400 milyar dolar yük bindiren ihanet: Yatırımcı kaçtı, büyüme yavaşladı, turizm darbe aldı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından organize edilen 17-25 Aralık süreci ve 15 Temmuz darbe girişiminin Türkiye ekonomisine toplamda 400 milyar doları aşan bir zarar verdiği tahmin ediliyor.

400 milyar dolar yük bindiren ihanet: Yatırımcı kaçtı, büyüme yavaşladı, turizm darbe aldı
400 milyar dolar yük bindiren ihanet: Yatırımcı kaçtı, büyüme yavaşladı, turizm darbe aldı
GİRİŞ 15.07.2025 14:02 GÜNCELLEME 15.07.2025 14:04
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

15 Temmuz 2016’da FETÖ tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişiminin üzerinden yıllar geçse de Türkiye’ye verdiği ekonomik zararlar hâlâ hissediliyor. Geride acılı aileler, psikolojik travmalar ve yara almış bir kamu düzeni bırakan bu ihanet kalkışması, ekonomi cephesinde de derin yaralar açtı.

Uzmanlara göre FETÖ’nün sadece 15 Temmuz’daki darbe girişimiyle değil, öncesinde yürüttüğü 17-25 Aralık operasyonlarıyla da Türkiye’nin ekonomik yapısına ağır darbe vurduğu biliniyor.

  • Doğrudan ve dolaylı toplam maliyetin ise 400 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
     

Dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, FETÖ’nün bu girişimlerinin döviz kuru ve faiz oranları üzerindeki etkilerini “gün gün takip ettiklerini” açıklamış ve bu operasyonların Türkiye ekonomisini istikrarsızlaştırmayı hedeflediğini vurgulamıştı.

15 Temmuz'un maliyeti 400 milyar doları aştı

15 TEMMUZ’UN EKONOMİYE FATURASI: 400 MİLYAR DOLARI AŞTI

2016’daki hain darbe girişiminin ardından ise ekonomik göstergelerde sert dalgalanmalar yaşandı.

  • BIST 100 endeksi, 15 Temmuz sonrası ilk işlem gününde yüzde 7,08’lik düşüşle tarihe geçti. Dolar/TL kuru 14 Temmuz’da 2,87 seviyesindeyken, darbe girişimi haberleriyle 3,02’ye yükseldi.
     

Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Borsa İstanbul ve ekonomi yönetimi tarafından alınan proaktif tedbirler, piyasaların hızla toparlanmasını sağladı. 2016’nın 3. çeyreğinde ekonomi yüzde 0,8 daralsa da 4. çeyrekte tekrar büyümeye geçti ve teknik resesyon yaşanmadı.

BÜYÜME HIZI YAVAŞLADI

Darbe girişiminin ardından Türkiye ekonomisi teknik resesyon riskiyle karşı karşıya kaldı. 2016’nın üçüncü çeyreğinde ekonomi yüzde 0,8 daralırken, yılın son çeyreğinde toparlanarak tekrar büyümeye geçti. Ancak bu süreçte ekonomik büyüme momentumu önemli ölçüde sekteye uğradı.

Aynı dönemde Türkiye’ye olan yabancı sermaye ilgisinde de gözle görülür bir düşüş yaşandı. 2015’te 19,3 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırım, darbe girişimi sonrası 2020’de 7,7 milyar dolara kadar geriledi. Yatırımcıların risk algısındaki yükseliş, Türkiye’nin ekonomik görünümünü olumsuz etkiledi.

Yabancı sermaye yönünü değiştirdi

YABANCI SERMAYE KAÇTI: KİŞİ BAŞI GELİRDE 2 BİN DOLAR ZARARA UĞRADIK

  • Yapılan son analizlere göre, 15 Temmuz’un doğrudan ekonomik maliyeti yaklaşık 160 milyar dolar, dolaylı maliyeti ise 400 milyar doları aştı.
     
  • Kişi başına düşen maliyetin 2 bin doları geçtiğini ifade edildi. Darbe sonrası dönemde doğrudan yabancı sermaye girişinin de belirgin şekilde azaldığı vurgulandı.
     

2013’te 12.582 dolar olan kişi başı milli gelir, 2020’de 8.600 dolara kadar geriledi. Ancak 2023’te yeniden yükselişe geçerek 13.243 dolara ulaştı. Buna karşın, olması beklenen seviye yaklaşık 19.600 dolardı.

Darbe girişiminin yatırım iklimine de büyük olumsuzluklar vurdu; 2015’te 19,3 milyar dolar olan doğrudan yatırımların 2020’de 7,7 milyar dolara düştüğünü, 2023’te ise 10,7 milyar dolar seviyesine toparlandığını aktardı.

Türkiye'nin kredi notunu düşürdüler

NOT İNDİRİMLERİ, GRİ LİSTE VE ULUSLARARASI GÜVEN KAYBI!

Darbe girişiminin ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri, Türkiye'nin gri listeye alınması, merkezi yönetim bütçe açığının GSYH'ye oranının 2015'te yüzde 1’den 2020'de yüzde 3,2'ye çıkması gibi gelişmeler, Türkiye'nin ekonomik imajına da ciddi zarar verdi.

Ekonomi uzmanları ise yaşanan bütün bu olaylar doğrultusunda “Darbe süreci sadece ekonomik göstergeleri değil, aynı zamanda kurumlar ve çalışanlar üzerinde dejenerasyon etkisi oluşturdu” diyerek, FETÖ’nün ülkeye verdiği zararların uzun vadeli yansımalarına dikkat çekti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 16
  • Mammut 3 dakika önce Şikayet Et
    Sadece Koza altının sahibi 100 milyar dolar İngiltere'ye para kaçırmış...
    Cevapla
  • 08 artvin 3 saat önce Şikayet Et
    gezi olayları, darbe, korona, kuzeyde güneyde savaşlar, libya, karabağ, suriye operasyonları ve yüzyılın depremi...Allah bu ülkeye ve yönetenlere kolaylik versin. yıkılmadık çömeldik. yavaşça kalkıyoruz. bu olaylar hangi ülkede olsa dayanması zor.
    Cevapla
  • Avni 4 saat önce Şikayet Et
    Kokü Disarida Chpnin Bu zamana kadar Benim Ulkeme verdigi zarari Hesapladinizmi!!
    Cevapla
  • zeki01 4 saat önce Şikayet Et
    ülkemizin fetöcülerin kumpasları 15 Temmuz darbe girişimi yüzünden uğradığı bu zarar fetö bağlantısı kesinleşen herkesin mal varlığına el konularak tazmin edilmelidir.
    Cevapla
  • Ee Dadaş 4 saat önce Şikayet Et
    Devlete kast edenleri ve zarar verenleri hapishanelerde askeri kışlalardan hastanelerden artan yemeklerle 3 günde bir sefer vereceksin görüş olmasın haberleşme olmasın kimin nerede olduğu belli olmasın bütün mal varlıklarına el koymalıyor devlet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle