Maliye şimdi de araç kiralama şirketlerinde kayıt dışı avına çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''Kayıt dışı ile mücadelede yüksek gelir grubu ve lüks segmentteki tüm faaliyet alanlarına yönelik denetimlerimizi artırıyoruz.'' açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 03.11.2024 14:25 GÜNCELLEME 03.11.2024 14:32
Bu Habere 112 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; ''Kayıt dışı ile mücadelede yüksek gelir grubu ve lüks segmentteki tüm faaliyet alanlarına yönelik denetimlerimizi artırıyoruz dedi.''

''1,7 MİLYAR LİRALIK KAYIT DIŞI HASILAT''

Hazine ve Maliye Bakanlığı, lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlayarak sektördeki denetimlerini artırdı, 5 bin 600 firmada 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat tespit etti, 500 milyon lira ceza uyguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında farklı sektör ve meslek kollarına ilişkin denetimlerini sürdürüyor.

''ARAÇ KİRALAMA SEKTÖRÜ HIZLI BÜYÜDÜ''

 

Araç kiralama sektörünün hızla büyümesi, bu alandaki firma sayısı ve hasılatlarında yaşanan artışlar, Maliyenin radarını bu alana yöneltmesine neden oldu.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği, operasyonel araç kiralama sektörünün bu yılın ilk 6 ayında 43,4 milyar liralık yeni araç yatırımı yaparak filosuna 34 bin aracın katıldığını açıklarken, denetimlerde bu veriler de dikkate alındı.

Bakanlık, sektörün gelirlerinin daha etkin denetlenmesi için yeni bir çalışma başlattı. Lüks segment araç kiralayan şirketlerden başlanarak denetimler yoğunlaştırıldı.

500 MİLYON LİRA CEZA

GİB tarafından, araç kiralama şirketlerinin gelir beyanları ve mali kayıtları ile Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan veriler kapsamlı analiz edildi.

Bu kapsamda 5 bin 600 araç kiralama işletmesi mercek altına alındı. Sektörde beyan edilmemiş gelirler, kayıt dışı çalışanlar ve faaliyetler belirlendi.

Denetimler sonucu 500 milyon lira ceza kesilirken, 1,7 milyar liralık kayıt dışı hasılat saptandı. Gelir vergisi matrahında 637 milyon lira, kurumlar vergisi matrahında 195 milyon lira fark tespit edildi.

Denetimlerde, KDV'de 904 milyon liraya varan matrah farkı belirlenirken yaklaşık 4 bin tutanak düzenlendi.

"DENETİMLERİN SIKLIĞI ARTACAK"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için denetimlerin artacağını belirterek, "Özellikle hizmet sektöründe yapılan denetimler, şeffaflığı ve rekabeti de destekleyecek. Bu tarz denetimler özellikle lüks segmentte faaliyet gösteren işletmelerden başlayarak devam edecek. Vergide adalet ve verimlilik ilkesi çerçevesinde kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik denetimlerimiz hız kesmeden sürecek." ifadelerini kullandı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 112
  • Abdülhamid Han 2 hafta önce Şikayet Et
    AVUKATLARIN ÇOĞU fatura kesmiyor , baro tarifesine uygun her dosyaya HER VEKALET ÜCRETİNE KDV içeren fatura kesmeleri ZORUNLU İHBAR EDİN
    Cevapla
  • SELAMET 2 hafta önce Şikayet Et
    15 yıl ÖNCE DOKTORA PROFESORE GİTMİŞTİM O ZAMANIN PARASI İYİ PARALAR ALMIŞTI... FATURA HAK GETİRE. BİZDE BİZE İYİ DAVRANSIN DİYE istemiyorduk....
    Cevapla
  • belde 2 hafta önce Şikayet Et
    az bile bunlar. geç kalındı. gençleri güya iş güç sahibi yapacaz diye eline verilen oyuncak araba gibi milyonluk arabalar. gez o yana gez bu yana. havası da caka. bu kafayla anca köşeden geçebilirsin. yeni nesile araba kullanmayı, telefon kullanmayı değill, nasıl yapılır bunu öğrenmesi gerek. lakin tüketim ekonomisi damarlarımıza gerimiş debelenip druruyoruz
    Cevapla
  • belde 2 hafta önce Şikayet Et
    az bile bunlar. geç kalındı. gençleri güya iş güç sahibi yapacaz diye eline verilen oyuncak araba gibi milyonluk arabalar. gez o yana gez bu yana. havası da caka. bu kafayla anca köşeden geçebilirsin. yeni nesile araba kullanmayı, telefon kullanmayı değill, nasıl yapılır bunu öğrenmesi gerek. lakin tüketim ekonomisi damarlarımıza gerimiş debelenip druruyoruz
    Cevapla
  • admin 2 hafta önce Şikayet Et
    Sayın bakan yetmiyor haksız kazanc olan O MALLARINADA el konmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle