Bakan'dan 'iflas erteleme' açıklaması!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hızla artan iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanmasını değerlendirdi.

Bakan'dan 'iflas erteleme' açıklaması!
Bakan'dan 'iflas erteleme' açıklaması!
GİRİŞ 01.08.2016 16:33 GÜNCELLEME 01.08.2016 17:28

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, " Bu yapıya müdahil şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönünde yoğun şikayetler gelmeye başladı. Suistimale yol açmaması için OHAL boyunca iflas ertelemelere başvurulmaması yönünde karar çıktı." dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönünde yoğun şikayetler aldıklarını belirterek, "Herhangi bir suistimale yol açmaması, kötü niyetli olarak bu imkanın kullanılmaması adına hükümetimiz OHAL boyunca iflas ertelemelerine başvurulmaması yönünde karar çıkarttı." ifadelerini kullandı.

AA muhabirine konuşan Tüfenkci, OHAL döneminde sermaye şirketleri ile  kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaması ve bu yönde  yapılan taleplerin mahkemelerce reddedilmesine ilişkin Kanun Hükmünde  Kararnamenin (KHK) Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Tüfenkci, iflas ertelemenin yeniden düzenlenmesi yönünde iş  dünyasından yoğun talep geldiğini belirtti.

Bu kapsamda Adalet Bakanlığı ile birlikte çalışarak, torba yasaya  iflas ertelemenin sınırlandırılmasına yönelik hükümler konulduğuna dikkati çeken  Tüfenkci, "Şirketlere iflaserteleme başvurusunu, son 1 yıldır bulunduğu yerleşim  merkezinde yapma şartı getirildi. Ayrıca daha önce iflas ertelemeden yararlanmış  bir şirket ve kooperatifin 1 yıl içinde tekrardan iflasertelemeye  başvuramayacağı hükmü yasaya konuldu." ifadesini kullandı.

Gerçekleştirilen düzenlemelerle iflas ertelemenin zorlaştırıldığına  işaret eden Tüfenkci, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ'yle ilişkili  şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönünde yoğun şikayetler aldıklarını  açıkladı. Tüfenkci, "Yapılan değerlendirme neticesinde de hükümetimiz tarafından  KHK'da en azından OHAL süresince iflas ertelemelere başvurulmamasının daha uygun  olacağına karar verildi." diye konuştu.

Düzenleme ile piyasaların korunması, piyasa düzenin bozulmasının önüne  geçilmesi ve alacaklıların mağdur edilmemesini amaçladıklarını dile getiren  Tüfenkci, şunları kaydetti:

"2015 yılında 2 bin 564 adet toplam iflas davası vardı. 2016 yılı  içinde de 571 dava açıldı. Eski davalarla birlikte 3 binin üzerinde dava sayısı  olduğu görülüyor. İflas davalarının da baktığımızda 3 büyükşehirde daha  yoğunlaştığını ve genel itibarıyla da bu yapılara sempati duyan veya bazen de bu  yapının içindeki şirketlerin bu yola başvurduğu görülüyor. Herhangi bir suistimale yol açmaması, kötü niyetli olarak bu imkanın kullanılmaması adına  hükümetimiz OHAL boyunca iflasertelemelerine başvurulmaması yönünde karar  çıkarttı. Bunun ekonomik piyasalara yansıyacağını düşünüyorum."

'KARARI DESTEKLİYORUM'

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci de OHAL  döneminde iflaserteleme talebinin mahkemelerce doğrudan reddedilmesi kararını  "çok yerinde bir karar" olarak nitelendirdi.

Bezci, "İflas erteleme, ekonomik krizi sonlandırarak şirketi ekonomiye  kazandırma projesi olmasına karşın, uygulamaları gösterdi ki bu kararı alanların  bir bölümü kötü niyetleriyle, ticarimuhataplarını iflas noktasına getirdi.   Şartların olağanüstü olduğu bu dönemde, hele de mahkemelerin iş yükü kat be kat  artmışken böyle bir taleple mahkemelere gelinmesi doğru değildir." ifadelerini kullandı.

Alınan kararı desteklediklerini bildiren Bezci, "Milletin canını  ortaya koyarak çok büyük bir kara lekeye engel olduğu dönemde, Türkiye'yi  ekonomik ve sosyal olarak kalkındıracak başka konuları gündeme getirmemiz lazım." dedi.