Bu yıl mezun olacaklara hayati öneriler

Bu yıl üniversiteden mezun olacaklar koronavirüs salgınının etkisinde dolayı iş hayatına başlama süreçlerinin uzun süreceği düşüncesinden dolayı tedirgin. Ancak bu süreçte üniversiteden mezun olsalar bile diplomanın her şey olmadığına hayatın yeni başladığına dikkat çeken Yenibirlik Yazarı Dr. İlhami Fındıkçı 'Kovıd-19 mezunlarına' ve ailelerine hayati önerilerde bulundu.

Bu yıl mezun olacaklara hayati öneriler
Bu yıl mezun olacaklara hayati öneriler
GİRİŞ 10.06.2020 15:43 GÜNCELLEME 10.06.2020 16:49
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Öğrenmenin hiç bir zaman bitmeyeceğine bu yıl mezun olsanız bile iki yıl sonra bütün öğrenilenlerin eskiyeceğini söyleyen Dr. İlhami Fındıkçı iş hayatına başlasanız da başlamasanız da her günü değerlendirmek gerektiğine bilginin üstüne bilgi katmanın ve devamlı gelişime açık olmanın önemine vurgu yaptı.

İşte Yazarı Dr. İlhami Fındıkçı'nın kaleme aldığı o yazısı;

Kovid-19 yılında üniversitelerden mezun olan gençler ve aileleri de şaşkın.

 

İnsanlık tarihinin en önemli dönüşümlerinden birinin yaşandığı, Kovid-19’un tarih yazdığı, yaşama dair ezberimizin bozulduğu, an’ların değerini daha iyi anladığımız bir zamandan geçiyoruz. Değişen düzenler, ertelenen hayatlar, uyum sağlamaya çalıştığımız yeni dengelerle iç içeyiz.

Kovid-19 yılında üniversitelerden mezun olan gençler ve aileleri de şaşkın. Zira öğrenciliğin son dönemecini evde geçiren, mezuniyet heyecanını yaşayamayan gençler, yeni yaşam döneminin belirsizliği içindeler.

 

Kıymetli 2020 mezunları;

Öncelikle telaş etmeyin, sakin ve zamana hâkim olun. Belirsizlikle başa çıkmaya çalışın. Sürekli şikâyet eden, eleştiren, değişimin hayatımızdan götürdüklerine odaklanan, bütün olumsuzlukları kendisiyle ilişkilendiren, yaşamdan geri çekilen bir kişi olmayın. Aksine krizin fırsatlarına odaklanın, hızlı değişimi, yeni bakış açılarını yakalayın ve muazzam dönüşüm sürecine şahit olduğunuz için kendinizi şanslı hissedin.

Değişen çalışma ve sınav alışkanlığınızın size yeni şeyler kattığının farkında olun. Örneğin hukuk öğrencisinin ezber odaklı bir sınav hazırlığı yerine örnek olay üzerinden işin içine girerek, araştırarak ödev yapması, mühendislik öğrencisinin daha fazla maket proje ödevi yapması, psikoloji öğrencisinin, gerçek vakalarla çalışması önemlidir.

DİPLOMA ÖNEMLİDİR AMA

Üniversiteden diploma almak önemlidir ama her şey değildir. Hayatın yeni başladığını, teoriden pratiğe geçmeniz gereken zorlu ama bir o kadar da güzel bir iş hayatı sizi bekliyor. Sizi ayakta tutacak olan diplomanız değil diplomanızın hakkını vermek için giriştiğiniz mücadeledir. Mesleğinizin uygulamasını öğrenmek için fotokopi çekerek, tezgâhı silerek, mağazada satış yaparak, depoda ürün sayarak, fatura girişi yaparak kısacası işin çıraklığından başlayarak öğrenmeye hazır ve istekli olmalısınız.

Kişilik özellikleriniz, liderlik potansiyeliniz, zihinsel kapasiteniz önemlidir ama çalışma azminiz ve performansınız belirleyici olacaktır. Buluş yapan, marka üreten, akademik kariyer yapan, üst düzey yönetici olan, sanatçı olan, usta olan, lider olan kısacası alanında fark üreten kişilerin hayat hikâyelerinin ortak özelliği çok çalışmaktır. Yüzlerce diplomalıya istihdam sağlayan, girişimci, çalışkan ve başarı güdüsü yüksek diplomasız iş insanlarının başarı hikâyelerine aşina olun.

Üniversite bitiyor ama öğrenme serüveniniz bitmiyor. Unutmayın ki hayat, nefesiniz kesildiğinde değil öğrenmeniz bittiğinde son bulur. İki-üç yıl sonra bütün öğrendikleriniz eskiyecektir. Büyük datanın oluşturduğu malumat, ileti, veri karmaşasından etkilenmeden gerçek bilgiye ulaşma ve davranışa dönüştürme metotlarına hâkim olmalısınız. Bunun için her gününüzü değerlendirerek yabancı dili, bilişim dilini ve dijital dili bilmeniz şarttır.

Tüketici olmaktan çıkıp hayata karışmak, üretmek, başkaları için de var olmak gibi bir derdiniz olmalıdır artık. Ailenizin ekonomik durumu ne olursa olsun kendi ayaklarınız üzerinde durabilecek bir disiplininiz, hayatınızın yazılı hedefleri ve planları olmalıdır.

Eğitim sürecini uzatmak amacıyla yeni üniversite yahut yüksek lisans yerine üniversiteden hemen sonraki 3-5 yıl içinde bir işi öğrenmeniz, ustalaşmanız size çok önemli bir ayrıcalık sağlayacaktır.

İşe yerleşmede diplomanız yanında iletişim ve etkileşim kapasiteniz, hitabet ve liderlik beceriniz, iş disiplininiz, isteğiniz, samimiyetiniz, çalışkanlığınız ve ahlakınızın belirleyici olacağını lütfen unutmayın.

ÜLKE SİZE EMANET

Başta anne babanız olmak üzere aile üyelerinizi, dostlarınızı ve sosyal yaşamınızı ihmal etmeyin. İşiniz kadar aile kurma hedefiniz de olmalıdır. Dolayısıyla hayatınızın en önemli kararlarından biri olan okul seçiminden sonra iş ve eş seçimi gibi temel kararlara hazır olun.

Başarının en önemli anahtarlarından biri, oluşturduğunuz çevre ve sosyal ilişkilerinizdir. Bunun için ilk iş deneyimleri olan stajlarınızı kâğıt üstünde yapmayın.

Aklınıza ve diplomanıza güvenin ama bunun yanına ahlakınızı ve gönlünüzü koyun. Teorik bilgilerinizi kullanırken insanları küçük görmeyin, üzmeyin, ezmeyin, onların sevgisini ve gönlünü kazanın. Adil olmak en önemli düsturunuz olsun.

Hedonizmin, hazzın ve hızın yıkıcılığına kapılmadan kendinizi yeniden keşfedin. Kişilik ve donanım olarak varsa üzerinize yapışan eksiklerinizi hızla giderin. Maddi gelişmenizin yanına manevi gelişiminizi de koyun, fikriniz gibi irfanınız da hür olsun. Hayatınızın merkezine değerleri koyarak insanların rızasını kazanın.

Her türlü aşırılıktan, koyu taraftarlıktan, bölücülükten sakınıp kendini bilme yolculuğunda olmak, ailesinin ve toplumun değerlerini temsil etmek, çalışacağı kurumun kültürüne uyum sağlamak ve hayata renk katmak önemlidir. Bilimsel araştırma ve düşünmeyi, ahlakı ve irfanıyla taçlandıran, yerel değerlere hâkim olarak küresel bakışı yakalayan, size emanet edilen bu ülke için çok çalışmayı ve üretmeyi dert edinen bir kişilik geliştireceğinize ve iyi bir insan olacağınıza yürekten inanıyorum.  

YORUMLAR 1
  • pusula 4 yıl önce Şikayet Et
    covid den önce mezun olanlar neden iş bulamadı peki? öneri ne olabilir pazarda sebze satın.
    Cevapla