Bakan Şimşek: İnternet üzerinden elde edilen kazançlar takibe alındı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda" dedi.

GİRİŞ 18.05.2025 15:06 GÜNCELLEME 18.05.2025 15:41
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, teknolojik altyapının vergi denetimlerinde etkin biçimde kullanıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Kayıt dışı ile mücadelemizi dijital alanda da kararlılıkla sürdürüyoruz. Sanal POS ve dijital ödemelerle gelir sağlayanlar da vergisini ödemekle yükümlüdür. Gönüllü uyumu teşvik ediyoruz, aksi durumda vergi incelemesi ve cezai işlem sürecini başlatıyoruz.

BAKANLIK TAKİBE ALDI:  E-TİCARETTE 37 MİLYARLIK KAYIT DIŞI GELİR

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS'lar kullanılarak yapılan ödemeleri analiz ederek, 4 bin 95 mükellefe yönelik vergi dışı bırakılan 37 milyar liralık hasılatı ortaya çıkardı.

Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi, e-ticaretin ayrılmaz bir parçası haline gelen sanal POS sistemleri kullanılarak yapılan satışlardan elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi amacıyla harekete geçti.

GİB, 2020-2024 yıllarında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumları ile bu uygulamalar üzerinden elde edilen hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığının tespiti amacıyla detaylı analiz çalışması yaptı.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarınca Bakanlık veri tabanına gönderilen veriler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek riskli mükellefler tespit edildi.

Detaylı analizler ve banka verileri ile uyumlulaştırılan raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden fakat gelir veya kurumlar vergisi yönünden hiç mükellefiyeti bulunmayan, mükellefiyeti olmasına rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin, 37 milyar liralık hasılatı gizlediği saptandı.

PEK ÇOK SEKTÖR İNCELENDİ

Tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten yüzlerce mükellefin de hasılatlarını gizlediği belirlendi.

Analiz çalışmaları kapsamında, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2 bin 284 kez işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği görüldü.

Mükellef olmayan bu kişinin, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yaptığı saptanırken, hakkında yasal süreçler başlatıldı.

UYUM GÖSTERMEYENE CEZA

GİB, bu süreçte vergi kayıplarını önlemek için "gönüllü uyum ve izaha davet" mekanizmasını devreye soktu.

Mükellefiyeti olmayan, vergi mükellefiyeti olduğu halde beyanda bulunmayan ya da eksik beyanda bulunan kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyuma ve izaha davet ediliyor.

Beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanıyor.

Çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.

Başkanlık, gönüllü uyum sürecine, ilk aşamada e-ticaret gelirlerini gizlediği anlaşılan 561 mükelleften başladı.

"CEZA MEKANİZMASI DEVREYE ALINACAK"

akanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğünü belirterek, "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 73
  • enver 3 hafta önce Şikayet Et
    kaynaklar aranması en doğal olanı ancak, tüketici üzerindeki bir takım ağır yüklerin de tavana yansıtılması gerekir. vergi hep tabana yayılacak diye on yıllardır uyuduk..
    Cevapla
  • 1453-DADAŞ 3 hafta önce Şikayet Et
    Geç de olsa nihayet!
    Cevapla
  • ALLAH'ın Kulu 3 hafta önce Şikayet Et
    muhasebeci ve malimüşavirleri denetleyin. zarar veya az gelir gösterilen müşterilerini yerinde takip edin. bakın nasıl bir oyun oynanıyor
    Cevapla
  • murat 3 hafta önce Şikayet Et
    önce mevcut toplananlar çarçur edilmeden vergi adaleti sağlanmalı az kazanan çok çok kazanan az vergi veriyor gariban esnaf kaçırdığı halde çok kazanandan çok veriyor büyükler herşeyi vergiden düşüp veriyormuş gibi yapıyor
    Cevapla
  • Vatandaşşş 3 hafta önce Şikayet Et
    Sarraflara ne zaman el atacaksınız yada atabilecekmisiniz diyeyim. Hepsi lüks yaşıyor altın KDV si 0 olunca işçilikle çıkmıyorlar asgari ücretli onlardan fazla vergi veriyordur. Adalet bunun neresinde?
    Cevapla
  • Dürüst Adam 3 hafta önce Şikayet Et
    Emlakçı evi 15.000 TLye verir kiracıdan 15.000 TL alır 5 - 10.000 TL ev sahibinden alır komisyon faturası kesmez kesmeye kalksa %20 KDV der yada düşük fatura keser Galerici her arabadan en az 70 - 80 bin TL kar eder fatura keserken 5.000 TL olarak kar gösterir Mütahit ev satar en az 5 - 6 Bin TL ye satar 800 Bin TL ile taş çatlasa 1 milyon 500 bin TL fatura eder kuyumcu hiç fatura kesme
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle