Türkiye'ye 37 milyar dolarlık müjde!

Petrol İşleri Genel Müdürü (PİGM) Ömer Koca, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak metan gazının parasal karşılığının 37 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Türkiye'ye 37 milyar dolarlık müjde!
Türkiye'ye 37 milyar dolarlık müjde!
GİRİŞ 12.07.2017 15:03 GÜNCELLEME 12.07.2017 16:06
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Petrol İşleri Genel Müdürü (PİGM) Ömer Koca, Türkiye'deki kömür madenlerinden elde edilebilecek metan gazı potansiyelinin 130 milyar metreküp civarında olduğunu belirterek, 'Ekonomimize önemli katkı sağlayacak bu gazın parasal karşılığı 37 milyar dolar seviyesinde.' dedi.

Koca, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kömür madenlerinden elde edilebilecek metan gazı potansiyelinin, ekonomiye önemli katkı sağlayacağını söyledi.

Kömür madenleri işletmelerindeki güvenlik ve ticari konuların düzenlenmesine ilişkin ilgili kanuna yeni bir madde eklendiğini ifade eden Koç, "Yönetmelik de bu maddeye göre düzenlendi. Söz konusu yönetmelik şu an Sayıştay'da, daha sonra ise Başbakanlık tarafından uygun bulunursa uygulamaya konulacak." diye konuştu.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle maden işletme ruhsatına sahip şirketlerin, metan işletme ruhsatı alması gerekeceğini aktaran Koca, "Bizim şu anda Türkiye'deki mevcut rezervimiz 5,1 milyar metreküp. Söz konusu potansiyel gerçekleşirse kömürden elde edilen metan gazında 130 milyar metreküplük bir rezerv söz konusu. Bunu gerçekleştirmek için çok ciddi bir çalışma içindeyiz. Ekonomimize önemli katkı sağlayacak bu gazın parasal olarak karşılığı 37 milyar dolarlık bir seviyesinde." ifadelerini kullandı.

Koca, bir enerji şirketinin metan gazı ruhsatı alabilmesi için öncelikle talep ettiği bölgede maden işletme ruhsatına sahip olması gerektiğini belirterek, müracaat edilen bölgede çıkarılacak bir ton kömürden en az 5 metreküp metan gazı elde edilmesi şartı aranacağını bildirdi.

Kömür madeni damarlarında bulunan metan gazının, madencilik faaliyetinin güvenli şekilde yürütülmesi için ayrıştırılması gerekiyor. Ayrıştırma işleminin ardından ortaya çıkan gaz, sanayi ve evsel tüketimde kullanılabiliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • rama 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamlar sadece umut dagitmak icin onbinlerce lira maas aliyor birazda calisinda sugariban vatandas gazi petrolu biraz ucuza alsin
    Cevapla
  • Hasan 6 yıl önce Şikayet Et
    Zenginin Malı Züğürdün çenesini yorarmış misali daha ortada fol yok yumurta yok Vurulan bir KAZMA YOK toprak altında bekleyen rezerv sanki cebimizdeymiş gibi olmuş.Ona kalır ise asıl para TORYUM ve BOR da yatmakta.Bu tür haberlere ülkem adına büyük bir zevkle dalıyorum ama haberi okuyunca hep hüsrana uğruyorum.
    Cevapla
  • Eyüp DURCAN 6 yıl önce Şikayet Et
    ODTÜ hocalarının da isminin geçtiği haberlerde 2004' lerde Zonguldakta taşkömüründen bu haberde geçen miktarın yaklaşık on katı yani bir trilyon 200 milyar metreküp metan gazı potansiyali olduğundan heyacanlı şekilde yer alıyordu. Hatırlayan var mı? Kıymetli Zonguldak vekillerimiz bu umutları ve heyacanı sürekli olarak yüreklerinde taşımadıkça sayın enerji bakanlarının ilgisini bu konu üzerine odaklama imkanı olmayacaktır.
    Cevapla
  • Durcan 6 yıl önce Şikayet Et
    TTK'nın Sayın yeni genel müdürüne imkan tanınırsa büyük işler başaracağına inanıyorum.
    Cevapla
  • Y K 6 yıl önce Şikayet Et
    Ne gerek var bedava gaz gelecek işte..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle