ASELSAN'dan sesten 6 kat daha hızlı 'Tufan'

ASELSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen, ses hızının 6 kat fazlasına ulaşabilen TUFAN, elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatma yapabiliyor.

GİRİŞ 13.02.2018 14:06 GÜNCELLEME 13.02.2018 14:20
Bu Habere 77 Yorum Yapılmış

ASELSAN, dünyada şu an ar-ge aşamasında bulunan elektromanyetik mühimmat fırlatma teknolojisini geliştirmeye başladı. ASELSAN’ın testlerini sürdürdüğü TUFAN, elektromanyetik dalganın itme gücüyle top mermilerini sesten 6 kat daha hızlı hedeflere fırlatıyor.

 

İtme gücüyle fırlatıyor

Ses hızının 6 kat fazlasına ulaşabilen TUFAN, klasik toplar ve fırlatma sistemlerindeki gibi patlama ile değil, elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatma yapabiliyor.
 
Klasik toplarda ve fırlatma sistemlerinde mühimmat ister güdümlü ister güdümsüz olsun bir patlamayla ateşleniyor. Elektromanyetik fırlatmada ise mühimmat bir koruyucu kılıfla namlunun içine konuluyor ve namlu çevresinde oluşturulan elektromanyetik dalganın itme gücüyle fırlatılıyor. 

Şu an test aşamasında olan Elektromanyetik Fırlatma (EMF) sistemi, konvansiyonel patlama-gaz basınçlı fırlatma sistemlerine göre daha avantajlı olmasının ve menzilin daha da yükselmesinin yanında sürtünmenin sınırlı olması sebebiyle silah sisteminin de ömrünü uzatıyor. 
 
Saniyede hızı 2 bin ila 2 bin 500 metre, yani ses hızının 6 katını aşan sistem ile, hava aracı veya balistik füze gibi hedefler vurulabilecek. Mevcut atış sistemleriyle top mermileri ses hızının ancak 2.5 katı hızla hedefe ulaşabiliyor.
 
TSK'nın gücüne güç katacak

ASELSAN, Elektromanyetik Top (EMT) teknolojilerinin kazanılmasına yönelik çalışmalara 2014 yılında öz kaynakları ile başladı. 2015 yılında yapılan başvurunun olumlu sonuçlanması ile çalışmalara ASELSAN öz kaynaklarının yanı sıra TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) desteği alınarak devam edildi. Geliştirilecek EMT Sistemleri sayesinde TSK'nın kimyasal patlayıcı kullanılan konvansiyonel silahlara göre çok daha etkili silah sistemlerine sahip olması sağlanacak.

YORUMLAR 77
  • halil ibrahim 5 yıl önce Şikayet Et
    maşaALLAH
    Cevapla
  • cnrglç 6 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar silahı değil silah için gerekli güç ünitesini üretmek zor.sanırım bunun içinde nüklier enerjiye ihtiyaç var ve minimum 20 seneye ihtiyaç var.
    Cevapla
  • mbaba 6 yıl önce Şikayet Et
    lütfen kardeşler reklam yapmayın .çok yanlış.kardeşim önce seri üretime geç.düşmanın işini bitir.sonra konuş..lütfen..
    Cevapla
  • vur kazmayı 6 yıl önce Şikayet Et
    yahu iyi güzel süper bir silah amma bu daha üretim bandına girmediki
    Cevapla
  • sosyolog 6 yıl önce Şikayet Et
    hadi aslanlarım yapın şunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle