Bir vergi daha koyarsınız bu millet öder nasıl.olsa biz bize yeteriz ya
    Cevapla
  • Filozof 3 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşma Taaa EN başta Hatalı — Şimdide Adamlar kabul etmiyor ...
    Cevapla
  • Barbaroslar geliyor 3 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten hakkaniyet neyse alınsın yabancıya bedava su yok,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle