iPhone'un fabrikasında 2 bin kişi birbirine girdi

Apple'ın en büyük üretim ortağı Çinli Foxconn'da işçiler ayaklandı, çıkan çatışmada 40 yaralı var!

iPhone'un fabrikasında 2 bin kişi birbirine girdi
iPhone'un fabrikasında 2 bin kişi birbirine girdi
GİRİŞ 24.09.2012 15:07 GÜNCELLEME 24.09.2012 15:31

Tayvanlı Foxconn Technology Group, Çin'in kuzeyindeki Taiyuan'da bulunan fabrikasına kilit vurdu. Fabrikada, pazar akşamı işçiler arasında başlayan tartışma bir üsre sonra arbdeye dönüşünce 40 kişi yaralandı. 79 bin işçinin çalıştığıfabrikada, kavgaya 2000 işçinin dahil olduğu gelen haberler arasında.

Yapılan açıklamada Foxconn 40 kişinin yaralandığı için hastaneye kaldırıldığını, ve belirtilmeyen rakamda işçinin de polis tarafından tutuklandığını belirtti.

Firma, çıkan olayların başlangıcının, çalışanların kaldığı yurtta, birkaç işçi arasındaki kişisel bir tartışmadan kaynaklandığını açıkladı. Olayların gece 23 civarı başladığı ve sabaha karşı 3'te polis tarafından sona erdirildiği belirtildi.

Foxconn açıklamasında "Çıkan kavga şu an polis tarafından araştırılıyor ve biz de onlarla işbirliği yapıyoruz fakat şimdiye kadar elde edilen bilgiler sebebin işle alakası olmadığını gösteriyor" dendi.

Foxconn ayrıca fabrikanın inceleme ve araştırma için bugün kapatıldığını açıkladı. Kapatılanfabrikada iPhone 5 parçalarının yanı sıra, çeşitli otomobil aksamları, elektronik parçalar da üretiliyor.
Olayların ortaya çıkmasından sonra Foxcoon'un borsada işlem gördüğü ismiyle Hon Hai adı hisseleri yüzde 1.03 oranında değer kaybetti.

Firma daha önce fabrikasında intihar eden işçiler olması üzerine kötü ve yetersiz çalışma koşulları nedeniyle de haberlere konu olmuştu. İşçilerin bu duruma isyan etmesi ve karşılaştıkları suçlamalar üzerine şirket son bir kaç ayrıdr çalışma koşullarını düzeltmeye ve maaşlarda artış yapmaya çalışıyordu.

Reuters'a konuşan bir fabrika çalışanı polisin araştırması için fabrikanın 2 ila 3 gün boyunca kapalı kalmasının beklendiğini söyledi.

 

KAYNAK: HABERTÜK