Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Olağandışı senaryolara hazırlıklıyız

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “İçinde bulunduğumuz sürecin doğal bir sonucu olarak evden çalışma modeline geçişlerin artması, uzaktan eğitimin yaygınlaşması gibi süreçler için Türk Telekom olarak hazırız. Her türlü olağandışı senaryoya karşı gerekli hazırlıkları öteden beri yaptık” dedi.

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Olağandışı senaryolara hazırlıklıyız
Türk Telekom CEO’su Ümit Önal: Olağandışı senaryolara hazırlıklıyız
GİRİŞ 23.03.2020 19:12 GÜNCELLEME 23.03.2020 19:18
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Türk Telekom CEO’su Ümit Ünal’la Koronavirüs etkisiyle yaşanan en kritik günlerde buluştuk. Görüşmemizden hemen sonra şirketlerin neredeyse tamamına yakını evden çalışma sistemine geçti. Ümit Önal, Türk Telekom’da hummalı bir çalışma ortamında sorularımızı yanıtladı.

 

 

Koronavirüs etkisi üzerine sektör olarak ortak açıklamalar yapıldı. Ne kadarlık bir kapasite artışı bekleniyor? Çocuklar da evde, büyükler de...

Her türlü olağandışı senaryoya karşı gerekli hazırlıkları öteden beri yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Fiber internet abonelerimizin yaklaşık yüzde 90’ı limitsiz tarifelerimizi kullanıyor. İçinde bulunduğumuz sürecin doğal bir sonucu olarak evden çalışma modeline geçişlerin artması, uzaktan eğitimin yaygınlaşması gibi süreçler için Türk Telekom olarak hazırız. Ne kadar artış olacak sorusuna net cevap vermek bugünden zor. Avrupa’daki birçok operatörde olduğu gibi şebekemizdeki trafik artışı devam ediyor. Bu artışta neden olan başlıca faktörler, insanların evden çalışması, online toplantı ve eğitim uygulamalarına yönelik talebin artmasının yanı sıra sosyal medya ve video içerikli uygulamaların daha yoğun kullanılması olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

İnsanların gün içindeki alışkanlıkları da değişti mi?

Normal günlerde gözlemlediğimiz en yoğun kullanım saatindeki oranı artık günün her saatinde görmeye başladık. Gündüz saatleri kullanım oranlarını geçtiğimiz haftalarla karşılaştırdığımızda yüzde 50 oranında bir arttı. Peak saatlerin artışını kıyasladığımızda ise burada da yüzde 20’lik bir artış var. Uluslararası internet trafiğimizde ise yaklaşık yüzde 15’lik bir artış söz konusu.

Diğer ülkelerde nasıl olmuş?

Virüsten en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’da sabit genişbant internet kullanımında yüzde 70, mobil internet kullanımında ise yüzde 10-20 arasında bir artış oldu.

Telekomünikasyon sektörü bu tip büyük etkisi olan durumlarda çok stratejik. Aynı şekilde de doğal afetlerde de öyle...

Kesinlikle. Bu anlamda ülkemizin bu süreci en hasarsız şekilde atlatması için biz telekom operatörlerinin üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi kadar, her kaynağın olduğu gibi internet kaynaklarının da bireyler tarafından bilinçli olarak kullanılması büyük önem taşıyor. Doğal afetlere yönelik de hazırlıklarımız var.

EVDE EĞİTİM İÇİN ÇALIŞTIK

Bu röportajın çıktığı gün milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime geçecek. Hazır mısınız?

Okulların tatil edilebilme ihtimali belirdiğinde uzaktan eğitim senaryolarına çalışmıştık. Türkiye uzaktan eğitimde sorun yaşamaz. Tüm operatörler EBA’ya erişim için ücretsiz kullanım hakkını öğrencilere verdi. Türk Telekom yaklaşık 305 bin kilometrelik mevcut fiber ağ uzunluğu ile Türkiye’nin fiber altyapısının yüzde 80’lik kısmını tek başına gerçekleştirdi. Bugün itibariyle 21.9 milyon fiber hane kapsamasına ulaşmış yatırım bütçelerinde en büyük payı fiber altyapıya ayırdı. Dolayısıyla Türk Telekom olarak internet kullanımlarındaki trendi yakından izliyor ve gerekli hazırlıkları yapıyor. Türk Telekom ile MEB’in uzun yıllardır üzerinde çalıştığı ve bugün başlayacak olan evde eğitim sürecinde aktif olarak kullanılacak EBA platformu sağlanan imkanlara somut ve çok yakın bir örnek. Tüm öğrencilere ben de iyi dersler dilerim.

Siber Güvenlik hem şirketler hem de Türkiye’nin tüm kurumları için çok önemli. Bu konuda ne yapıyorsunuz?

KAYNAK: ELİF ERGU / HÜRRİYET
YORUMLAR 19
  • Celal şen 3 yıl önce Şikayet Et
    Alt yapı umurlarındamı? Gözleri milletin cebinde. 44 TL lik faturaya açma kapama adı altında (2 saat kapalı kaldı) 78 TL fatura ödedim. Sanki hattı açmak için iş makinası çalıştırdılar. Helal etmiyorum.
    Cevapla
  • bilal karapinar 4 yıl önce Şikayet Et
    ben istanbul sancaktepe hizmet alamiyorum 1 yildir altyapi yok
    Cevapla
  • izmitli 4 yıl önce Şikayet Et
    şakadan ötesiniz şebeke namına bişey yok dalgamı geçyosun.sen
    Cevapla
  • tekirdağlı 4 yıl önce Şikayet Et
    telefonda ve evde internet cekmiyor rezaletv 36mbit aldım hala yavas
    Cevapla
  • 6363 4 yıl önce Şikayet Et
    telekom hırsız paket yenileme saat inde yapmıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle