Emeklilikte yaşa takılanlar için kritik haber!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'la ilgili İyi Parti'nin önergesine CHP, MHP ve HDP destek verdi. TBMM'de araştırma komisyonu kurulması önergesi kabul edildi

GİRİŞ 24.10.2018 15:52 GÜNCELLEME 24.10.2018 16:23
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Emeklilikte yaşa takılanlar önergesinin görüşülmesi Meclis’te kabul edildi. Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili İyi Parti'nin önergesine CHP, MHP ve HDP destek verdi. TBMM'de araştırma komisyonu kurulması önergesi kabul edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur" demişti.

 

 

Emeklilikte yaşa takılanlar

Kamuoyunda 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar' ya da 'EYT' olarak adlandırılan, prim gün süresini doldurmasına karşın yaş şartını yerine getiremediği için emekli olamayan vatandaşların bekleyişi devam ediyor.

TESK'ten EYT önerisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarını çözmenin bütçeye büyük yük getireceğini belirterek, "Bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." ifadesini kullandı.

Palandöken yazılı açıklamasında, emekliliğine bir yıl ya da daha az kalan ve prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş engeline takılanlar için emeklilik hakkı tanınması talebinde bulundu.

Çok sayıda esnaf ve çalışanın emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden bu haklarını elde edemediklerine işaret eden Palandöken, "Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek bütçeye büyük yük getiriyor. Yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda kişi mağdur oluyor. Yaş sınırına takılan tüm vatandaşları emekli etmek yerine, bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranların yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, esnafın emekli olma şartları arasında yer alan 9 bin prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200'e indirilmesini önerdi.

Prim gün sayısını dolduran kamu çalışanlarının yaşa takılıp emekliliğe sevk edilerek mağdur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, bu kişilerin emekliliği beklerken 6-12 ay devletten işsizlik maaşı aldıklarını aktardı. Palandöken, "Oysa bu kesimin yaşı dolana kadar görevlerine devam etmesi hem devlet bütçesi açısından hem de kamu çalışanların mağdur olmamaları açısından daha iyi bir uygulama olur." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur." demişti.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığını vurgulayan Erdoğan, "20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78'i geride bıraktı" açıklamasını yapmıştı.

YORUMLAR 46
  • Altan 6 yıl önce Şikayet Et
    cozum basit. erkek 50 kadin 45 yasinda emekli olacak.buna ilaveten kadinda 20yil erkekte 25 yil. bilfiil calisma aranacak olay tamamdir.
    Cevapla
  • ibrahim ayaz 6 yıl önce Şikayet Et
    yası dolduranlar geriye dönük borçlanma bekliyor saygılar sevgiler selamlar
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Hesaba göre zaten 10 senedir emeklisin
    Cevapla
  • klas 6 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle erken emekliliğe onay verilmemelidir. Herkes kanunun öngördüğü süreyi çalışmalı beklemelidir. Bu tür yasayı öne getiren millet ve devlet düşmanlığıdır. Zürekli emeklilikle yaşı düşürmek çocuk oyuncağı değildir. Devlet artık istikrar kazanmalıdır bu tür söylemler gündemden düşmelidir.
    Cevapla
  • Eyüp 6 yıl önce Şikayet Et
    Senin tuzun kuru heralde ben 31 yıldır çalışıyorum 10009 pirim olmuş daha 3/5 yilim var adaletmi bu
    Cevapla
  • Derya 6 yıl önce Şikayet Et
    Mhp hani eyt çözecektiniz. Bi orta yol bulunabilirdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle