Eylem sadece İzmir'de hayatı durdurdu
Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, 5 konfederasyon eylem yaptı. Eylem en çok İzmir'de hayatı etkiledi. Sabah saatlerinden itibaren kentte ulaşım tamamen durdu. İstanbul'da iş eyleme katılımın çok fazla olmadı.

Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’e bağlı çalışanlar bugün iş bıraktı.
Bugün saat 08.00 ile 17.00 arasındaki eylemin en çok ulaşım, sağlık ve belediye hizmetlerinde kendini hissetirmesi bekleniyordu.
Grev kararında imzası bulunan Memur-Sen ise son anda iş bırakmayacağını açıkladı. Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, "İş bırakmaya gerek duymuyorum ama Tekel işçilerine desteğimiz sürüyor" dedi.
KATILIM EN ÇOK İZMİR'DE OLDU
Tekel işçilerini desteklemek amacıyla bir günlük genel greve İzmir'den katılım yüksek oldu. Kentte belediye otobüsleri seferlerini durdurdu. Hastanelerde ise acil hastaların dışında bakım yapılmıyor.
Sabah saatlerinden itibaren İzmir'de ulaşım tamamen durdu. Belediye otobüsleri çalışmayınca duraklarda yığılma oldu. İzmirliler özel araçlarıyla trafiğe çıkınca ana arterlerde yoğunluk yaşandı.
Demir yollarında ise trenler çalışmadı; vapur ve metro seferleri aksamadan devam etti. Kamu sökteründe ise katılımın geniş olduğu görüldü. DSİ, Karayolları ve liman hizmetleri büyük ölçüde durdu.. hastanelerde ise sadece acil hastalar kabul edildi.
İSTANBUL'DA EYLEME KATILIM EN DÜŞÜK
İstanbul'da iş bırakma eylemine katılımın çok fazla olmadığı gözleniyor. Anadolu ve Avrupa yakasında eyleme destek verenler Saraçhane Parkı'na yürüdü.
İstanbul'da çeşitli noktalarda toplanan sendikaların buluşma noktası Saraçhane parkı. Sendikaların toplanma noktalarından biri olan Sirkeci'deki Ticaret Üniversitesi'nin önünden heraket eden işçi ve memurlardan yaklaşık 50'si Unkapanı'ndaki TEKEL binası önüne geldiklerinde yolu Taksim yönüne trafiğe kapatmak istedi. Gruba, polis müdahale ederek yolu açmak istedi, bu sırada kısa süreli arbede yaşandı.
Arbede sürerken sendika temsilcilerinin çabası ile yol kesen grup ikna oldu. Yolu trafiğe açan grup, Saraçhane Parkı'na doğru yürüyüşünü sürdürdü.
TÜRK-İŞ İSTANBUL 1. BÖLGE TEMSİLCİSİ BÜYÜKKUCAK: TEKEL İŞÇİSİ LÜTUF BEKLEMİYOR, MERHAMET DİLENMİYOR, SADAKA İSTEMİYOR, HAKKI OLMAYAN BİR ŞEY TALEP ETMİYOR
TÜRK-İŞ İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, TEKEL işçisinin lütuf beklemediğini, merhamet dilenmediğini, sadaka istemediğini ve hakkı olmayan bir şey talep etmediğini belirtti.
İşçi ve memur konfederasyonları tarafından TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla gerçekleştirilen, ''Çalışmama hakkını kullanma'' eylemine katılan çalışanlar, Eminönü, Edirnekapı ve Aksaray'dan yürüyerek Saraçhane Meydanı'nda toplandı.
Burada konfederasyonlar adına ortak açıklamayı okuyan Büyükkucak, TEKEL işçisinin yaklaşık 2 aydan beri demokratik direnme hakkını kullandığını, düzensiz, örgütsüz, belirsiz ve düşük ücretli bir çalışma statüsü olan 4-C'ye karşı çıktığını söyledi.
Hükümetin, TEKEL işçilerine sendikasız, güvencesiz, esnek çalıştırmayı kabul ettirmeye çalıştığını öne süren Büyükkucak, ''TEKEL işçisi canını dişine takmış, her türlü zorluğa göğüs gere gere haykırıyor. İnsanca çalışma ve yaşama koşulları talep ediyoruz. Başbakan ise işçilerin sesine kulak vermek yerine onları tehdit ediyor. Ezberlenmiş, basma kalıp cümlelerle işçinin hak arama mücadelesine kara çalmaya çalışıyor'' dedi.
Büyükkucak, Hükümetin sosyal politikalarını da eleştirerek, şöyle devam etti:
''TEKEL işçisi lütuf beklemiyor, merhamet dilenmiyor, sadaka istemiyor, hakkı olmayan bir şey talep etmiyor. TEKEL işçisi hakkını tüyü bitmemiş yetimler için de istiyor. TEKEL işçisi, 'kölelik düzeni olan 4-C'nin içine girmeyeceğim, kimseyi de bu cendereye sokmayın' diyor. TEKEL işçisi, güvenceli, kadrolu ve örgütlü çalışmak, evine insan onuruna yakışır bir biçimde ekmek götürmek derdinde. Sosyal sorumluluk taşıyan her siyasal iktidara düşen işçileri tehdit etmek değil, bu taleplere kulak vermektir. Başbakanı, başta TEKEL işçilerinin talepleri olmak üzere işçilerin, emek örgütlerinin taleplerine kulak vermeye çağırıyoruz.''
-''SÖZÜN BİTTİĞİ YERE GELİNDİ''-
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de sözün bittiği yere gelindiğini ve emeğe yönelik yapılan saldırıların mağdurları olarak hep beraber mücadele ettiklerini belirterek, bu mücadelenin yalnız TEKEL işçilerinin değil, tüm emekçilerin ve emekten yana olanların mücadelesi olduğunu kaydetti.
Çelebi, 4-C ne kadar revize edilirse edilsin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, ''TEKEL işçilerinin talep ettiği norm kadro kabul edilmedikçe, 4-C'yi kabul etmeyeceğiz'' diye konuştu.
4-C'yi ''C-4 olarak iade ettiklerini'' de söyleyen Çelebi, işçi sınıfının 4-C'yi kabul etmeyeceğini ve bugün de uyarı görevlerini yapmaya çalıştıklarını kaydetti. Çelebi, İktidarı ve Başbakanı, başta TEKEL işçileri olmak üzere sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki sorunları çözmeye davet ettiklerini dile getirdi.
Konfederasyonlar olarak yarın bir toplantı gerçekleştireceklerini, bugünkü eyleme katılacağını açıklayıp geri çekilenleri teşhir edeceklerini ifade eden DİSK Genel Başkanı Çelebi, bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini bildirdi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de Türkiye'nin dört bir yanında binlerce emekçinin TEKEL işçisiyle dayanışma için alanlara çıktığını hatırlatarak, ''TEKEL işçisi sadece kendisi için direnmiyor, binlerce iş güvencesiz çalışan için de direniyor'' dedi.
Bu direnişin kutsal olduğunu ve başarıya ulaşması gerektiğini ifade eden Evren, emekçilerin devletin kasasını soymadıklarını, dolaylı vergileriyle bütçeyi oluşturduklarını dile söyledi.
Evren, bugün başlayan eylemi bir başlangıç kabul ettiklerini ve TEKEL işçisini asla yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.
-EYLEMDEN NOTLAR-
Eyleme, TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ, KESK ve TÜRKİYE KAMU-SEN'e üye sendikaların temsilcileri ve üyelerinin yanı sıra, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, aralarında CHP, DSP, ÖDP, İP, BDP, EMEP, TKP'nin de yer aldığı bazı siyasi partiler, Türkiye Yazarlar Sendikası, Halk Evleri ile bazı sanatçılar ve öğrenciler de destek verdi.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, TTB Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Türkiye Kamu-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, sanatçılar Tarık Akan, Rutkay Aziz ile İP Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eşi Şule Perinçek de eyleme katıldı.
Eyleme destek veren Çarşı Grubu'nun, ''Gaz vermiyoruz, gaz almıyoruz, TEKEL işçilerini destekliyoruz'' yazılı dövizleri dikkat çekti.
Eylem süresince sık sık ''Direne direne kazanacağız'', ''Durmak yok eyleme devam'' gibi TEKEL işçilerine destek ve Hükümet aleyhine sloganlar atıldı.
Bu arada Eminönü'nden Saraçhane'ye yürüyen grup, Unkapanı'ndaki TEKEL binası önünde kısa bir süre oturma eylemi yaparak çeşitli sloganlar attı. Bu sırada karşı yöndeki trafiği aksattığı gerekçesiyle eylemcilerle polis arasında kısa süreli arbede yaşandı.
Eylem, konuşmaların tamamlanmasının ardından grupların dağılmasıyla sona erdi.
İŞÇİ VE MEMURLAR ANKARA'DA MİTİNG DÜZENLEDİ
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, ''Hiçbir işçiye baskı yapmadık, yapmayacağız. Onlar direndikçe biz onların önünde ölümüne mücadele edeceğiz'' dedi.
İşçi ve memur konfederasyonlarının çağrısıyla çalışmama hakkını kullanan işçi ve memurlar, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde miting düzenledi. Gruba 52 gündür TÜRK-İŞ Genel Merkezi önünde eylem yapan TEKEL işçileri de katıldı. Alanda toplanan gruptakiler TEKEL işçilerini alkışlarla karşıladı.
Mitingde konuşan Tekgıda-İş Genel Başkanı Türkel, TEKEL işçilerinin hukuku ellerinden almak isteyenlere karşı 52 gündür yiğitçe mücadele ettiğini söyledi. ''Türkiye'nin uzun zamandır adeta korku tüneline sokulmak istendiğini'' öne süren Türkel, ''AKP tek parti gücünü sendikaların üzerine gitmek, çalışanları köleye dönüştürmek için kullanıyor'' diye konuştu. Hükümet üyelerinin TEKEL işçilerinin durumu konusunda bilgi kirliliği yarattıklarını iddia eden Türkel, şöyle konuştu:
''Eylemimizi yasadışı ilan edenlere sesleniyorum: Anayasa'nın 90. maddesini bir kez daha okuyun. Çünkü onu siz çıkardınız. Uluslararası sözleşmeleri bir kez daha okuyun. Bize '30 gün sonra gereğini yaparız' diyorlar. Yapmayın. Bu ülke muz cumhuriyeti değil. Anayasayla yönetilen sosyal hukuk devleti. Bu ülkede demokrasi mücadelesi verecek binler, yüz binler var. '4-C'ye müracaat edenlerin sayısı 400 oldu' diyorlar. 'İşçilere baskı yapıyorsunuz' diyorlar. Hiçbir işçiye baskı yapmadık, yapmayacağız. Onlar direndikçe biz onların önünde ölümüne mücadele edeceğiz. Biz kazanılmış haklarımızı korumak, insanca yaşamak ve sahipsiz kalmamak için özlük haklarımızla diğer kamu kurumlarına nakil istiyoruz. Yüreğimizde başka, dilimizde başka şey olmayacak. Adam gibi mücadele edeceğiz. Bu mücadele demokrasi, hak, hukuk mücadelesi.''
-DİĞER KONUŞMACILAR-
KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Şenol, özelleştirmeye, 4-C'ye karşı bütün emekçilerin dayanışma içinde mücadele ettiğini söyledi. Şenol, TEKEL işçileriyle omuz omuza sürdürdükleri mücadeleyi sonuna kadar destekleyeceklerini belirtti.
KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek de TEKEL çalışanlarının yaptıkları direnişle tüm emekçilere moral kaynağı olduğunu kaydetti. ''Bu sorunu TEKEL işçileri yaratmadı'' diyen Şimşek, sorunun kaynağının hükümetin uyguladığı politikalar olduğunu ileri sürdü. TEKEL işçilerinin direnişinin polis müdahalesiyle kırılmaya çalışıldığını savunan Şimşek, ''Bunu artık kabul edin, direniş sonuna kadar sürecek. Copla, suyla bu ülkenin hiçbir sorunu çözülemez'' dedi.
Emekçilerin burada yasal haklarını kullandığını ifade eden Şimşek, ''Emekçilerin haklarına el uzatırsanız daha çok eylem, daha çok kavga, daha çok direniş göreceksiniz. Çünkü bu kavga emek kavgası'' diye konuştu.
DİSK Genel-İş adına konuşan Remzi Çalışkan, ''AK Parti'nin işçilere meydan okuyarak kendi ipini çektiğini'' ileri sürdü. TEKEL işçileri için 'hak etmeden maaş alıyorlar' demenin emek düşmanlığı olduğunu savunan Çalışkan, ''TEKEL işçisinin bu mücadeleyi kazanması tüm emekçilerin kazanmasına gelir. Bu nedenle bir arada olmalıyız'' şeklinde konuştu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, TEKEL işçisinin 52 gündür bir direniş destanı yazdığını söyledi. Hükümetin özelleştirme politikalarının yanlış olduğunu savunan Soğancı, bugün Türkiye'nin her yerinden emekçilerin sokakta olduğunu belirterek, eyleme katılmayan sendikaları eleştirdi.
Türk Tabipleri Birliği'nden (TBB) Feride Aksu da buradaki mücadelenin sadece TEKEL işçilerinin değil, bütün emekçilerin mücadelesi olduğunu söyledi.
Eyleme katılan TEKEL işçilerinden birinin çocuğu ise, ''Annemin, babamın neler çektiğini ben biliyorum. Sayın Başbakan çocuklarını ABD'de okuturken, ben devlet üniversitesine bile gidemeyeceğim'' dedi.
Konuşmaların ardından sanatçı Onur Akın konser verdi. Akın, konserinden önce Türkiye'de emekçilerin, namuslu insanların bir araya gelmesini sağladıkları için TEKEL işçilerine teşekkür etti.
Bu arada mitinge katılanlardan ikisi rahatsızlanarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Eyleme bazı milletvekilleri de destek verdi.
ANKARA VALİLİĞİ UYARDI
Ankara Valiliği'nden, kamuda çalışan işçi ve memurların eyleme katılmaları durumunda haklarında yasal işlem yapılacağı uyarısı geldi. Valilik, eylem hakkında 'kanun dışı' açıklaması yaptı.
Valiliğin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan işçi ve memurlara yönelik uyarı yazısında, eylemin grev ve lokavt kanununa aykırılığı vurgulandı, siyasi amaçlı dayanışma grevinin kanun dışı olduğu belirtildi. Uyarıda, devlet memurları kanununda da eylemin yasak olduğu belirtilirken, etik davranış ilkelerine de aykırılık vurgusu yapıldı.
Valilik, kamuda çalışan personele yönelik, "Kanunsuz eylemlere katılmaları halinde, bağlı oldukları kurumlarca idari işlem yapılacaktır. Adli yönden de valilikçe suç duyurusunda bulunulacaktır. Gereken kanuni işlemlerin yapılacağı hususu kamuoyuna duyurulur" uyarısında bulundu.
BAŞKENTTE METRO SEFERLERİNDE AKSAMA
Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Halkevleri üyesi bir grubun, metro sisteminin çalışmasını engellediğini öne sürdü.
Belediye yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, Batıkent metrosunda seferlerin aksamasının, belediye çalışanlarının, “Çalışmama hakkını kullanması”ndan kaynaklanmadığını savundu.
Halkevleri üyesi bir grubun, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla metro sisteminin çalışmasını engellediğini ileri süren yetkililer, güvenlik güçlerinden yardım istediklerini kaydettiler.
DENİZLİ'DE İŞÇİLER AK PARTİ BİNASINA YÜRÜMEK İSTEDİLER
Denizli'de Tekel işçilerini destek eylemi yapan grup Ak Parti binasına yürümek isteyince polis müdahale etti. Grup ile polis arasında arbede yaşandı.
EDİRNE, KIRKLARELİ VE TEKİRDAĞ’DA BİN 70 İŞÇİ İŞE GİTMEDİ
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’in, TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla kararlaştırdığı “çalışmama hakkını kullanma” eylemine Edirne ve Kırklareli’nde de katılım olduğu bildirildi.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şubesi Başkanı Adnan Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da örgütlü oldukları DSİ ve elektrik kurumlarında 1070 işçinin işe gitmediğini söyledi.
EDİRNE'DE İŞE GELMEYENLER TESPİT EDİLİYOR
Edirne Valisi Mustafa Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Edirne’deki bazı iş yerlerinde işe gelmeyenlerin olduğunu ve bunların tespit edilmesine başlandığını söyledi.
İşe gelmeyenlerin belirlenmesinden sonra, bu kişilerle ilgili mevzuatın uygulanacağını ifade eden Büyük, “Her kurumun bir disiplin işleyişi var. Kurumlar, işe gelmeyenlerle ilgili bunu işletecekler” dedi.
Edirne’de sağlık çalışanları ise iş bırakma eylemi yerine, basın açıklaması yaparak TEKEL işçilerine destek verecek.
KIRKLARELİ
Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova da yörede örgütlü bulundukları iş yerlerinde çalışan 1200 üyenin işe gitmediğini söyledi “TEKEL işçilerinin yakmış olduğu kıvılcım yangına döndü. AK Parti hükümeti bir an önce TEKEL işçilerinin sorununu ve diğer çalışanların sorunlarını çözmelidir” dedi.
Düşova, Lüleburgaz ilçesinde yaklaşık 15 bin işçi ve memurun işi bırakarak, eyleme destek verdiğini ileri sürdü.
Kırklareli merkezde de sağlık çalışanlarının bir bölümü iş bırakarak eyleme destek veriyor.
Kırklareli Vali Vekili İsmail Gültekin, iş bırakma eylemine katılanları tespit etmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Sendikaları uyardıklarını ifade eden Gültekin, eyleme katıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem yapacaklarını kaydetti.
MERSİN
TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in bir günlük ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi kararı uyarınca, Mersin, Çanakkale, Aydın, Adana, Ordu ve Kocaeli'deki işçiler eylem yaptı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan kalabalık grup, Atatürk ve Hastane caddeleri güzergahında, açtıkları pankart ve attıkları sloganlar eşliğinde yürüyerek AK Parti İl Binası önüne geldi. Yürüyüş sırasında polis de güvenlik önlemi aldı.
Türk-İş İl Temsilcisi ve Petrol-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Adil Alaybeyoğlu, grup adına yaptığı açıklamada, TEKEL işçisinin 12 ay boyunca çalışmak istediğini belirterek, 4/C sözleşmesini kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Adil Alaybeyoğlu, ayrıca Memur-Sen'in eyleme destek vermekten son anda vazgeçmesine de tepki gösterdi.
Açıklamanın ardından slogan atan ve halay çeken grup, daha sonra dağıldı.
-ÇANAKKALE-
Çanakkale'de, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup adına konuşan KESK Dönem Sözcüsü Necip Tokay, bu mücadelenin, çalışma yaşamının tamamını farklı isimlerle tehdit eden esnek çalıştırmaya karşı olduğunu, TEKEL işçilerinin, iş, ekmek, güvenceli çalışma taleplerinin tüm emekçilerin talebi olduğunu söyledi.
Eyleme sendikaların yanı sıra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ve belediye çalışanları da katıldı.
Belediye çalışanları, eylemde sadece simit yiyerek TEKEL işçilerine destek verdi.
-AYDIN-
İstasyon Meydanı'ndaki Sulu Park önünde gerçekleştirilen eylemde, Türk-İş Aydın İl Temsilcisi Mustafa Aydın, yaptığı basın açıklamasında, AK Parti hükümetinin, özlük hakları elinden alınan TEKEL işçilerine özlük haklarını vererek sorunu çözmek yerine, işçileri 50 gündür sokağa ittiğini öne sürdü.
TEKEL'in ''son 20 yıldır uygulanan özelleştirme siyaseti ve AK Parti hükümetinin özelleştirmeyi hızlandırma politikaları sebebiyle'' kapatıldığını ve 'haraç mezat' satıldığını iddia eden Mustafa Aydın, şöyle konuştu:
''AK Parti hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, işçilerimizin ve konfederasyonlarımızın taleplerini dikkate almıyor. Bizi oyalayıp, aldatmaya kalkıyor. Bizler buna cevap olarak, Aydın'da emek cephesini genişlettik. Bütün emek dostları ile ortak çıkarlarımız ve birlikte mücadele için yan yanayız.''
Eyleme, CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, CHP Aydın İl Başkanı Tunç Aytur ve Merkez İlçe Başkanı Barış Altıntaş, MHP Aydın İl Başkanı Hasan Muti ve Merkez İlçe Başkanı Mustafa Uysal, Saadet Partisi Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, sendika yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
-ADANA-
Adana Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan kalabalık grup, Atatürk Caddesi'nden yürüyerek, pankartlar ve attıkları sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Meydanı'na geldi.
Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, burada toplanan eylemciler adına yaptığı açıklamada, hükümetin 10 bini aşkın TEKEL işçisini ''4/C köleliğine mahkum etmekte ısrar ettiğini'' savundu.
Eylemin ilk günlerinde şiddetle yıldırılmaya çalışan işçilerin kararlı bir duruş sergilediklerini ifade eden Gülnar, ''Tüm baskılara, soğuk hava koşullarına rağmen 51 gündür dalga dalga büyüyen kararlı direniş karşısında 'sorunu çözmekten yana' bir görünüş sergilese de hükümet, esas olarak işçileri oyalamaya ve masa başında teslim almaya çalıştı. Bu tutum karşısında TEKEL işçileriyle dayanışma içerisinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz'' dedi.
Eyleme katılan işçiler, sloganlar atıp, davul ve zurna eşliğinde halay çektikleri eylemi sonlandırdılar.
Bu arada, yürüyüşe, 2007 yılında Adana'daki fabrikanın kapanması nedeniyle Samsun'daki fabrikaya giderken yolda trafik kazasında hayatını kaybeden TEKEL işçisi Emel Arın'ın ve Ankara'da açlık grevinde olan TEKEL işçisi Ercan Arın'ın ilköğretim 3. sınıf öğrencisi çocçukları Efsun Arın da (9) katıldı.
Yürüyüşe TEKEL emeklisi babaannesi Dursun İşçi ile gelen Efsun Arın, ''Babam açlık grevinde olduğu için ben de bir şey yemiyorum. Annemi kaybettim, babamı da kaybetmek istemiyorum. Fabrikaların yeniden açılmasını istiyorum'' dedi.
-KOCAELİ-
Gölcük Tersane Komutanlığında görevli, Türk Harb-İş Sendikası'na üye işçiler, öğle paydosunda yemeğe girmeyerek, topluca çıktıkları tersaneden sloganlar atarak Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nden Anıtpark'a yürüdü.
Burada basın açıklaması yapan Türk Harb-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Haldun Kurubacak, TEKEL işçilerinin taleplerinin hükümet tarafından dikkate alınmadığını savunarak, ''Başbakana soruyorum; TEKEL'i 1 milyar 200 bin dolara satan biz miyiz?'' dedi.
TEKEL işçilerine 4/C uygulamasının dayatıldığını, bunu asla kabul etmeyeceklerini söyleyen Kurubacak, şunları kaydetti:
''Kendilerine reva görülen bu uygulamaların cevabını kamu işçileri sandıkta verecektir. Buradan konfederasyon başkanlarına sesleniyorum; önce kendinizi ateşe atın, ondan sonra üyelerinizin atmasını bekleyin. Birliği sağlayın, koltuk ve menfaat kavganızı bırakın ve birleşin, başka kurtuluş yok. Bu millet, bu işçiler, dönemin iktidarlarını nasıl sandığa gömdüyse, bu hükümeti de sandığa gömecektir.''
Açıklamanın ardından işçiler iş yerlerine döndü.
DİYARBAKIR
TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in bir günlük ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi kararı uyarınca, Diyarbakır, Trabzon, Gaziantep, Eskişehir, Kocaeli ve Giresun'daki işçiler eylem yaptı.
Diyarbakır'da iş bırakan işçiler ile onlara destek verenler, Dağkapı Meydanı'ndaki basın açıklamasının ardından halay çekti.
Çalıştıkları kurumların önünde toplanan çeşitli sendikalara üye kişiler, yürüyerek Dağkapı Meydanı'na geldi. Burada, eşi Ankara'da bulunan TEKEL işçisinin eşi Serfinaz Sarı, yaptığı konuşmada, 4/C'nin iptal edilmesini istedi.
Daha sonra sendikalar adına konuşma yapan Türk-İş Diyarbakır Şube Başkanı Bahri Karakoç da Ankara'da sürmekte olan TEKEL işçileri direnişinin, Türkiye'nin bütün emekçileri için önemli bir sınav niteliği kazandığını kaydetti.
Tekel direnişinin emekçiler için ortak bir direnme noktası olduğunu ifade eden Karakoç, ''Direnişin kaybedilmesinin sonuçları bütün emekçiler için ağır olacaktır. Direnişin kazanılması durumunda ise aynı 25 Kasım grevinde yaşandığı gibi, emekçiler için daha aydınlık, daha demokratik bir Türkiye umudu güçlenecektir'' şeklinde konuştu.
-TRABZON-
Trabzon'da, çeşitli sendikalara üye bir grup, kent merkezindeki Atatürk Alanı'nda toplandı.
Ellerinde sendikaların flamalarıyla slogan atan grup, hoparlörden yapılan kemençe yayını eşliğinde horon oynadı.
Grup adına basın açıklaması yapan Türk-iş'e bağlı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Trabzon Şube Başkanı Cengizhan Gündoğdu, hak arayan ve ekmek mücadelesi veren TEKEL işçilerine orantısız güç kullanılmasını protesto ettiklerini söyledi.
Gündoğdu, hükümet taleplerini yerine getirene kadar eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.
Çeşitli sendika temsilcilerinin de konuşma yaptığı eylemde, Memur-Sen Trabzon İl Temsilcisi Mehmet Kazancı da konuşma yapmak istedi. Bu sırada gruptaki bir gösterici Kazancı'nın konuşma talebine tepki göstererek alanı terk etmesini istedi. Bu kişinin diğer göstericilerce sakinleştirilerek alandan uzaklaştırılmasının ardından konuşan Kazancı, ''Burada arkadaşlarımızla birlikte olduğumuzu göstermek için bulunuyoruz'' dedi.
Grup, yağmur altında horon oynadıktan sonra dağıldı.
-GAZİANTEP-
Gaziantep'teki Kırkayak Parkı'nda toplanan sendikaların üyeleri, ellerinde pankart ve afişlerle hükümet aleyhine slogan attı.
Davul zurna eşliğinde yaklaşık 40 dakika halay çeken grup, daha sonra sloganlar atarak Atatürk Bulvarı üzerinden Maarif Kavşağı'nda bulunan Atatürk Heykeli önüne geldi.
Burada sendikalar adına ortak açıklamayı okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan, 4/C uygulamalarına, hak gasplarına ve sendikal haklara yapılan saldırılara karşı olduklarını söyledi.
Bencan, TEKEL işçileriyle dayanışma için sendikal hak ve özgürlükler ile emeğe yönelik saldırıların azalması için ayakta olduklarını belirtti.
TEKEL işçilerinin direnişinin toplumun bütün kesimlerince desteklendiğini ve toplumun vicdanı halini aldığını ifade eden Nihat Bencan, ''TEKEL işçisinin kazanması, aslında Türkiye halkının kazanması demektir. TEKEL işçisi bugün Türkiye'nin vicdanıdır ve bugün hepimiz TEKEL işçisiyiz'' dedi.
Eyleme, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, CHP İl Başkanı Ahmet Yılmaz, Çemen Tekstil'de grev yapan DİSK üyesi işçiler, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.
-ESKİŞEHİR-
Eskişehir'deki sendika üyesi işçiler ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Taşbaşı Kültür Merkezi'nin önünde toplandı. Döviz ve pankartlar taşıyan grup, hükümet aleyhine slogan attı.
Türk-İş Bölge Temsilcisi Necat Kılıç, yaptığı konuşmada, sermayenin her istediğinin anında karşılandığı Türkiye'de emekçinin en temel ve insani taleplerinin gasbedildiğini, emekçilerin istihdam politikaları yoluyla bölündüğünü savundu.
TEKEL'in kar eden bir devlet kuruluşu olduğunu ifade eden Kılıç, ''Hükümet TEKEL işçilerine kölelik sözleşmesi olan 4/C'yi dayattı. TEKEL işçilerinin direnişi bütün emekçiler için önemli bir sınav niteliği kazandı. TEKEL direnişi, emekçiler için bir dönüm noktasıdır'' dedi.
Kılıç'ın konuşması sırasında zaman zaman slogan atılırken, bir grubun Kürtçe slogan atmasına Türkiye Kamu-Sen üyeleri sözlü tepki gösterdi. Sendika görevlilerinin araya girmesiyle tartışma büyümeden önlendi.
Porsuk Bulvarı'na kadar yürüyen grup, daha sonra dağıldı.
-KOCAELİ-
Kocaeli'deki Merkez Bankası Şubesi önünde toplanan grup, pankart açıp, slogan atarak Yürüyüş Yolu'ndan AK Parti İl Başkanlığı binasına geldi.
KESK DÖnem Sözcüsü Yener Çalışkan, burada yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin 52 gündür geceli, gündüzlü kar altında yaşadıklarını ifade ederek, bu işçilerin ''dayatılan işsizlik ya da güvencesiz çalışma'' koşullarını reddederek, insanca bir yaşam için mücadele ettiklerini belirtti.
-GİRESUN-
Giresun'daki sendika üyeleri ve bazı siyasi parti temsilcileri, ellerinde TEKEL işçilerini destekleyen pankartlarla Atapark'ta toplandı.
Türkiye Kamu-Sen Giresun İl Temsilcisi Arif Çetinkaya, burada yaptığı basın açıklamasında, hükümetin, çalışanların hak ve taleplerine karşı duyarsız davrandığını öne sürdü.
Türkiye'de çalışma yaşamına ilişkin yaşanan tüm sorunların sorumlusunun hükümet olduğunu iddia eden Çetinkaya, sadece TEKEL işçilerinin değil özelleştirmeye, kapatmalara ve işsizleştirmelere muhatap tüm işçilerin huzursuz, endişeli olduğunu savundu.
Bugün Türkiye'nin dört bir yanında emekçilerin verdiği mücadelenin ekmek mücadelesi olduğunu belirten Çetinkaya, ''Emekçiler, çocuklarını okula gönderebilmenin, hastalarına ilaç alabilmenin, ev kirası ödeyebilmenin, gaz alabilmenin, elektrik, su faturalarını ödeyebilmenin mücadelesini vermektedir'' diye konuştu.
Eyleme, Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da katıldı.
ANTALYA'DA BAZI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE SENDİKALARIN ÜYELERİ, TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK VERMEK AMACIYLA YÜRÜYÜŞ YAPTI
TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in 1 günlük ''çalışmama hakkını kullanma eylemi'' kararı uyarınca Antalya, Edirne, Kırklareli, Batman, Şırnak, Siirt, Mardin ve Zonguldak'ta işçiler eylem yaptı.
Antalya'da Kapalı Yol'da buluşan, aralarında KESK, DİSK, Türk-İş, Kamu-Sen ile bazı sivil toplum kuruluşları üyelerinin de bulunduğu grup, halay çekip sloganlar atarak Kışlahan Meydanı'na kadar yürüdü.
Grup adına basın açıklaması yapan Türk-İş Antalya İl Temsilcisi Mehmet Ustali, 52 gündür eylemde olan TEKEL işçilerinin yanında olduklarını belirterek, ''Eylemlerimiz hükümetin sesimizi duyması ve haklı taleplerimizin gereğini yerine getirmesi içindir. Hükümetin duyarsızlığı sürdüğü sürece bizim de eylemlerimiz ve Tekel işçilerini sahiplenmemiz devam edecektir'' dedi.
Slogan atan ve döviz taşıyan grup, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.
-BİTLİS-
Bitlis'te 9 taksi şoförü, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla 1 günlük iş bıraktı.
Taksicilik yapan emekli öğretmen Reşat Kitapçı, gazetecilere, yetkililerin Tekel işçilerinin dertlerini dinlemesi ve işçilerin sorunlarına çare bulması gerektiğini söyledi.
Ankara'daki sokaklarda TEKEL işçilerinin perişan olduğunu, bunların özlük haklarının verilmesi gerektiğini ifade eden Kitapçı, şöyle konuştu:
''TEKEL işçileri için, çözüm üretilmesi gerekiyor. İşçilerin bu hali vatandaşların psikolojisini bozdu. AK Parti'ye oy verenler, TEKEL işçileri ve yakınlarıdır. İşçilerin özlük haklarının verilmesi için buradan Başbakanımıza sesleniyoruz. Türkiye'nin dirlik ve birliğini koruyalım. İşçilere destek olmak amacıyla biz de bugün çalışmayacağız.''
-EDİRNE-
Edirne'de Türk-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve Kesk'e bağlı yaklaşık 200 işçi protesto gösterisi yaptı.
Türk-İş Edirne Temsilcisi ve Tes-İş Edirne Şube Başkanı Adnan Bayraktar, PTT Başmüdürlüğünün önünde sendika üyeleri adına yaptığı açıklamada, sendikaların temel görevinin üyelerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için mücadele etmek olduğunu ifade etti.
Bayraktar, ''4/C uygulamasına karşıyız. Sendikal haklarımıza yapılan saldırıya karşıyız. TEKEL işçileriyle dayanışma için, emeğe yönelik saldırıların azalması için ayaktayız. Hükümetin bugün dayattığı 4/C maddesi sadece TEKEL işçilerine değil tüm Türkiye'ye dayatılmaktadır'' dedi.
-KIRKLARELİ-
Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, Zincirlikuyu Caddesi'nden slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na geldi.
Genel-İş Sendikası Trakya Şube Sekreteri Mustafa Nizamoğlu, burada yaptığı açıklamada, 4/C uygulamalarına karşı olduklarını söyledi.
Nizamoğlu, şöyle konuştu:
''TEKEL işçisi bugün Türkiye'nin vicdanıdır ve bugün hepimiz TEKEL işçisiyiz. Sadece tekel işçileri için değil nakliyat işçilerinin, belediye işçilerinin, Kızılay işçilerinin, itfaiye işçilerinin, Çemen Tekstil işçilerinin, Marmara işçilerinin yaşadığı ve daha pek çok iş yerinde yaşanan hak ihlalleri için ayaktayız. 4/C uygulamalarına karşıyız, hak gasplarına karşıyız, sendikal haklarımıza yapılan saldırılara karşıyız.''
Grup, daha sonra, olaysız dağıldı.
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde de çalışmama hakkını kullanan işçiler ve memurlar da TEKEL işçilerine AK Parti İlçe Başkanlığının önünde açıklama yaparak destek verdi.
AK Parti Lüleburgaz İlçe Başkanlığının önünde toplanan sendika üyeleri sık sık ''Her yer TEKEL her yer direniş'' diye slogan atarak hükümeti protesto etti.
Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, burada yaptığı açıklamada, hükümetin 4/C uygulamasında ısrarcı olması ve olumsuz tavrını sürdürmesi halinde süresiz genel greve kadar gidilebileceğini söyledi.
-BATMAN-
Batman Belediyesinin önünde bir araya gelen DİSK, KESK, Memur-Sen ve Türk-İş üyeleri, Gülistan Caddesi'ne kadar yürüdü.
DİSK Batman Şube Başkanı Halis Yakut, yaptığı açıklamada, 4/C statüsünün tamamen özelleştirme mantığının ürünü olduğunu belirterek, kendilerine düşen görevin tüm emekçileri, emek örgütlerini, emek ve demokrasi güçlerini tek vücut halinde organize ederek birleşik mücadeleyi yükseltmek olduğunu söyledi.
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu ve Emekliler Derneği de eyleme destek verdi.
-ŞIRNAK-
Şırnak'ta KESK, DİSK, Genel İş, Yol-İş ve Tez Koop-İş sendikalarına bağlı çalışanlar, Cumhuriyet Meydanı'nda davul zurna eşliğinde eylem yaptı.
KESK Platformu Şırnak İl Temsilcisi Hasan Doğan, yaptığı açıklamada, hükümetler tarafından 30 yılı aşan süredir ülkede sermayenin her istediğini anında ve fazlasıyla yapıldığını, emekçilerin en temel ve insani taleplerinin sistemli bir şekilde bastırıldığını söyledi.
Sendika üyeleri ''Grevdeyiz'' yazılı önlük ve sendika bayrakları ile davul zurna eşliğinde halay çekti.
-MARDİN-
TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Belediye-İş Sendikası Mardin Şubesi, Emek Platformuna bağlı sivil toplum kuruluşları ve Barış ve Demokrasi Partisi'nin iş birliğiyle Yenişehir semtinde basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı okuyan Belediye-İş Sendikası Mardin Şube Başkanı Memduh Öztürk, bugün gerçekleştirdikleri l günlük iş bırakma eylemiyle hükümeti bir kez daha uyardıklarını söyledi.
AK Parti'nin karlı kamu işletmelerini yok pahasına sermayeye aktardığını, bu işletmeleri karlı hale getiren, etiyle, kanıyla, dişiyle tırnağıyla bu işletmelerin her tuğlasında, makinesinde hakkı bulunan emekçileri sokağa bıraktığını belirten Öztürk, bunun en son somut örneğinin TEKEL işçilerinin durumu olduğunu kaydetti.
-SİİRT-
Siirt'te, Belediye Başkanı Selim Sadak, Barış ve Demokrasi Partisi il teşkilatı ve sendika yöneticilerinden oluşan yaklaşık 30 kişi, TEKEL binasının yanındaki parkın önünde açıklama yaptı.
Eğitim-Sen Siirt Şube Başkanı Kamil Kutlu, siyasi iktidarın TEKEL işçilerini kapının önüne koyduğunu, kimsenin onlara sahip çıkamayacağını düşündüğünü belirtti.
Yürüyüş yapmak isteyen grup ile güvenlik güçleri arasında kısa süre tartışma yaşandı.
Grup, olaysız dağıldı.
-ZONGULDAK-
Zonguldak'ta, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı Üzülmez ve Kozlu müessese müdürlüklerinde saat 08.00-16.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, mesailerine başlamayarak iş yerlerinden kent merkezine kadar yürüdü.
Slogan atan işçiler, Madenci Anıtı'nın önünde toplanarak, diğer sendika üyeleriyle birlikte TEKEL işçilerine destek verdi.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, yaptığı konuşmada, işçi ve memur sendikası konfederasyonlarının, başta TEKEL işçisi olmak üzere çalışanların sorunlarına karşı duyarsızlığını sürdüren hükümeti uyarmak için 1 günlük genel eylem kararını hayata geçirdiklerini söyledi.
Maden işçilerinin her zaman örgütsel disipline uyduğunu ve tüm eylemleri kararlılıkla hayata geçirdiğini ifade eden Muslu, şöyle konuştu:
''Buradan iş yerini garip, üretimi tahrip, tekel çalışanını işsiz, şeker işçisini şekersiz, enerji işçisini elektriksiz bırakmaya, emekliyi mağdur, işini bileni mağrur, işçiyi 4/C'li, memuru sözleşmeli yapmaya kalkışanlara sesleniyoruz. Emeğe duyarsız kalanları, fabrikaları kapatmaya kalkışanları hep birlikte uyarıyoruz. Hepimiz biliyoruz ki bu saldırı sadece TEKEL işçileri ile sınırlı kalmayacak. Onlar kaybederse arkasından şeker işçilerine, enerji işçilerine, liman işçilerine, maden işçilerine ve tüm emekçilere sıra gelecek. Bu eylemleri de görmezden gelirlerse bizler örgütlerimizin alacağı her türlü karara uyacak ve mücadelemizi sürdüreceğiz.''
Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz ise emekçilerin istihdam politikası yoluyla bölünmesine ve örgütsüzleştirilmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.
Türkiye Kamu-Sen Zonguldak İl Temsilcisi Salih Alemdar da yoksulluğa mahkum edilenlerin ve ezilenlerin yanında olduklarını göstermek için alanlara çıktıklarını kaydetti.
Kar yağışı altında sürdürülen eylemde slogan atan çalışanlar, daha sonra olaysız dağıldı.
-
AKYOL 15 yıl önce Şikayet EtHükümeti destekleyenler. Sen az kazandığına itiraz etme, onunkini de indirelim...Beğen
-
Abdullah 15 yıl önce Şikayet EtEylem yapmak yasak olsun. Eylem yapanı işten kovun. Bir sürü işsiz var zaten. Yerlerini hakkıyla doldururlar.Beğen
-
recep söylemez 15 yıl önce Şikayet Etizmir. izmirliler sever eylem yapmayı yeter ki işin ucunda eylem olsun hem canları sıkılmıştı bu iyi oldu bence :)))))) açılırlar...Beğen
-
serdar kıran 15 yıl önce Şikayet Etyazıklar olsun. hadi tekel işçilerini anladıkta diğer sendikalara ne oluyor sendikalara destrek veren chp lilere sizin ne ikiyüzlü olduğunuzu görmüyormuyuz sen 300 işçiyi işten çıkaracaksın sonrada tekel işçilerine destek olacaksın bu ne yaman çelişkidir diğer sendika üyüleri olupta bu milletin işini aksatan hiç yok yere insanları mağdur eden memurlarada hakkımı helal etmiyorum eğer aldığınız maaşlarda kullandığınız araçlarda 1 lokma kadar hakkım varsa gözünüze dizinize dursunBeğen
-
hodja 15 yıl önce Şikayet EtLojistik!. kırklareli, edirne, tekirdağ.. Bu üç il hep dikkatimi çekmiştir....Beğen