Yerli otomobilde karalama kampanyaları tutmadı

Yerli otoyu karalayan malum çevreler şimdi de ‘Yerli oto için beyin mi ithal edeceğiz” diye sorarak 5 şirketteki 3.500 mühendisi yok sayıyor.

Yerli otomobilde karalama kampanyaları tutmadı
Yerli otomobilde karalama kampanyaları tutmadı
GİRİŞ 05.11.2017 09:30 GÜNCELLEME 05.11.2017 09:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Yerli otomobili yapacak 5 babayiğit belli oldu, malum çevreler yeni bir karalama kampanyası başlattı. Kimi 6 yıldır yürütülen çalışmaların sonuç vermesini ‘seçim öncesi hamlesi’ olarak yorumladı, kimi de ‘beyin göçünü, beyin ithalini nasıl yapacağız’ diye sordu. Oysa yerli otomobili üretecek 5 babayiğit şirketin toplam 3 bin 500’e yakın yerli veya yabancı mühendis ve Ar-Ge çalışanı bulunuyor. Teknoloji üretimi konusunda Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan babayiğit grubunun yalnızca Ar-Ge’ye ayırdıkları bütçe 300 milyon TL’den fazla… ‘Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nda yer alan Turkcell, bini aşkın yazılım mühendisi istihdam ediyor. Bu mühendisler yalnızca araştırma üzerine mesai harcıyor. Bugüne kadar sadece elektrikli otomobille ilgili 30’a yakın patent alan Vestel’de ise 1.800’ü aşkın mühendis ve Ar-Ge elemanı var. Türkiye’nin Ar-Ge’ye en çok bütçe ayıran şirketlerinden biri olan Vestel’in Türkiye’den Çin kadar toplam 8 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Vestel, dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1000 firma arasında yer alan 3 Türk şirketinden biri. Hali hazırda bünyesinde 180 mühendis bulunan BMC ise Karasu’da dev bir Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor. Bu tesis hem Türk savunma sanayine hem de yerli otomobile destek olacak. Yine Karsan yakın zamanda Finlandiyalı MaaS Global ile yaptığı ortaklık ile ‘otonom’ (sürücüsüz otomobil) üzerine çalışmalara başladığını duyurdu. Anadolu Isuzu ise Türkiye’nin ilk Ar-Ge merkezi kurucularından. 

NASIL KARALADILAR

Fox TV ana haber sunucusu Fatih Portakal “Yerli otoyu yaparken beyin göçünü, beyin ithalini nasıl yapacağız” demişti. Sözcü yazarı Yılmaz Özdil ise “Her seçim öncesinde petrol bulurlardı… Bu kez direkt otomobil buldular” diyerek bu girişimin seçim yatırımı olduğunu ima etti.

İlk toplantı pazartesi

Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nda yer alan babayiğitler, pazartesi günü ilk toplantılarını yapıyor. Toplantının ilk maddelerinden biri de sözcü belirlemek olacak. Babayiğitlerin belirleyeceği sözcü, 3. Havalimanı’nda olduğu gibi tüm açıklamaları tek bir ağızdan gerçekleştirecek.

Bakanlık yalanladı: ‘iş bölümü yapılmadı’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada ise dün bir gazetede yer alan ‘yerli otoda iş bölümü yapıldı’ haberine yalanlama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Bugün (dün) bir gazetede, ‘Ortak girişim grubunda yer alan şirketler arasında iş bölümü yapıldığı ve kimin hangi görevi yerine getireceği’ yönünde haberler yer almıştır. Haberde yer aldığı şekilde bir görev paylaşımı söz konusu değildir. Bu yönüyle söz konusu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu projenin bütün safhaları ile ilgili gelişmeler hakkında bakanlığımızca kamuoyu zamanında bilgilendirilecektir. Bakanlığımız dışında yapılacak açıklamalara itibar edilmemesi konusunu, vatandaşlarımıza arz ederiz” denildi.

En zeki insanlarımız bu projede olacak

Yerli otoyu inşa edecek babayiğitlerden Turkcell’in Genel Müdürü Kaan Terzioğlu  birçok kişinin Turkcell’in isminin ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinde yer almasına şaşırdığını söyledi. Terzioğlu, “Herkes soruyor. Halbuki işte bu vazgeçmemenin, bir tutkunun parçasıdır. Muhakkak en zeki insanları bu projede çalıştırmak zorundayız. Düşündürmek ve daha iyiyi üretebilmek zorundayız. Tutku ve vazgeçmemek, zeka ve yetenekle birlikte olmazsa olmaz davranış özellikleridir. ‘Türkiye’nin Otomobili’ projesinde Turkcell’in yer alması işte bu tutkunun bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

KAYNAK: STAR
YORUMLAR 12
  • adalet 6 yıl önce Şikayet Et
    secimlere kadar s400 ler gelse yeter araba ikinci plan milletimiz artik ücüncü dünya ülkesi olmaktan cikmak istiyor bu da avrupayla iyi iliskiler gerektirir bence fazla abartmadan iyi gecinelim sonra zaten gerisi gelir rusya dan eski alman basbakan geldi schröder ve hepsinin söylemleri degisti rusya mesaj gönderdi galiba türkiyeyle iyi gecinin dedi bakalim neler olacak
    Cevapla
  • saydemir 6 yıl önce Şikayet Et
    Karalamaya Kalkan’lar art niyetli,,geçte olsa buna şükür,reis bastırmasaydı buda olmayacaktı,Allah ondan razı olsun.
    Cevapla
  • Mustafa dündar 6 yıl önce Şikayet Et
    Üçüncü Binyıl dan eğitim alıyoruz. Benzerlerini yapıyoruz zaten. Siz bizim gibi genç mühendislere bırakın bu işi
    Cevapla
  • garip 6 yıl önce Şikayet Et
    Araba alımını erteledik. Yerliyi bekliyoruz. Allah muvaffak etsin.
    Cevapla
  • Bekir 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür projeleri karalayanları biz karalayalım. Kendi silahlarıyla kendilerini vuralım. Anladıkları dilden konuşalım. Algı operasyonlarına aynıyla cevap verelim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle