İstanbul'daki servisçilerin sorunu çözüldü

İstanbul'da servis taşımacılığı yapanlara plaka tahdidi değil, 10 yıllık belgelendirme esaslı düzenleme getirildi.

İstanbul'daki servisçilerin sorunu çözüldü
İstanbul'daki servisçilerin sorunu çözüldü
GİRİŞ 23.07.2016 17:02 GÜNCELLEME 23.07.2016 17:02

İstanbul Büyükşehir Meclisinde, öğrenci ve personel servis taşımacılığı yapanlara, plaka tahdidi değil, 10 yıllık belgelendirme esaslı düzenleme getirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin temmuz ayı toplantısında, Öğrenci ve Personel Servis Taşımacılığı Yönergesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Buna göre, toplu taşıma aracı kullanacak ve belirtilen standartları sağlayacak şoförlere Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi verilecek. Söz konusu belgelere sahip öğrenci ve personel servis araçlarına 10 yıl süreli Servis Taşımacılığı Kartı ve Güzergah Kullanım İzin Belgesi sunulacak.

Geçmiş dönem taşımacı kategorisinde bulunanlar, Servis Taşımacılığı Kartı'nı devredemeyecek, yeni alanlar 2 yılın sonunda kartını devredebilecek.

Yeni taşımacılara minibüs ve otobüsler için 40 bin lira bedel belirlendi. Geçmiş dönemde servis taşımacılığı yapanlar ise 20 bin lira ödemek şartıyla bu hizmetten yararlanıp, servisçilik yapabilecek.

SERVİSÇİLERE 10 YIL İÇİN BELGE VERİLECEK

Karara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Temel Başalan, servisçi esnafı, derneği, odası ve vatandaşların, her türlü araştırmalar sonucunda ortak bir sonuç ortaya koyduklarını söyledi.

Kararın esnafa ve vatandaşlara hayırlı olmasını dileyen Başalan, servisçi meselesini yasal bir düzene sokmaya çalıştıklarını vurguladı. Başalan şu bilgileri verdi:

"İstanbu'da 40 bin esnafın, yaklaşık 60 bin civarında servis arabasıyla servisçilik yaptığı ortaya çıkıyor. İstanbul'da da yaklaşık 12 milyon vatandaşımızın yüzde 25'i bu servis araçlarını kullanıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın servisçilerle yaptığı toplantıda, servisçi esnafın talebi uyarınca, bu konuyla ilgili yasal çalışmaların yapılacağını, Büyükşehir Belediye Meclisinden de ilgili karar alınacağını söylemesi ve akabinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın esnafın taleplerini göze alarak, gerekli yasal çalışmaların yapılacağı yönündeki beyanı doğrultusunda, bu konuyla ilgili düzenleme yaptık. CHP Grubu'nun teklife 'ret' oyu vermesi üzerine, teklif oy çokluğuyla kabul edildi."

'TEKELLEŞMEYE KARŞIYIZ'

Başalan, 2004-2015 arası servis taşımacılığı işi yapıp, daha sonra bırakan bin kişi olduğunu belirterek, karar çerçevesinde bu kişilerin de haklardan yararlanacağını anlattı.

Temel Başalan, şunları kaydetti:

"Plaka tahdidi yok, tekelleşmeye karşıyız. Yeni bir servis aracı olan vatandaşımız da bu hizmetten yararlanmak için belediyeye müracaat edebilir. Ancak bunun bir bedeli olacak. Bugünkü otobüs ve minibüsler için belirlediğimiz 10 yıllık hizmet bedeli 40 bin liradır. Geçmiş dönemde servis taşımacılığı yapanlar ise 20 bin lira ödemek şartıyla bu hizmetten yararlanıp, servis taşımacılığı yapabilecek. Ancak bu hizmetteki hakkı başkalarına devir yapamayacaklar sadece kendileri kullanabilecek. Mevcut 40 bin civarında, şu anki bu işi yapan güzergah belgesi olan taşımacılar ise bu hizmetten ücretsiz yararlanacak. Kendileri bu hizmetten yararlandıktan sonra ellerindeki kayıtlara göre, araçlarını 3. şahıslara devir etmeleri halinde, bir aracı devrederken 40 bin lira gibi bedel alacaklar."

Başalan, birden çok aracı olan firma ve şirketlerle ilgili düzenlemeler de yaptıklarını ifade ederek, şirketlerin 0-50 araca kadar herhangi bir bedel ödemeyeceğini, 50-100 arası araç için yüzde 25, 100-200 arası araç için yüzde 50, 200-300 arası araç için yüzde 75, 300'ün üzerinde araç tüm bedeli ödemek durumunda kalacağını bildirdi.

Temel Başalan, geçmişte servis araçlarıyla ilgili, gasp, tecavüz, kaçırma, alkol kullama gibi birçok olaylarla karşılaştıklarını dile getirerek, yönergede bu konuda ciddi düzenlemeler yaptıklarını aktardı.