Bu skandal tüm dünyayı etkileyecek
Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Japon Kobe Steel, ürünlerinin kalitesi hakkındaki verilerin sahte olduğunu itiraf etti.
Bu itirafın ardından hisseleri çöküşü geçen Japonya’nın en büyük üçüncü çelik üreticisi, bazı alüminyum ve bakır ürünlerinin mukavemeti ve dayanıklılığı hakkında sahte veriler ürettiğini açıkladı.
İçinde Toyota, Honda, Subaru ve Mazda gibi Japon otomotiv devlerinin olduğu 200’e yakın şirketle çalışan Kobe, sahteciliğin bir parçası olabilecek ürünleri bu firmalara verdiğini açıkladı. Toyota, bu şirketten aldığı malzemelerin bazı otomobillerinin davlumbazlarında ve kapılarında kullanıldığını belirterek, “Hangi araç modellerinin bu duruma tabi olabileceğini ve hangi bileşenlerin kullanıldığını belirlemek için olabildiğince hızlı bir şekilde çalışıyoruz” açıklamasını yaptı. Mitsubishi Regional Jet yolcu uçağını üreten Mitsubishi Heavy Industries’in, etkilenen müşteriler arasında olduğu bildirildi.
1 MİLYAR DOLAR KAYBETTİ
Kobe Steel, sahte verilerin 200’den fazla şirkete teslim edilen ürünleri içerdiğini söyledi. Şirketin hisseledi dün yüzde 22 düşerek 1.068 Yen’e (£ 7.20; 9.50 dolar) geriledi ve piyasa değerinin neredeyse bir milyar dolarını sildi. Üretilen verilerin, müşteri ürünlerinin güvenliğini etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil. Japon hükümeti, firmadan, bu ürünlerin güvenliğini etkileyebilecek yasa dışı işlemlerin olup olmadığını kontrol etmesini istedi.
Kobe Steel’in itirafı, Japon üreticilerin katıldığı bir dizi suiistimal vakası içerisindeki en son haber. Geçen hafta Nissan Motors, sertifika sahibi olmayan personelin iç pazarda satılacak yeni araçların nihai denetimlerini gerçekleştirdiğini itiraf ettikten sonra, bir milyondan fazla aracın geri çağrıldığını açıkladı. Ve hava yastığı üreticisi Takata, arızalı ürünlerinin dünya çapında yaşanan 16 kişinin ölümüyle ve çeşitli yaralanmalarla bağlantılı olduğunun anlaşılmasından sonra iflas etti.