Son dakika: Bakan Fidan açıkladı: BRICS'ten ortaklık teklifi aldık
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BRICS topluluğunun Türkiye'ye bir ortaklık teklifi yaptığını ve bu teklifin değerlendirme aşamasında olduğunu açıkladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bakanlığının bütçe sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Fidan, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'ten Türkiye'ye ortaklık teklifi geldiğini açıkladı.
'BRICS ORTAKLIĞIYLA İLGİLİ BİR TEKLİF ALDIK'
Fidan, Türkiye'nin BRICS üyelik sürecine ilişkin sorulara verdiği yanıtta,
"BRICS kurumsal bir başvuru ve kabul mekanizması olan bir yer değil. Üyeler bir araya geliyorlar, davet ediyorlar. Ama sizin de bir şekilde ilginizi ifade etmeniz gerekiyor. Biz ilgimizi ifade ettiğimizi söyledik. Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık ama bunu değerlendiriyoruz. Şu anda hiçbir ülkeye üyelik daveti gitmiş değil." dedi.
'BELLİ HAREKATLARA GİRİNCE BEDELİ NEYSE ÖDEMEYE HAZIRIZ'
Bakan Fidan, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinin sürdüğünü de ifade etti. Birlikle yürütülen iki önemli müzakerenin, vize serbestisi ve gümrük birliğinin güncellenmesi olduğunu belirtti. Schengen vizesi başvurularına ilişkin rakamları paylaştı.
Fidan, "Vize başvurumuz yüzde 36 artmasına karşın ret oranı binde 4 oranında artmıştır. Başvuru 278 bin 476 kişi, ret 48 bin 638 kişi artmış" bilgisini verdi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, vize süreçlerinin uzamasını ise personel açığı ve Avrupa ülkelerinde artan göçmen karşıtlığına bağladı. Türkiye’nin milli güvenliği için Suriye'de yürüttüğü operasyonlardan dolayı alınan siyasi tavrın da süreçte etkisinin olduğunu ifade etti.
Fidan, "Biz bağımsızlığına, güvenliğine önem veren bir ülkeyiz. Belli harekatlara girince bedeli neyse ödemeye hazırız. Aradan zaman geçti, bazı konular oturdu. Rusya- Ukrayna savaşının oluşturduğu daha farklı jeostratejik ortam var. Burada konuları yeniden gündeme getiriyoruz" dedi.
-
Vatansever 1 ay önce Şikayet EtTürkiye ciddiyetini göstersin,tam üye olur.Bu oluşumun hayırlı olacağına inanıyorum.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Yerli 1 ay önce Şikayet EtRuslar var veya yok hiç farketmez. Avrupa haçlı zihniyetini asle elden bırakmaz. Dolayısıyla batının çanağından bize lokma çıkacağını düşünenler yanılır. Tarih bunun kanıtıBeğen Toplam 3 beğeni
-
Vatandaş 1 ay önce Şikayet EtBRICS ile Avrupa ne alaka la kara cahil, haberi okumuyorsun, BRICS üyelerinden haberin bile yok, hatta büyük ihtimal BRICS nedir bunu da bilmiyorsun ama maşallah bu konuda da fikrin var!Beğen Toplam 2 beğeni
-
Yurdum 1 ay önce Şikayet EtBatı Rusyayı kesinlikle yenemez, bu imkan dışı. Çünkü Rusya devasa bir nükleer güç. Dolayısıyla Rusyanın sırtını yere getirecek bir güç çıkarsa, bu güç sahipleri kendi mezarlarınıda Rusyanın mezarının yanına kazmak durumundalar. Sebebi ise Nükleer savaşların kazananı olmaması.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Kamil 1 ay önce Şikayet EtKüreselcilerin desteklediği Çin ve Hindistan ile harika işbirliği yaparız . Gelsinler , Nükleer Santrallerini kursunlar , Hem AB'ye elektrik ihraç ederiz . Hem de Çin ve Hindistan , Türkiye'de kurulu ve inşa edeceği endüstriyel tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılar . Türkiye'ye ise avantajlı tarifeden elektrik enerjisi sağlar .Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ethem 1 ay önce Şikayet EtTBRICS 'e hoş geldiniz.Beğen Toplam 2 beğeni