Hangi hisse senedi neden yükseldi

İç ve dış risklerin etkisiyle endeksin yerinde saydığı 20 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında 'hikayesi' olan şirketlerin hisselerinde hızlı yükseliş yaşandı.

Hangi hisse senedi neden yükseldi
Hangi hisse senedi neden yükseldi
GİRİŞ 16.10.2006 08:47 GÜNCELLEME 30.05.2020 04:47

Pınar Sungur'un haberi

Şubat sonundaki tarihi zirvenin ardından, gerek uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar, gerekse de Türkiye'nin kendine özgü riskleri nedeni ile yüzde 20 gerileyen borsa, son 20 gündür adeta yerinde sayıyor. Endeks 20 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında sadece binde 5 oranında değer kazandı. Borsada yaşanan bu durgunluğa karşılık, ortaklık, borç yapılandırması ve ihracat bağlantıları gibi açıklamalarla yatırımcılarda beklenti yaratan hisseler ise uçuşa geçti. 20 Eylül-13 Ekim arasında yatırımcısına en çok değer kazandıran şirketler arasında başı Koç Grubu'nun satmak için harekete geçtiği Marmaris Altınyunus çekti. Şirketin hisseleri, 23 günde yatırımcısına yüzde 189,7 oranında değer kazandırdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egeplast borçlarını kapatıyor

 

Geçen hafta başında Koç Grubu, Marmaris Altınyunus'ta sahip olduğu hisseleri satmak için Lazard&Co'ya yetki verdiğini açıklamıştı. Marmaris Altınyunus hisseleri Koç Grubu'ndan hisse satışı açıklaması gelmeden yaklaşık 1.5 ay kadar önce yükseliş trendine girmişti. Şirketin piyasa değeri ise 140 milyon 646 bin YTL'ye yükseldi. Marmaris Altınyunus'un ardından son 23 gün içerisinde yatırımcısına en çok kazandıran ikinci hisse ise Ege Plast oldu. Yaklaşık 6 yıldır Deceuninck Grubu'nun çatısı altında faaliyetlerini sürdüren şirketin hisseleri, 20 Eylül-13 Ekim arasında yüzde 59,3 oranında yükseldi. Şirketin piyasa değeri ise 18 milyon 800 bin YTL düzeyinde bulunuyor. Ege Plastik'in hisselerinin yükselmesinde şirketin tüm borçlarının kapatılmasına yönelik halen sürdürdüğü görüşmeler etkili oldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esem'de satış beklentisi sürüyor

 

Hızlı büyüyecek sektörler arasında gösterilen bilişim sektöründen iki şirket de son günlerdeki performansları ile dikkat çekiyor. Bu şirketlerden biri Datagate diğeri ise Link Bilgisayar. Sermayesinin yüzde 85'i İndex'e ait olan Datagate, 20 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında yatırımcısına yüzde 48,7'lik değer artışı ile en çok kazandıran üçüncü şirket oldu. Datagate'nin piyasa değeri 24 milyon 156 YTL oldu. Hisselerdeki yükselişte Datagate'nin 2 Ekim'den itibaren Maxtor hard disk dağıtımına başlayacağını açıklaması etkili oldu. Şirket, Maxtor hard disk ürünlerinin dağıtımıyla sabit disk pazarının en büyük iki üreticisinin dağıtıcısı konumuna yükseldi. Datagate gelecek yıl, Maxtor ürünlerinin de katkısıyla 10 milyon dolar civarında ciro elde etmeyi hedefliyor. Link Bilgisayar hisselerindeki yükseliş ise yüzde 33,1 düzeyinde gerçekleşti.

 

 

 

 

Öte yandan halen Cankurtaran Holding bünyesinde bulunan ancak önümüzdeki günlerde el değiştirmesi beklenen Esem Spor da söz konusu satış beklentisi ile borsada 20 Eylül-13 Ekim arasında yüzde 33,7 oranında değer kazandı. Yeniden yapılanma dönemine girdiğini ilan eden Cankurtaran Holding, bünyesindeki bir veya bir kaç şirketin hisselerinin kısmen veya tamamen satılması için harekete geçtiğini açıklamıştı. Holdingin satışa konu olan şirketleri arasında Türkiye'yi ilk defa spor ayakkabı ile tanıştıran Esem Spor da bulunuyor. Esem Spor'un piyasa değeri 14 milyon 247 bin YTL civarında bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emek, siparişlerle hareketlendi

 

15 ülkeden toplam 3.6 milyon dolarlık sipariş alan Emek Elektrik hisseleri de bu olumlu gelişmeyle yükselişe geçti. 23 günde yüzde 29,4 oranında değer kazanan Emek Elektrik, 1 Haziran-25 Eylül 2006 tarihleri arasında yurtiçi ve yurtdışında başta Türkmenistan, Avustralya, Panama, İngiltere ve Nijerya olmak üzere 15 ülkeden toplam 3 milyon 620 bin 967 dolar tutarında sipariş aldığını duyurdu. Emek Elektrik'in piyasa değeri 19 milyon 332 bin YTL düzeyinde bulunuyor.

 

 

 

 

Öte yandan işletme sermayesi ihtiyacını karşılamak için 20 milyon YTL'lik tahvil ihraç eden Altınyıldız hisseleri ise yüzde 35,1 prim yaptı. Altınyıldız'ın piyasa değeri 138 milyon 400 bin YTL. Üç elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirmesi için açılan ihalelerde ön yeterlilik başvurusu yapması ile dikkatleri üzerine çeken Ak Enerji hisseleri ise yüzde 28,9 değer kazandı. Şirketin, bu yılın temmuz ayında duruşa geçen Bilecik'teki santrali, ağustos ayı başında yeniden üretime başladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borsanın hızlı hisseleri

 

 

 

 

 

 

 

Hisse

 

 

 

*Getiri(%)

 

 

 

M. Altınyunus

 

 

 

189,77

 

 

 

Egeplast

 

 

 

59,32

 

 

 

Datagate

 

 

 

48,78

 

 

 

Euro YO

 

 

 

43,36

 

 

 

Altınyıldız

 

 

 

35,16

 

 

 

Esem Spor

 

 

 

33,75

 

 

 

Link Bilgisayar

 

 

 

33.11

 

 

 

Emek Elektrik

 

 

 

29.41

 

 

 

Ak Enerji

 

 

 

28.99

 

 

 

İhlas Ev Aletleri

 

 

 

26,6

 

 

 

* 20 Eylül-13 Ekim tarihleri arasında

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Referans)