ÇAYKUR'da grev düşük katılımdan iptal oldu

10 bin kişinin çalıştığı Çaykur'da, işçilerin 5 yıllık geçmişe dönük alacakları ve zam farkları için başlattığı grev, katılımın düşüklüğü nedeniyle sona erdirildi.

ÇAYKUR'da grev düşük katılımdan iptal oldu
ÇAYKUR'da grev düşük katılımdan iptal oldu
GİRİŞ 23.04.2013 08:13 GÜNCELLEME 23.04.2013 15:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çaykur'a bağlı 58 işletmede, Tek Gıda-İş Sendikası'na bağlı 9 bin 40 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan grevkararı, uygulanmaya başlandı. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, Çaykur Genel Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, grevi bilerek yaş çay kampanyasının başladığı döneme getirmediklerini belirterek, "Bu bir hukuki süreç, grev kararı almak zorundaydık" dedi.

Tek Gıda-İş Sendikası olarak bugün grevi başlattıklarını ifade eden Türkel, "Artık bu grevi bitirecek olan kamu işverenleridir. Bizim amacımız birilerine ders vermek değildir ancak kimsenin de bizi tehdit etmeye hakkı yok. Çaykur tarihinde ilk defa 7 bin mevsimlik işçiyi 20 Nisan'da işbaşı yapmaya çağırdı. Bu bir grev kırıcılığıdır ancak grevkırıcılığı da olsa işçilerimizin bir ay daha fazla maaş almasından memnuniyet duyarız. İşçilerimizi işbaşı yaptıktan sonra greve destek olmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

Türkel, her gün grevle ilgili Artvin'den Tirebolu'ya kadar çalışmalarını sürdüreceklerini de kaydederek, "50 kişi, 150 kişi, 350 kişi artarak işçilerin hakkını alıncaya kadar bu grevi sürdüreceğiz. Bizim amacımız işçinin masasına bir simit daha fazla gitmesidir. İşveren gerekli şartlarda anlaşmaya yanaşsın, biz bir dakikada grevi bitirmeye hazırız. Bazı sendika temsilcilerinin de destek verdiği işçiler, genel müdürlük binasına "Bu iş yerinde grev vardır" yazısını astı.

İşçiler, genel müdürlük önünde halay çektikten sonra dağıldı.

"Grevin etkinliği ortadan kalktı"

Tekgıda-İş Sendikası Başkanı Mustafa Türkel ve sendika yöneticileri, greve katılımın az olması nedeniyle daha sonra 1 Nolu Şube Başkanlığı'nda değerlendirme toplantısı yaptı.

Türkel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, greve katılımın beklenenden az olduğunu belirtti.

Katılımın az olmasında Çaykur'un işçileri 20 Nisan 2013'de işbaşı yapmayı çağırmasının etkili olduğunu ifade eden Türkel, "Kampanya döneminde dört ay çalışan işçiler için beş ay çalışma çağrısı yapıldı. Bundan çıkan tabloyla da ısrarcı olmamaya çalıştık. Grevi sonlandırmadık ancak üyenin de temayülüne saygı duymaya başladık" diye konuştu.

Grevin kağıt üzerinde yasal olarak devam edeceğini kaydeden Türkel, şöyle devam etti: "Çaykur, işçisini bir ay önceden işe çağırması nedeniyle grevin etkinliği ortadan kalktı. Sendika bu süreci kağıt üzerinde devam ettiriyor. Greve katılan daimi bin 500 kişi, işe başlayan 7 bin kişi. Bu konuda daha fazla söylenecek bir şey yok. Greve katılan veya katılmayan arkadaşlara söyleyecek başka bir şeyimiz yok. Süreci izliyoruz."

Grev sona erdi

Görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından bu sabah uygulamaya konulan grevkararı işçi katılımın düşük olması nedeniyle sona erdirildi.

Greve katılan işçilerin daha fazla mağdur olmaması için yarın sabah işlerine dönebileceklerinin kendilerine bildirildiği ve Çaykur'la sendika arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin yeniden başlayacağı öğrenildi.

Tek Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel'in konuyla ilgili yarın açıklama yapacağı öğrenildi.

İşçiler ne istiyor?

Sendika her işçi için 5 yıl geriye dönük olarak kampanya primi ve "yıpranma zammı" adı altında 500'er TL ücret artışı isteminde bulunuyor.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bunun kuruma altından kalkılamayacak yük getireceğini belirterek karşı çıkıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Barbaros Gülcan 11 yıl önce Şikayet Et
    bgungor... Tebrik ederim.... Mükemmel bir fikir. Açık görüşlülük be ileri düşünce diye buna derim. Aslan Satır ın dediği gibi. Bunu mutlaka BİMER e yaz. Ben işçi değilim, ancak oluşacak bir kamuoyunda veya olası bir kampanyada ilk imzayı atar, en önde yürürüm. kan emici sülüklerden kurtulumadan işçiyi rahat ettirmek mümkün değil. Bu fikrini her platformda ısrarla yaymaya devam et.
    Cevapla
  • Aslan SATIR 11 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bgungor'e. Fikriniz süper. Bu fikrinizi bimerden de başbakana yazmanızı tavsiye ederim gerçekten.Bende özel sektörde işçiyim ama bu kene gibi kan emeci sözde hak savunucu sendikalardan nefret ediyorum.İşçinin hakları kanunla veya belirttiğiniz gibi Anayasa ile güvence altına alınıp kökünü temizlemek lazım bunların.Çaykur mevzusunda da Genel Müdürün açıklamaları son derece yerinde ki zaten işçiler bile sesini çıkartmayıp destek olmadılar sendikaya.Bence bu çözüm sürecinde memleketi karıştırmaya yönelik malum kişilerin emrinde bilerek yada bilmeyerek harekete geçirilmiş bir greve benziyor.Çok şükür sağduyulu vatandaşlar bunlara prim vermedi.
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    Hümet buna el atmalı. Sendikaların varlığı demokrasinin olmadığını gösterir,sen hükümet olarak enfilasyon artı geçim zammını koy anayasaya .Sendika aidat parası olan milyarlar devlete kalsın,bu paradan işçilere toki konut yapsın, işçinin tatil yapacağı yerler hizmete girsin, işçi için kredili satış yapan AVM 'Ler yapılsın,kültür ve eğlence,spor sahaları yapılsın,paramız,aidatımızın akibeti belli olsun ,bize hizmet olarak dönsün. BAŞBAKANIM çözüm sende,çünkü sende işçilikten geldin bilirsin,sorunları.
    Cevapla
  • abdullah nezih kaleli 11 yıl önce Şikayet Et
    SENDİKA AĞALARI. tuzları çok kuru olan , işçinin yanında olduğunu söyleyen bu sendika ağalarının aldıkları maaşlar bir ortaya dökülse , işçilerin yanına bile yanaşamazlar
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    yıkıcılık, işçilerin sağduyusuna yenik düştü.!. grev olaydı , biz birkaç karadenizli arkadaşlar çaykurun özelleştirilmesi için kampanya başlatacaktık !
    Cevapla