TSE'ye yeni görev

TSE, otomotiv mevzuatı alanında faaliyette bulunan veya görev yapan teknik elemanların eğitimi, sınavları ve sertifikalandırılmasından sorumlu kuruluş olarak görevlendirildi.

TSE'ye yeni görev
TSE'ye yeni görev
GİRİŞ 19.10.2017 17:23 GÜNCELLEME 19.10.2017 17:23

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), otomotiv mevzuatı alanında faaliyette bulunan veya görev yapan teknik elemanların eğitimi, sınavları ve sertifikalandırılmasından sorumlu kuruluş olarak 2019 yılı şubat ayına kadar görevlendirildiğini belirtti.

Özlü, yaptığı yazılı açıklamada, otomotiv ana ve yan sanayi alanında 2012 yılına kadar sadece araçların muayene ve deneyleriyle ilgili teknik servis hizmeti veren TSE'nin bugün geldiği noktada çeşitli kurum ve kuruluşlar adına yürüttüğü faaliyetlerle çatı kuruluş haline geldiğini ifade etti.

TSE’nin 2016 yılından bu yana tüm araç kategorilerinde araç tip onay belgelendirmesi hizmeti verdiğini hatırlatan Özlü, Enstitünün bu alanda sahip olduğu deneyimleri, eğitim ve personel belgelendirmesi alanlarında değerlendireceğini kaydetti.

Özlü, TSE’nin otomotiv mevzuatı alanında faaliyette bulunan veya görev yapan teknik elemanların eğitimi, sınavları ve sertifikalandırılmasından sorumlu kuruluş olarak 2019 yılının şubat ayına kadar görevlendirildiğini belirterek, bu görev çerçevesinde ilk eğitim programı ve sınavının 2017 sonuna kadar yapılması kararını bildirdi.

TSE'nin yeni görevi

Açıklamaya göre, Bakanlığın söz konusu görevlendirmesi çerçevesinde, "Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği", "Tekerlekli Tarım veya Orman Traktörleri Tip Onay Yönetmeliği", "İki ve Üç Tekerlekli Motorlu Araçların Tip Onayı Yönetmeliği" ve "Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik" kapsamlarında görev yapan yetkili teknik sorumlu eğitimi, sınavları ve sertifikalandırılması TSE tarafından yapılacak.

TSE, gerekli durumlarda sertifikaların askıya alınması ve iptal edilmesine de karar verebilecek. Enstitü, tüm bu süreçlere ilişkin kayıtları oluşturacağı elektronik veri tabanında muhafaza edecek.

Enstitü, mesleki becerilere ilişkin yeterlilik şartlarını içeren uygunluk değerlendirme süreci personel belgelendirme alanında ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde hizmet veriyor. Enstitünün Avrupa Kalite Teşkilatı ve TÜRKAK akreditasyonu ile verdiği tetkik görevlisi, yönetici ve uzman belgeleri 54 ülkede tanınıyor.

TSE, Türkiye’nin kalite altyapısını güçlendirmek, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında iş dünyasının ihtiyaç duyduğu insan kaynağını sağlamak amacıyla her yıl 200’e yakın konuda yurt içinde ve yurt dışında bini aşkın eğitim ve sertifikasyon programı düzenliyor. Bu eğitimlerle yılda yaklaşık 35 bin kişi sertifika alıyor.

KAYNAK: AA