Eleman yetişmediği için ayakkabıcılık mesleği ölüyor

Gaziantep'te Elmacı Pazarı'nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, eleman yetişmediği için ayakkabıcılık mesleğinin öldüğünü ifade etti. Canday, ayakkabı tamir ücretlerinin 10 ile 300 lira arasında değiştiğini söyledi.

Eleman yetişmediği için ayakkabıcılık mesleği ölüyor
Eleman yetişmediği için ayakkabıcılık mesleği ölüyor
GİRİŞ 29.04.2025 21:03 GÜNCELLEME 29.04.2025 21:03
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ayakkabı tamircisi Cengiz Canday, "Şu anda müşteriler ayakkabılar pahalı olduğu için tamirata daha fazla yöneliyorlar. Gelip gidiyorlar, hamdolsun biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Talep var çünkü yeni ayakkabı fiyatları oldukça yüksek; bu da tamirat işlerini artırdı. İnsanlar artık ayakkabıyı atmak yerine tamir ettirmeyi tercih ediyor. Ufak tefek işler oluyor, çok şükür. Ancak mesleğimiz maalesef can çekişiyor. Belki de şu an bu mesleğin son temsilcileriyiz. Toplum bizim kıymetimizi iyi bilmeli. Bizden sonra bu işi yapacak usta kalmayabilir. Gerçekten yok artık. Çünkü herkes çocuklarını okutmak istiyor. avukat, doktor, öğretmen olsun diye çabalıyor. Hep yukarı bakıyoruz, kimse aşağıya bakmıyor" dedi.

"Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil"

Diğer mesleklerinde önemli olduğunu söyleyen Canday, "Oysa bu toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiratı, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık. Bunlara da en az diğer meslekler kadar ihtiyaç var. Bunlar olmazsa olmaz. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil. En fazla 300 liraya iş yapıyoruz. O da epey emek isteyen işler için. Genel olarak 10 lirayla 300 lira arasında değişiyor tamir ücretleri" diye konuştu.

Vatandaşlar ise ayakkabılarının uzun ömürlü olması için tamir ettirdiklerini söyledi.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • Diyarbakırlı 5 saat önce Şikayet Et
    eleman yetimedigi için değil 5000 TL ye ayakkabı dikilirmi terzi söylesen aynı takım elbise 7 8 bin kimse yaptırmıyor, hazır alıyor artık.
    Cevapla
  • malatya balabanlı 6 saat önce Şikayet Et
    Yeni ayakkabı tamirden daha ucuz hem eski deri hakiki iskarpinler yok . Yapıştırma uydurma ayakkabılar çıktı tamiri de olmuyor atıyorsun artık bu meslek gitti . Terzilik mesela asla ölmez ve iyi para kazanıyorlar . Hazır kıyafet çoğsldı ama paça dikiş şu bu kazandırıyor .
    Cevapla