Trafik ışıkları tarih olabilir

2020 yılı ve sonrasında 5G teknolojisiyle birlikte hayatımıza girecek sürücüsüz arabalarla birlikte trafik ışıkları da tarih olabilir.

Trafik ışıkları tarih olabilir
Trafik ışıkları tarih olabilir
GİRİŞ 15.03.2016 11:53 GÜNCELLEME 15.03.2016 11:53

Vodafone, Dresden Teknoloji Üniversitesi 5G Laboratuvarı'nda aralarında Türk mühendislerin de bulunduğu ekiple birlikte bu teknolojinin standartlarının oluşması doğrultusunda yaptığı Ar- Ge çalışmalarına hız verdi.

Vodafone, 2020 yılında hizmete sunulması beklenen 5G teknolojisi için çalışmalarını hızlandırdı. İki yıl önce dünyanın en köklü üniversitelerinden Dresden Teknik Üniversitesi'nin işbirliğiyle 5G laboratuvarı kuran Vodafone, araştırmacılara, şebeke donanım ve yazılımı, bilgisayar çipleri, spektrum ve bulut bilişim konularında 5G odaklı test ve değerlendirmeler yapma imkânı veriyor. Öte yandan laboratuvarda 2030 yılında geçilmesi planlanan 6G teknolojisi ile ilgili de çalışmalar başlamış...

Vodafone Türkiye, nisan başında hizmete girecek 4.5G öncesinde, bu teknolojinin bir sonraki adımını temsil eden 5G'yi Almanya'nın Dresden kentinde deneyimletti. Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao'nun katılımıyla Dresden Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Vodafone'un 5G vizyonu ve yol haritası hakkında bilgi verildi. Biz de 5G laboratuvarında yapılan canlandırmalarla bu teknolojinin örneklerini deneyimledik.

'5G'deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz'

Laboratuvarda 5G teknolojisiyle gecikme sürelerinin çok düşük bir seviyeye indirilebiliyor. Sanal gerçeklik cihazları kullanılarak 5G altı teknolojilerle uzaktan atılan bir top karşılayan tarafından tutulamazken, 5G'nin gecikme sürelerinin azalmasıyla topu tutmak mümkün hale geliyor. 5G ile elde edilecek akustik iletişim sistemleriyle de ses dinleyicinin bulunduğu lokasyonda anlık olarak bulunabilirken, uzaktan anlık erişim örnekleri de laboratuvarda sergileniyor. Yine deneyimlenen bir başka örnek de 5G test altyapısı kullanılarak hazırlanan özel bir eldiven ile ekran içindeki prizmatik şekillere dokunabilmek, bu şekilleri hareket ettirebilmek ve şekillerin yüzeyleri hakkında bilgi sahibi olabilmek... Bu yöntemin özellikle uzaktan tıbbi kontrol, hatta uzaktan ameliyat gibi olanakları mümkün kılabileceği belirtiliyor. 5G teknolojisi ile birlikte bağlantı sorununun tamamen ortadan kalkarak dijital hayatın anlık akışın gerçeği haline geleceğini belirten Mallik Rao, Vodafone Grubu'nun 5G teknolojisi için global Ar- Ge çalışmalarına destek vermesinden mutluluk duyduklarını ifade etti. 20 ülke ve pazarda 4G üstü teknolojilerde hizmet verdiklerini aktaran Rao, "Vodafone Türkiye olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve 5G'de de Vodafone'un global deneyimini Türkiye'ye taşımak için sabırsızlanıyoruz" dedi.

Trafik ışıkları tarih olabilir

Toplantıda konuşan ve günümüzde belli bir içeriği bir yerden başka bir yere taşımaktan ibaret olan mobil iletişimin gelecekte çok sayıda nesneyi çok az insan müdahalesiyle gerçek zamanlı kontrol etme yetisinden ibaret olacağını söyleyen Dresden Teknik Üniversitesi Vodafone Mobil İletişim Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Gerhard Fettweis, "Geleceğin mobil teknolojilerine hazırlanmak için kablosuz iletişim teknolojilerini özellikle veri hızı, gecikme süresi ve IP hizmetleri açısından yeniden ele almamız gerekiyor. Dresden Üniversitesi olarak, gerek yeni kurduğumuz 5G laboratuvarı, gerekse Vodafone gibi global iş ortaklarımızın desteği sayesinde, bu hassas sorulara yanıt bulacak sektörler arası bir oluşuma liderlik edebilecek konumdayız. Aslında şu an 6G'ye de çalışmaya başladık" ifadelerini kullandı.

2020 yılı ve sonrasında 5G teknolojisi ile beraber dokunsal/etkileşimsel internet (tactile internet) hizmetlerinin günlük hayatı taban tabana değiştireceğinin altını çizen Fettweis, şöyle devam etti: "Sürücüsüz arabalar da ancak 5G ile birlikte hayatımıza girebilecek. Bu aşamada trafik ışıklarını dahi kullanmayabiliriz. Arabaların tüm hareketlerini kaydeden, tıpkı uçaklarda olduğu gibi karakutuları olacak. Saniyede 10 gigabit hızlarla internette devasa boyutta içerikler oluşacak. Tüm bu içerik gecikme süreleri minimum düzeyde, dayanıklılık ise en yüksek seviyede olacak. Ayrıca, bunun çoğalarak arttığını da tek bir AAA pil ile 10 yıl şarj etmeden çalışabilen cihazlar ile göreceğiz. Sözgelimi bir sahanın her yerinden anlık görüntüler alınabilecek. Hatta, futbol maçlarını bir oyuncunun gözünden takip eder hale gelebileceğiz."

5G'ye Türk mühendis imzası

Vodafone'un 5G Ar- Ge ekibinde Türk mühendisler de çalışıyor. Dresden Teknik Üniversitesi bünyesinde yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Dresden Üniversitesi 5G Laboratuvar Araştırma Grubu liderlerinden Meryem Şimşek, kablosuz şebekeler, kendi kendini organize eden heterojen ağlar, sistem seviyesi modelleme, takviyeli öğrenme, oyun teorisi, müdahale koordinasyonu, gecikme süresinin minimum seviyeye indirilmesi, kablosuz şebekelerde yüksek güvenilirlik, multi-RAT çoklu bağlantı, 5G şebekeleri ve kullanım vakaları hakkında bilgi verdi.

Ekran kontrol edebilen eldiven

5G altyapısı kullanılarak hazırlanan özel bir eldiven ile ekran içindeki prizmatik şekilllere dokunabilmek, hareket ettirebilmek mümkün kılındı. Bu yöntemin özellikle uzaktan tıbbi kontrol hatta ameliyat gibi olanakları mümkün kılabileceği belirtiliyor.

5G'nin gecikme süreleri azaltılıyor

Sanal gerçeklik cihazları kullanılarak 5G altı teknolojilerle uzaktan atılan bir top karşılayan tarafından tutulamazken 5G'nin gecikme sürelerini azaltmasıyla topu tutmak mümkün oluyor.