Bakan'dan sert çıkış: Başını ezmeden bu iş olmaz

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ‘ da düzenlenen ‘’Bağımlılık’’ konulu toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, uyuşturucu baronlarına sert çıktı.

Bakan'dan sert çıkış: Başını ezmeden bu iş olmaz
Bakan'dan sert çıkış: Başını ezmeden bu iş olmaz
GİRİŞ 11.01.2018 17:36 GÜNCELLEME 11.01.2018 17:36

Özellikle başta Hollanda olmak üzere Avrupa’dan getirilen sentetik uyuşturucuyu engellemek için sesimizi gür çıkaracağız diyen Bakan Akdağ, ‘’Hem gümrüklerde hem içeride bunun mücadelesini veriyoruz ama bunun sokakta yapılan mücadele ile engellenmeyeceğini de biliyoruz. Bu işin baronlarının ve kartellerinin başını ezmeden bu iş olmaz. Bunun için cezaları artırdık" dedi.

BAKAN AKDAĞ ASKON’DA ‘BAĞIMLILIK KONULU’ TOPLANTIYA KATILDI

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Bağımlılık’ başlıklı toplantıya Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ve ASKON YK ve ASKON üyesi işadamları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ASKON camiası olarak toplumların geleceği ve refahı açısından son derece önemli bulduğumuz bu konuda üzerimize düşen ne varsa seve seve yerine getirmeye hazırız." ifadelerini kullanırken, konuya ilişkin bazı tespitlerinde katılımcılarla paylaştı.

ASKON Başkanı Cesur konuya ilişkin şu ifadelerde bulundu:

​‘’Enerji İçeceklerinin Kutulanması ve Şişelenmesi Alkol İçeren Ürünlerden Ayrıştırmalı’’

Benim bu konuda naçizane bir iki görüşüm olacak. Öncelikle son zamanlarda dikkatimi çeken bir satış ve pazarlama stratejisinden bahsedeceğim. Gençlerimizin ilgi göstermiş olduğu enerji içecekleri konusunda hükümetimiz okul, spor lokalleri vb yerlerinde satışını yasakladı. Güzel ve yerinde bir karar oldu. Lakin bu ürünlerin satış yönteminde dikkatimi çeken bir durum var. Genelde bu ürünlerin kutulanma ve şişelenme şekillerinin alkol içeren içeceklerin şekilleri ile örtüştüğünü gözlemlemekteyim. Bir standart getirip bu kutulanma ve şişelenmenin alkol içeren ürünlerden tamamen ayırt edilecek şekle getirilmesi gerektiği görüşündeyim.

Bağımlılık Oluşturacak Ürün Satışı Yapan Yerler Belli Olmamalı

Ve yine benzerini Avrupa’da bazı ülkelerde gördüğümüz üzere bağımlılık oluşturacak ürün satışı yapan yerlerin kesinlikle dışarıdan bakıldığında anlaşılmaması gerektiği fikrindeyim. Bu konuda da gerekli çalışmaların yapılacağı beklentisi içerisindeyim.

İnternet Bağımlılığı Üzerinde Farkındalık Oluşturulmalı

İnternete bağımlılık konusu ise çağımızın en büyük handikaplarından. Maalesef bu güzel teknolojiyi bugün pek yerinde kullanamıyoruz. Çocuklarımız bilgisayar ve tablet başında oyunların esiri olmuş, gençlerimiz ve yetişkinlerimiz de sosyal medyadan çıkamaz olmuştur. Bu konuda da özellikle farkındalık oluşturulacak çalışmalar yapılıp, tekrardan mahallelerimizin çocuk sesleri ile dolması, gençlerimizin büyüklerinin hal ve hatırlarını sorması, aralarında muhabbet eder hale gelmesi en büyük temennimiz.

Okullar ve Federe Spor Kulüpler Entegre Olmalı

Gençlerimizi ve çocuklarımızı bağımlılıktan uzak tutarak, onları farklı alanlara yönlendirip eğitmeliyiz. Bu bağlamda okullarımızda kulüpler var. Lakin çok fazla işlevsel olduğu kanaatinde değilim. Bu kulüpleri bölgede yeralan federe kulüplerle entegre ederek, ortak çalışmalar yaptırmalıyız. Ülke nüfus sayımız 82 milyonu bulmuş durumda. Farklı kategorilerde birçok çocuğumuzu ve gencimizi lisanslandırmamız gerekmektedir. Bunun yolu da spor kulüpleri ve okulları birbirleri ile entegre ederek sağlanabilir. Bu şekilde çocuklarımız ve gençlerimizi farklı uğraşılar içine sokarak, spor ahlakı içinde hem dijital hem de madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklardan koruyabileceğimiz kanaati içerisindeyim.

AKDAĞ: ‘’ BU İŞİN BARONLARININ VE KARTELLERİNİN BAŞINI EZMEDEN BU İŞ OLMAZ’’

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, bağımlılığın gençleri esir almasına mani olacaklarını belirterek, "Batı dünyası bu yüzden çaresizlik içinde, eğer el birliği etmezsek, Türkiye de bu ülkelerin sınıfına düşebilir ve nesillerimiz kaybolabilir." dedi. 

Akdağ, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen "Bağımlılıkla Mücadele" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, bağımlılıkla mücadele konusunda ASKON ile gerçekleştirilebilecek ortak çalışmaları paylaşmak istediğini söyledi. 

Konuşmasının başında Türkiye'nin ekonomik durumundan da kısaca bahsetmek istediğini aktaran Akdağ, Türkiye'nin yurt dışından gelen olumsuzluklara rağmen ilk çeyrek yüzde 7,5'a yakın bir büyüme oranı gösterdiğini, son çeyrekte bu rakamın yüzde 11'i geçtiğini kaydetti.  

Türkiye'yi yatırım açısından önde gelen bir ülke yapmalıyız 

Akdağ, Türkiye'de işi ve aş bekleyen bir çok genç olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"8 milyondan daha fazla gence yeni iş bulduk, bunda sizin yatırımlarınızın da katkısı var. Buna rağmen işsizlik oranları 2 hanede, hedefimiz bunu tek haneye indirmek. Enflasyonu kontrol altında tutmak, faizlerin yükselmesine mani olmaktır. Bu anlamda hükümetimizin bana verdiği bir vazife var. Bu da yatırım ortamının iyileştirilmesi. Bir yatırımcı olarak, yeni yatırım ya da devam eden yatırımlarım için prosedürler açısından ne kadar para ve zaman harcıyorum? Türkiye bu hususta dünyada 60.sırada. 2018'i bu açıdan bir hamle yılı olarak planladık. Çok ciddi çalışıyoruz. Yatırımcıların işlerini kolaylaştıracak bir reform paketini 2018'de gerçekleştirmiş olacağız, buna 2019'da da devam edeceğiz. Türkiye'yi yatırım yapma açısından önde gelen bir ülke durumuna çıkarmaya kararlıyız."

"Sentetik uyuşturucular hedef olarak Türkiye'yi seçti" 

Bağımlılık konusuna da dikkati çeken Akdağ, son yıllarda Türkiye'nin Batı'nın düçar olduğu ağır bir salgına düşmemekiçin son derece hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. 

Akdağ, Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğuna vurgu yaparak sözlerini şöyle sürdürdü: 

"İran, Afganistan üzerinden gelen bir uyuşturucu trafiği var. Bunlar özellikle esrar ve eroin gibi uyuşturucular. Avrupa üzerinden ise sentetik uyuşturucular geliyor. Başta Hollanda olmak üzere Belçika, Avusturya ve bazı Avrupa ülkelerinde üretilen bu sentetik uyuşturucular hedef olarak Türkiye'yi seçmiş durumda. Türkiye'de yakaladığımız uyuşturucu miktarını ki bu doğudan gelen kısmı, bütün Avrupa ülkeleri yakalayamıyor. Bu hususta kolluk kuvvetlerimizin ciddi bir başarısı var. Avrupa, Türkiye'ye 'Siz bu hususta bizden daha iyisiniz.' diyor. Özellikle başta Hollanda olmak üzere Avrupa'dan getirilen sentetik uyuşturucuyu engellemek için sesimizi gür çıkaracağız. 'Üretilmesine ve Türkiye 'ye getirilmesine mani olun' diyeceğiz. Hem gümrüklerde hem içeride bunun mücadelesini veriyoruz ama bunun sokakta yapılan mücadele ile engellenmeyeceğini de biliyoruz. Bu işin baronlarının ve kartellerinin başını ezmeden bu iş olmaz. Bunun için cezaları artırdık. Türkiye'nin riskli illerinde atık sularda uyuşturucu miktarını takip edeceğiz. Bağımlılığın gençleri esir almasına mani olacağız. Batı dünyası bu yüzden çaresizlik içinde, eğer el birliği etmezsek, Türkiye de bu ülkelerin sınıfına düşebilir ve nesillerimiz kaybolabilir. Bağımlılık en ucuz bulunan madde ile başlıyor. Bu nedenle sigara ile de mücadelemizi devam ettireceğiz."

 "Mücadelede yanımızda duracağınızı biliyoruz"

Akdağ, bağımlılıkla mücadelede ASKON'dan da istedikleri olduğunun altını çizerek, "Sizin çalışanlarınız var. Doğrudan bu çalışanlar üzerinde akran eğitimleriyle hem kendileriyle hem de çocuklarıyla ilgili riskler azaltılabilir. Önceden bağımlı olmuş ama tedavi olarak kendilerine meslek edindirilmiş kişileri, sektörde çalışmalarına destek göstermek gerekiyor. Tedavi olmuş kişileri daha önce bağımlıydı diye damgalamamak gerekir. Bu konuda farkındalığı artırmak özel sektöre düşüyor. Bir de yapacağımız farkındalık çalışmalarına doğrudan katkı verebilirsiniz. ASKON olarak Bu mücadelede yanımızda duracağınızı biliyoruz." şeklinde konuştu.