Füze ihalesinde flaş gelişme

Uzun menzilli füze savunma sisteminin Çin firmasına verilmesinin ardından Ankara'da ABD ve Avrupalı firmalardan çok önemli bir adım daha atıldı.

Füze ihalesinde flaş gelişme
Füze ihalesinde flaş gelişme
GİRİŞ 26.10.2013 11:20 GÜNCELLEME 26.10.2013 11:39
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin 3,5 milyar dolara Çin'den alacağını açıkladığı uzun menzilli füze savunma sisteminin tartışmaları sürerken önemli bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi.

ABD ve NATO çevrelerinden Türkiye'nin kararına yönelik eleştiriler sürerken firmalar da bir yandan tekliflerini yenilemek için Ankara'ya çıkarma yaptılar.

TEKLİF YENİLEMEYE HAZIRLAR

Edinilen bilgiye göre, ABD ve Avrupa'dan gelen rakip firmaların yetkilileri, kalabalık bir ekiple, başta Savunma Sanayi Müsteşarlığı olmak üzere diğer ilgili askeri kurumları ziyaret ederek, "Teklifimizi yenilemeye hazırız" mesajı verdiler. Firma yetkililerinin dışında rakip ülkelerin diplomatları da harekete geçerek Çin sisteminin kullanılmaması için bire bir muhataplarıyla görüşmeler yapıyor. Türk bürokratlar ise firma yetkililerine, "Bu işin ortak üretimle olacağını ve en az yüzde 50 yerli katkı istediğimizi ihaleninen başında söylemiştik. Çin bizim için özel atışlar yaptı. Siz bunu dahi yapmadınız. Tekliflerinizi bu yönde yenilerseniz tekrar gözden geçiririz" dedi.

ERDOĞAN UÇAKTA AÇIKLADI

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün Kosova dönüşü uçakta yaptığı, "Yeni tekliflere açığız" açıklamasından günler önce firmaların bu görüşmelere başladığı öğrenildi. 4 milyar dolara mal olacak Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesinde ABD, Patriot; Rusya S-300 VM; Fransa-İtalya ortaklığı ise Eurosam Samp-T ve Çin, Türkiye için yarışıyordu. Ancak Çin son anda teklifini yeniledi ve 3,5 milyar dolar teklifle "ortak üretim yapalım" dedi. 26 Eylül'de yapılan Savunma Sanayi İcra komitesi toplansında ihale Çin'e verilmişti. TSK envanterinde uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi bulunmuyor. Bu füzeler alınınca düşman tarafından gönderilecek uzun menzilli füzeler, fırlatıldıkları zaman tespit edilerek havada yok edilecek. Sistemler düşman uçaklarına karşı da savunma sağlayacak. Türkiye halihazırda Suriye'den gelecek tehditlere karşı, NATO onayı ve desteği ile ABD, Almanya ve Hollanda'dan temin edilen Patriot sistemini kullanıyor.

Milli üretim için adım olacak

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ihalenin ardından yaptığı açıklamada, "2006'dan beri yürüttüğümüz çalışmalarda bizim için üç kriter vardı. Operasyonel başarı, yerli sanayi katkısı ve maliyet. Bu kriterleri en iyi karşılayan Çin firması oldu. Edineceğimiz deneyimleri kendi milli sistemimizi üretmek için ara adım olarak kullanacağız. Türkiye'nin bu kararı doğrudur. Ciddi bir yerli katılım olacak. Ateşlenecek füzelerin neredeyse tamamı Türkiye'de üretilecek. Füzeleri NATO'ya değil Türkiye'ye alıyoruz. Biz NATO sistemini kesinlikle Çin ile paylaşmıyoruz, Çin sistemini kurduk diye Çin'e kablo ile bağlanmadık. Sistemin NATO'ya tam entegrasyonu da mümkün" demişti.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 25
  • fahri aydın 11 yıl önce Şikayet Et
    hani biraz hüsnü kuruntu olacak ama . bana bu işin içinde israili korumak var gibi geliyor ..çin füzesi israilden atılan füzeyi vurabilir ama amerikanın savunma füzesinin vuracagını hiç sanmam .bence bunun için tutuştular...kontrol edemedikleri bir silaha sahip olmamızı istemiyorlar .vaz gecersek çinlilerlede aramız bozulabilir.
    Cevapla
  • adımı napçanız 11 yıl önce Şikayet Et
    Sinan Arslan. abicim üniversitelere bir güzel saydırmışsın bir kısmında haklılık payın var ancak emin ol ki üniversitelerdeki öğrenciler gösterildiği gibi gezizekalı insanlar değil en azından İTÜ için böyle . ODTÜ'ye gelecek olursak oradaki örgütler üniversite yönetimi tarafından desteklendiği için böyle kafaları nasıl eserse üniversiteyi dağıtabiliyorlar genele vurarak bir b.k olmaz demişsin ona da cevap olarak Taner Yıldız Fatma Şahin Binali Yıldırım 'ın İTÜ mezunu olduüunu ve Necmettin Erbakan Turgut Özal gibi tarihimize geçen başbakanların da İTÜ mezunu olduğunu hatırlatmak isterim
    Cevapla
  • Sinan Arslan 11 yıl önce Şikayet Et
    %100 yerli üretim bekleyenler.. Bizim bu sistemleri geliştirmemizi sağlayacak beyin takımı denilen İTÜ ÖDTÜ gibi üniversiteler in kafaları sadece gezi eylemlerine çalışıyor. Bizde bu üniversiteleri dünya da ilk 100 e girdi diye bi b.k sanıyoruz. Bizim üniversitlerimiz en GERİ üniversiteler olduğu sürece %100 hiç bi şey üretemeyiz. Bi aşı bile geliştiremiyorlar. Bu üniversitlereden mezğn olanalr sadece iyi maaşlı bi işte çalışır hiç ülkeleri için kıllarını sadece dindarlardan kullanmak için kıpırdadırlar... Beğenmedikleri İran üniversiteleri bile bu üniversitelerden daha fazla uydu geliştirmiş göndermiş uzaya... Bunlar harbi... neyse...
    Cevapla
  • kenan kara 11 yıl önce Şikayet Et
    MİLLİYETCİLİK BU İŞTE. başbakanımız füzeyi ortak yapalım dedi herzamankli gibi abd ve batılı devletler karşı çıktı çünkü türkiye kendi füzesini yapacaktı bu nedenle devlet çin i tercih etti çok doğru milliyetci bi karar oldu. önceden olsaydı şimdi çoktan abd ye teslim olmuştuk helal olsun başbakanımıza
    Cevapla
  • OTTOMAN EMPİRE 11 yıl önce Şikayet Et
    birileri diyor ki neden kendimiz yapmıyoruz... ya hu beton mikseri değil hava savunma sistemlerinden bahsediyoruz... dünya da kendi uzun menzilli hava savunma sisteminin yapan kaç ülke var???. önce teknoloji transferi lazım... altay da oldugu gibi... bu da çinle olacak... batının derdi kendi ayaklarımız üzerinde durmaya başlmamız... istiyorlar ki, heronlar, m60 lar gibi alıp kendilerine tamir ettirelim, yedek parça isteyelim vs...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle