İş Bankası'na Pakistan'a vefasızlık tepkisi

86 yıl önce Pakistan Müslümanlarının Kurtuluş Savaşı’na destek için gönderdiği paralardan arta kalanlarla kurulan İş Bankası’nın, bugün Pakistan’ın yaşadığı bu felaket karşısındaki duyarsızlığı kamuoyunda tepkilere neden oluyor

İş Bankası'na Pakistan'a vefasızlık tepkisi
İş Bankası'na Pakistan'a vefasızlık tepkisi
GİRİŞ 22.08.2010 14:36 GÜNCELLEME 22.08.2010 14:36
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’den, sel felaketinin vurduğu Pakistan’a yardım yağıyor. Temmuz ayı sonunda başlayan ve haftalarca devam eden yağmurun ardından topraklarının beşte biri sular altında kalan Pakistan’da ölü sayısı 2 bini, evsiz sayısı 4 milyonu aşarken, felaketten 20 milyon insanın doğrudan etkilendiği, acil yardıma ihtiyaç duyanların sayısının da 8 milyon olduğu tahmin ediliyor. Pakistan halkının, Kurtuluş Savaşı yıllarında büyük fedakârlıklarla Türkiye’ye verdiği destek nedeniyle özel bir yakınlık duyan Türkiye, daha önce olduğu gibi bu felaket anında da Pakistan’ı yalnız bırakmıyor.

KURULUŞUNU PAKİSTAN'A BORÇLU OLAN PAKİSTAN SESSİZ

Ancak kuruluşunu Pakistanlı Müslümanlara borçlu bir kuruluş var ki, bu en zor gününde Pakistan halkının çaresizliğine duyarsız kalmaya devam ediyor. 86 yıl önce Pakistan Müslümanlarının Kurtuluş Savaşı’na destek için gönderdiği paralardan arta kalanlarla kurulan İş Bankası’nın, bugün Pakistan’ın yaşadığı bu felaket karşısındaki duyarsızlığı kamuoyunda tepkilere neden oluyor.

KAYATÜRK: İŞ BANKASI VEFA GÖSTERMELİ

Vakit’e konuşan TBMM Türkiye - Pakistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Ak Parti Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, Pakistan’ın Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinde yıllarında büyük fedakarlıklarla yardımlarda bulunduğuna dikkat çekerek, “Bugün biz Pakistan’a ne kadar yardım etsek azdır. Pakistan daha kurulmadan önce, Hind Müslümanları Hilafet Hareketi adıyla bir dernek kurmuşlardı. Tek amaçları Osmanlı Devleti’ni korumaktı. Çünkü Osmanlı’nın yıkılmasının ümmet için büyük bir felaket anlamına geldiğini biliyorlardı. Bunun için maddi yardımlar yaptılar.
Kadınlar kollarındaki bileziklerini, erkekler ceplerindeki son kuruşu Anadolu’daki kurtuluş mücadelesine gönderdiler. Kurtuluş Savaşı yıllarında yapılan bu yardımlardan artan paralarla bugünkü İş Bankası kuruldu. İş Bankası da bu büyük felaket günü Pakistan halkını yalnız bırakmamalı, vefa göstermeli” dedi.

MARMARA DEPREMİNDE İLK YARDIM PAKİSTAN’DAN GELDİ

17 Ağustos Marmara Depremi’nde de Türkiye’ye ilk yardım elini Pakistan’ın uzattığını anımsatan Kayatürk, “Pakistan Batılı güçlerin Afganistan’daki çıkar hesapları yüzünden kendisini bir savaşın içinde buldu, bu yüzden yıllardır siyasi bunalımlardan bir türlü kurtulamadı. Batı, Pakistan’a silahtan başka bir şey göndermedi. O silahlarla önce Afganistan’ı yıktılar, ardından Pakistan’ı bir bataklığa sürüklediler. Türkiye Pakistan’ı bu zor günlerinde yalnız bırakmamalı, insanlar olayı sel felaketi diye küçümsememeli, bu felaket, tarihin en büyük felaketlerinden biri” diye konuştu.

BAYRAKTUTAR: RAMAZAN’DA PAKİSTAN’I UNUTMAYALIM

Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar da, Konfederasyon olarak Pakistan’a ne gibi yardımlar yapılabileceği konusunda bir toplantı yapacaklarını kaydederek şöyle konuştu: “Ramazan ayında bizler çocuklarımızla iftar ederken Pakistan’da Müslüman kardeşlerimizin içinde bulunduğu çaresizliğe göz yummamalıyız. Hz. Peygamber’in ‘Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir’ hadisi uyarınca bu bizim üzerimize dini bir vazifedir. Bu yıl fitrelerimizi Pakistanlı kardeşlerimize gönderebiliriz. Kurtuluş Savaşı’nda bize yardım için en önce seferber olan kardeşlerimize vefa gösterip yardım etmek için bir nebze de olsa özverili olalım.”

Vakit

YORUMLAR 2
  • alperen çepni 13 yıl önce Şikayet Et
    iş bankası tam bir muamma... müslüman aleminden gelen paralarla kurulan bankaya chp ortak edilmiş ve chp ve iş bankasını kuranlar yüklü miktarda hesap açtırmış...o yoklukta nereden bulundu o hesaplardaki paralar acaba? ve devletin bankasına neden bir parti ortak edilir insanın aklı almıyor...
    Cevapla
  • buzlucalı 13 yıl önce Şikayet Et
    NORMAL DEYİLMİ???. Chp ve vefasızlık birbirlerine bu kadar yakışan başka iki kelime olamaz onlar insanlığın ne olduğunu unutmuşlar.
    Cevapla