Türkiye'nin resti firmaları korkuttu

Türkiye'nin uzun menzilli füze ihalesinde Çin ile resmi görüşmelere başlaması sonucu ABD ve Fransa-İtalya firmaları geri adım attı. 'Teklifleri yeniliyoruz' mesajı gönderdiler.

Türkiye'nin resti firmaları korkuttu
Türkiye'nin resti firmaları korkuttu
GİRİŞ 08.11.2013 10:58 GÜNCELLEME 08.11.2013 11:28
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Çin ile görüşmelere başlaması sonuç verdi. ABD'li şirket ile Fransa-İtalya ortaklığı, Ankara'ya 'Tekliflerimizi yeniliyoruz' mesajı verdi. Tekliflerin Türkiye'nin 'ortak üretim' hassasiyeti göz önünde bulundurularak güncellenmesi bekleniyor.

Türkiye'nin ön mutabakata vararak 20 Ekim'de resmi sözleşme görüşmelerine başladığı Çin devlet şirketi, 3.4 milyar dolarlık teklifin yanısıra, yaklaşık yüzde 50 oranında yerli üretim ve teknoloji ortaklığı güvencesi vermişti. İhale sürecinde Türkiye'nin 'ortak üretim' talebine kapılarını kapatan ABD ile Fransa-İtalya ortaklığı, NATO müttefiklerinin eleştirilerine rağmen Türkiye'nin Çin ile 20 Ekim'de Ankara'da başlattığı resmi görüşmelerin ardından harekete geçtiler.

GÜNCELLEME İÇİN 31 ARALIK SON

20 Ekim'den sonra Ankara ile kurulan temasta, "tekliflerimizi yeniliyoruz" mesajı verildi. Türkiye'nin Çin'le yürütelmekte olduğu resmi sözleşme görüşmeleri 31 Aralık'a kadar devam edecek. Tekliflerini yenileme kararı veren ve bu niyetlerini Ankara'ya bildiren ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının, 31 Aralık'tan önce, yeni tekliflerle Türkiye'nin kapısını çalması gerekiyor.

İKİ 'OLMAZSA OLMAZ' VAR

Batılı iki şirketin de bu tarihi beklemeden, en kısa sürede tekliflerini yenileyecekleri konuşuluyor. Diplomatik kaynakları, yeni tekliflerin Aralık ayının başında Türkiye'ye iletilebileceğini vurguluyorlar. Ankara'nın yeni tekliflere yaklaşımında 'olmazsa olmaz' iki kriteri bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, Çin devlet şirketinin güvence verdiği 'ortak üretim ve teknoloji kullanımı' şartı. Türkiye'nin bu kararlılığını bilen ABD ile Fransa-İtalya ortaklığı, yeni tekliflerinde 'ortak üretim ve teknoloji kullanımı' konusunda 'evet' demek zorunda kalacaklar. İkinci kriteri ise fiyat ve ihale süreci oluşturacak. Çin şirketi, FD-2000 tipi füze sistemleri için 3.4 milyar dolar teklif verirken, ABD firmasının Patriotlar, Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam'ın Samp-T tipi füzeleri için verdiği teklifler 4 milyar dolar seviyesinde olmuştu. Batılı iki şirketin de fiyat konusunda indirime gidebileceği konuşuluyor.

DAVUTOĞLU'NDAN ÖRTÜLÜ DOĞRULAMA

ABD ile Fransa-İtalya ortaklığının 'tekliflerimizi yeniliyoruz' bildirimi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından da örtülü ifadelerle doğrulandı. Önceki gün TBMM Dışişleri Komisyonu üyelerine kapalı oturumda bilgi veren Davutoğlu'nun, "Füze konusunda ortak üretim şartı koyduk. Çin'in teklifini daha uygun bulduk, ancak son sözleşmeyi imzalamadık. Diğer firmaların tekliflerinde iyileştirmeler olacak. En iyi teklif nereden gelirse oradan alırız" dediği belirtiliyor.

MÜTTEFİKLER ÇİN'E NEDEN KARŞI ÇIKIYOR

ABD ve NATO'nun diğer müttefiklerinin, Çin'le ön mutabakata varılan Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi ihalesine, bu denli karşı çıkmalarının ve ihaleye yeni teklif vereceklerini bildirmelerinin iki temel sebebi bulunuyor. Bunlardan ilki ihalenin yaklaşık 4 milyar doları bulan bedeli. Tepkilere neden olan ikinci önemli sebebin ise NATO bünyesinde oluşturulan ve NATO karşıtı organizasyonlardan gelecek olası tehditlere karşı kullanılması planlanan 'Füze Kalkanı' projesinden kaynaklanıyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 13
  • Ümit 10 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah iyi bir teklif vermezlerde !? İki ucu pisli değnek. İyi teklif verip kendi uzun menzilli füze geliştirmemize imkan verecek olurlarsa iç politikada eleştiriler ' işte gördünüz mü amerikan yalakası akp' diyecekleridir. Varsın desinler onların ağzına bakarsanız hiç bir halt olamazsınız. Kendilerine bakın bu zamana kadar ne olabilmişler. Renklerinin beyaz olmasıyla övünüp simsiyah olduklarını göremeyecek kadar kördürler.Özgüvenleri yoktur. Dış ülke yalakaları da kendileridir :D
    Cevapla
  • Garib GARİB 10 yıl önce Şikayet Et
    YOLUNUZDAN GERİ DÖNMEYİN EFENDİLER. Yıllardır sizi oyalayan batılılar ve ABD ihaleyi aldıktan sonra sözlerinde durmaz sudan bahanelerle cayarlar. sadece oyalamış olurlar. tabii çin de küstürülmüş olur. bizde beklemeye devam ederiz.
    Cevapla
  • ADEM MACİT 10 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalılara Güvenlirmi... Kesinlikle güven olmaz, know-how getiririz derler getirmezler, veririz derler know-how filan vermezler. kendi üretimimizi kendimiz yapmadıktan sonra bunların hepsi hikaye....
    Cevapla
  • Nizâmülmülk 10 yıl önce Şikayet Et
    Bence Türkiye yıllardır kendisini aldatanlar yüzünden söz verdiği Çin i aldatmasın. şimdi bak çin i seçtim diyip onlar da tamam tamam indirim yaptım dediler diye Türkiye geri dönerse olmaz, sözünden dönmesin, o zaman gerçekten türkiye ciddiye alınır
    Cevapla
  • Hakan 10 yıl önce Şikayet Et
    Inandirici gelmiyor. F16'lar, F35 ler de ortak uretim. Kaportalarini bize yaptiriyorlar. Batili sirketlerin Cin'den daha iyi teklif verebileceklerini sanmam, ama bizimkiler baskiya boyun egebilirler. Turkiye'nin kontrolundeki bir hava savunmasini istemeyeceklerdir. Kendi sattiklarinda kontrol kismen onda olacaktir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle