Büyük tehlike! 100 milyon insanı yoksul bırakacak

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, iklim değişikliği sebebiyle 2030 yılı itibarıyla dünya genelinde 100 milyon insanın yoksul kalacağını söyledi.

Büyük tehlike! 100 milyon insanı yoksul bırakacak
Büyük tehlike! 100 milyon insanı yoksul bırakacak
GİRİŞ 07.11.2017 13:38 GÜNCELLEME 07.11.2017 14:37

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye İçin Yeşil Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Çerçevesinin  Geliştirilmesi Projesi'nin Hilton Oteli'ndeki kapanış toplantısında yaptığı  konuşmada, gelecek yıllarda iklim değişikliğine adapte olmak ve sürecin  etkilerini azaltmak için toplam 170 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyledi.

Dünya Bankası grubunun en büyük önceliklerinden birinin iklim  değişikliği olduğunu belirten Zutt, kurumun en alttaki yüzde 40'ta yer alan  ülkelerde gelir ve refah paylaşımının sağlanmasını amaçladığını dile getirdi.

Zutt, endüstriler ve tedarik zincirlerinin kalkınmanın kilit  aktörlerinden olduğunu vurgulayarak, "Yoksulluğun azaltılmasını ve refahın  artırılmasını sağlayan bu faktörler aynı zamanda iklim değişikliğine de sebep  oluyor." dedi.

Özellikle endüstrilerin yüksek su ve enerji kaynaklarını kullanmasına  değinen Zutt, "İklim değişikliği 2030 itibarıyla 100 milyon insanın yoksulluk  içinde yaşamasına neden olacak." diye konuştu.

Zutt, doğrudan sera gazı salınımının yüzde 5'inin ve dolaylı sera gazı  salımının yüzde 10'unun endüstriler tarafından üretildiğine dikkati çekerek,  şöyle devam etti:

"Bazı tahminlere göre doğrudan sera gazı salımının yüzde 25'i endüstri  kaynaklı. Öte yandan iklim değişikliği bazı fırsatlar da sunuyor. Mesela  önümüzdeki yıllarda iklim değişikliğine adapte olmak ve bunun etkilerini azaltmak  için dünya genelinde yapılan yatırımların yıllık 170 milyar dolara kadar çıkacağı  düşünülüyor."

Zutt, Türkiye'de sanayi sektöründe iklim değişikliğinin etkilerinin  değiştirilmesi ve bunlara adapte olunması konusunda yenilenebilir enerji, enerji  depolanması, tarım, sanayi, kentsel ulaşım, yeşil binalar, kentsel atık yönetimi  alanlarında çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

4 OSB'DE 350 MİLYON DOLARLIK YATIRIM İMKANI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl  Yılmaz da Yeşil OSB Projesi'nin Bakanlığın üç önemli projesinden biri olduğunu  belirterek, projede hazırlık çalışmalarının Kasım 2016'da başladığını, şubat  ayında ise sahada eyleme geçildiğini söyledi.

Bu kapsamda bilinçlendirme çalışmalarının devam ettiğini belirten  Yılmaz, projede Bursa, İzmir, Adana ve Ankara olmak üzere 4 sanayi bölgesiyle  çalıştıklarını belirtti.

Yılmaz, saha çalışmalarının 3 ay sürdüğünü, yerli ve yabancı  uzmanlarca yapılan çalışmalarda etütlerin gerçekleştirildiğini, mevzuat ve  finansal araçların analiz edildiğini, OSB'ler için ulusal bir kriter listesi  oluşturulduğunu, 4 OSB için ayrı ayrı eylem planları hazırlandığını anlattı.

Projenin hem çevresel hem de ekonomik faydaları bulunduğunun altını  çizen Yılmaz, "4 OSB'de toplam 350 milyon dolarlık yatırım imkanı bulunuyor. Bu  yatırım ortalama 3,7 yılda geri dönebilecek." dedi.

Yılmaz, Türkiye'de 300 OSB bulunduğunu anımsatarak, "74 OSB'nin enerji  yönetim ve 54 OSB'nin çevre yönetim birimi var, 83 tanesi ise çevre yönetim  hizmeti alıyor." diye konuştu.

KAYNAK: AA