ÖTV muafiyetli araçların listesi 2025! Yeni şartlar geldi

Türkiye’de engelli vatandaşların araç alımı için sağlanan ÖTV muafiyeti, 2025 yılında yeni düzenlemelerle daha geniş bir kapsam sunuyor. Fiyat limiti 2 milyon 290 bin TL’ye yükseltilirken, %40 yerli üretim şartı getirildi. İşte 2025’te ÖTV muafiyetli araç alma şartları ve öne çıkan modeller...

ÖTV muafiyetli araçların listesi 2025! Yeni şartlar geldi
ÖTV muafiyetli araçların listesi 2025! Yeni şartlar geldi
GİRİŞ 20.05.2025 22:46 GÜNCELLEME 20.05.2025 22:46
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

2024’te 1 milyon 561 bin TL olan ÖTV muafiyetli araç alım limiti, 2025’te %43,93’lük yeniden değerleme oranıyla 2 milyon 290 bin 200 TL’ye yükseldi. Ancak araçların en az %40 yerli üretim olması şartı, muafiyetin uygulanması için büyük önem taşıyor.

Muafiyet, yüzde 90 ve üzeri engeli olan bireyler için geçerliyken, yüzde 40-89 engel oranına sahip kişiler için %26,3’lük ÖTV indirimi uygulanıyor. Araçların listesi, markaların fiyat politikalarına ve donanım seviyelerine göre değişiyor.

KİMLER ÖTV’SİZ ARAÇ ALABİLİR?

ÖTV muafiyetinden yararlanmak için gereken şartlar şöyle: 
 
%90 ve Üzeri Engelli Raporu: Bu kişiler, özel tertibat olmadan araç alabilir. 18 yaş altı veya araç kullanamayacak durumda olanlar için aile üyeleri (eş, birinci derece akrabalar, noter onaylı sürücü) aracı kullanabilir.  

%90 Altı Engelli Raporu: Sağlık raporunda “özel tertibat gerekir” ibaresi olanlar, hareket ettirici aksamda (fren, gaz, debriyaj veya vites) düzenleme yapılan araçlarla muafiyetten faydalanabilir. Bu araçları sadece engelli birey kullanabilir.  

Şehit Yakınları: Şehit eş, çocuk, anne veya babası, bir defaya mahsus muafiyet hakkından yararlanabilir.

YENİ KURALLAR NELER GETİRDİ?

2025’te ÖTV muafiyetli araç alımı için bazı değişiklikler yürürlüğe girdi:  

Muafiyetli araç alımı artık 5 yıl yerine 10 yılda bir yapılabilecek.  

Alınan araç, 10 yıl boyunca satılamıyor. Ancak 5 yılını dolduran araçlar, ÖTV ödenmeden devredilebilir.  

Araçların %40 yerli üretim olması zorunlu.  

%90 altı engelliler için araçta hareket ettirici düzenlemeler şart. Akıl sağlığı yerinde olmayanlar için vasi kararı gerekiyor.

ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ MODELLERİ 2025

2025’te %40 yerlilik oranına sahip, 2,29 milyon TL’yi aşmayan bazı popüler modeller şunlar:
  
Fiyat listesinden yapılan derlemeye göre, limit kapsamında Fiat, Renault, Dacia, Hyundai, Kia, Toyota, Citroen, Peugeot, Opel, Skoda, Seat, Volkswagen, Ford, Nissan, Honda, Suzuki, MG, SsangYong ve DFSK gibi markaların bazı modellerine ait farklı donanımlara sahip otomobiller, ÖTV muaf olarak satın alınabiliyor.

%90 ve üzeri engelli bireyler Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) muaftır. %90 altı engelliler, özel tertibatlı araçlarda bu haktan yararlanabilir.  

ÖTV muafiyetine rağmen Katma Değer Vergisi (KDV) ödenmesi gerekiyor.  

Araç, kaza veya doğal afet nedeniyle hurdaya ayrılırsa, 10 yıl dolmadan yeni bir ÖTV muafiyetli araç alınabilir.  

BAŞVURU SÜRECİ

Sağlık kurulu raporu, engelli ehliyeti (gerektiğinde) ve noter belgeleriyle başvuru yapılıyor.

KAÇ YIL SONRA SATILIYOR?

ÖTV muafiyetli araç 5 yıl sonra cezasız satılabiliyor ancak 10 yıl geçmeden yenisi alınamıyor.

İbrahim Turna Haber7.com - Haber Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı haber7.com bünyesinde mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 29
  • Cehennem zebanisi 2 hafta önce Şikayet Et
    Burada bir çok araç markası sayılmış ama sadece reno fiat hundai ford bazı ticari toyota marka araçlar var opel,Citroën gibi marka araçlar yok doğru bilgi yok .
    Cevapla
  • Ayşe 2 hafta önce Şikayet Et
    Bende araba aldım engeli raporuyla beş sene oldu şimdi onu satıp yenisin alabiliyor mu Yom yoksa on sene olmasının bekliycem
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    yüzde 90 ı hile hurda raporlarla alınmaktadır. daha önce engellilere H plaka veriliyordu. bir çoğu engelli plakalı olduğu için kendine yediremeyip H plakalı araç almıyordu. ama ne zaman plakalardaki H engelli plaka zorunluluğu kaldırıldıktan sonra herkes bir şekilde sahte raporlarla bu ÖTV indiriminden faydalandı. bence devlet bu işi biraz daha sıkıya almalı. sahtekarlara dur demeli
    Cevapla
  • Mahmut 2 hafta önce Şikayet Et
    İspat varmi ne gerekçeyle suç atıyorsun devlete kimse kimseye rapor veremez kaç doktordan geçiyor
    Cevapla
  • ADALET ... 3 hafta önce Şikayet Et
    TAM YERLİ ÜRETİM DIŞINDA VERİL ME ME Lİ ....Nokta
    Cevapla
  • arif 3 hafta önce Şikayet Et
    Burda sanki engellinin tek derdi araç yada maddiyat gibi düşünülmüş bu ah edip laf sallayanların hepsine sesleniyorum bana bakın bana benim yerimde 10 dakika olun da göreyim sizin halinizi bire melunlar bire hadsizler Allahım hepinizi nasıl biliyorsa öyle yapsın sizin gibi düşünenlere inanıp haklarımızı gasp eden kanun çıkaran memurları da
    Cevapla
  • Sultan 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok haklısınız 2 engelli annesi olarak bu konuşulanlara bende kızıyorum hep iyi olsalardida ben para verseydim diyorum bazen başına gelmeyen bilmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle