İşkolları Yönetmeliği'nde yeni değişiklik

Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar İşkolu tablosunda bulunan "Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hanehalklarının faaliyetleri" artık Genel İşler İşkolunda olacak.

İşkolları Yönetmeliği'nde yeni değişiklik
İşkolları Yönetmeliği'nde yeni değişiklik
GİRİŞ 26.03.2014 14:18 GÜNCELLEME 26.03.2014 14:18

İşkolları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre, jelatin ve jelatin türevleri ile süt albüminlerinin imalatı, fotografik levha ve filmlerin, anında baskılanan filmlerin, fotoğrafçılıkta kullanılan kimyasal müstahzarların ve karışımsız ürünlerin imalatı, aktif karbon imalatı, yağlama müstahzarları, vuruntu önleyici müstahzarlar ile katkı maddeleri ve antifirizlerin imalatı, yazım ve çizim mürekkepleri ile diğer mürekkeplerin imalatı alt sınıfları yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca peptonlar, diğer protein maddeleri, bunların türevlerinin ve deri tozlarının imalatı, laboratuvar için hazır kültür ortamları, model hamurları, kompozit diyagnostik reaktifler veya laboratuvar reaktifleri imalatı, elektronikte kullanılan macun kıvamında olan kimyasal elementler ile bileşiklerin imalatı, bitirme maddeleri, boya hammaddesi ve benzeri ürünlerin sabitlenmesini veya boyayıcılığını hızlandıran boya taşıyıcı maddelerin imalatı alt sınıfları yürürlükten kaldırıldı.

Temizleme müstahzarları, eritkenler, hazır vulkanizasyon hızlandırıcı maddeler, kauçuk veya plastikler için plastikleştirici bileşikler ve stabilizatörler, başka yerde sınıflandırılmamış katalitik müstahzarlar imalatı, kimyasal olarak değiştirilmiş veya yenilemeyen hayvansal veya bitkisel katı ve sıvı yağlar ve yağ karışımlarının imalatı, biyodizel, biyoyakıt imalatı, başka yerde sınıflandırılmamış diğer kimyasal ürünlerin imalatı ile yangın söndürücü müstahzarları ve dolum malzemeleri imalatı alt sınıfları da yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmelikte geçen Petrol, Kimya, Lastik, Plastik ve İlaç İşkoluna "Başka yerde sınıflandırılmamış diğer kimyasal ürünlerin imalatı" ibaresi eklendi.

Dokuma, Hazır Giyim ve Deri İşkolu tablosunda kodsuz olarak bulunan "Tekstilden yapılan çuval imalatı" ibaresi "Her türlü iplikten dokunan çuval imalatı" olarak değiştirildi.

"Uzun ve kısa mesafe telekomünikasyon hatlarının inşaatı" ibaresi yürürlükten kaldırılarak, alt sınıf olarak "uzun mesafe telekomünikasyon hatlarının inşaatı" ve "kentsel telekomünikasyon hatlarının inşaatı" ibareleri eklendi.

Ev içi çalışan personel artık Genel İşler İşkolunda olacak

Öte yandan Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar İşkolu tablosunda bulunan "Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hanehalklarının faaliyetleri" de yürürlükten kaldırıldı.

İnşaat işkolu tablosuna da "İl Özel İdarelerinden başka kamu, kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelere, 30 Mart'tan sonra devredilen işçilerin şahsına münhasır olmak üzere, bu işçiler tarafından yerine getirilen işler" ibaresi eklendi.

Enerji işkolu tablosunda bulunan "uzun ve kısa mesafe elektrik hatlarının inşaatı" ibaresi yürürlükten kaldırılarak, aynı tabloya "uzun mesafe elektrik hatlarının inşaatı"ve "eentsel kısa mesafe elektrik hatlarının inşaatı" ibareleri eklendi.

Genel İşler İşkolu tablosunda "Ev içi çalışan personelin işverenleri olarak hane halklarının faaliyetleri" ve "Belediyelerden, İl Özel İdareleri ile başka kamu kurum ve kuruluşlarına, 30 Mart 2014 tarihinden sonra devredilen işçilerin şahsına münhasır olmak üzere, bu işçiler tarafından yerine getirilen işler" ibareleri de eklendi.

KAYNAK: AA