TZOB Başkanı Bayraktar'dan "şap" açıklaması

TZOB Genel Başkanı, şap hastalığıyla mücadelede, yeni satın alınan hayvanların 21 gün süreyle karantinaya alınması ve süre sonunda hastalık yoksa diğer hayvanların yanına konulması gerektiğini belirtti.

TZOB Başkanı Bayraktar'dan "şap" açıklaması
TZOB Başkanı Bayraktar'dan "şap" açıklaması
GİRİŞ 15.07.2025 10:31 GÜNCELLEME 15.07.2025 10:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bayraktar, yaptığı açıklamada, şap hastalığına karşı kaçak canlı hayvan ve et girişleriyle topyekun mücadeleden taviz verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, "Şap hastalığıyla mücadelede karantina ve aşı tedbirlerinin rolü çok önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla, bu yeni hastalık tipinin yayılmaması için hızlı şekilde tedbir alındığı, hastalık çıkan bölgelerde yeterli miktarda aşı stoku olduğu ve sevkiyatın planlı şekilde sürdürüldüğü belirtildi." ifadesini kullandı.

Üreticilerin de bu hastalığa karşı hem öncesinde hem de hastalık sırasında alacağı önlemlerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, alınabilecek tedbirleri şöyle sıraladı:

"Ahırlarda şap hastalığına karşı etkili dezenfektanlar bulundurulmalı. Ahırlara hayvan bakıcılarından başka kimse sokulmamalı, bakıcılar da günlük kıyafetlerinin dışında farklı kıyafet ve ayakkabıyla ahıra girmeli. Damızlık hayvanlarda, sağım öncesinde ellerin ve otomatik sağım makinelerinin temizliğine özen gösterilmeli. Yeni satın alınan hayvanlar, 21 gün süreyle karantinaya alınmalı ve süre sonunda hastalık yoksa diğer hayvanların yanına alınmalı. Enfekte bölgelerden ot, saman alınmamalı."

"ÜRETİCİLERİMİZİN BORÇLARI FAİZSİZ OLARAK EN AZ 1 YIL ERTELENMELİ"

Bayraktar, üreticilerin hastalık ortaya çıktıktan sonra alması gereken önlemlere ilişkin de hasta hayvanlarla sağlıklı hayvanların hemen birbirinden ayrılması gerektiğini ifade etti. Hasta hayvanların bulunduğu yerin dezenfeksiyonunun sağlanmasının önemine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Hasta hayvanların altlıkları yakılmalı, en hızlı şekilde veteriner hekimin haberdar edilmesi gerekmekte. Hayvan pazarlarının ülke genelinde kapalı olması dolayısıyla hayvan satışının yapılamaması üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçlarını ödemesini zorlaştırıyor. Bu nedenle üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçları faizsiz olarak en az 1 yıl ertelenmeli."

KAYNAK: AA
Emre Genç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emre Genç

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul’da doğdu. Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden 2021 yılında lisans derecesiyle mezun oldu. 2017 yılında Üniversite Televizyonu’nda başladığı kariyerinde 3 yıl boyunca spor spikerliği ve muhabirliği görevlerinde bulundu. Daha sonra 2020 yılında özel bir haber kanalında haber ve spor editörlüğü yaptı. Ardından Turkuvaz Medya Grubu’nda editörlük görevinde bulundu. 2024 Mayıs ayından itibaren Kanal 7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com’da editör olarak görevini sürdürmektedir.
YORUMLAR 1
  • Misafir 1 saat önce Şikayet Et
    Yavaş yavaş, kuş gribi , şap, koyun hastalıkları ve sonunda hayvan itlaflari i ... sonuç kene ve diğer hastalıklar. Tabiati canlılar değil, füzeler, bombalar ve nükleer denemeler bozuyor. hayvanlar insanlık tarihinden beri insanlarla beri yaşıyor
    Cevapla