Altında yeni dönem! Bankalar bir bir harekete geçiyor

Küresel finans ortamı gelişmeye devam ederken, son gelişmeler altın standardının potansiyel geri dönüşüne ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Merkez bankalarının artan talebinin ardından yaklaşan bir altın standardının sinyallerini veriyor.

GİRİŞ 02.09.2024 16:19 GÜNCELLEME 02.09.2024 17:28
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Özellikle Federal Rezerv Kurulu'nun 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere büyük bankalar için nihai bireysel sermaye gerekliliklerini açıklaması, altının modern bankacılık sistemindeki rolüne ilişkin spekülasyonları ateşledi.

Altın standardı, bir ülkenin para biriminin doğrudan altına bağlı olduğu bir para sistemiydi. Çoğu ülke 20. yüzyılda desteksiz itibari para birimlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu standardı terk etti. Ancak, bankacılık düzenlemelerindeki son değişiklikler, altını finansal kurumlar için çok önemli bir varlık olarak yeniden odak noktasına getirdi.

Finbold’da yer alan analize göre, yeni Basel III düzenlemeleri kapsamında altın, Tier 1 varlık olarak yeniden sınıflandırılarak nakit ve devlet tahvilleri ile aynı seviyeye getirildi.

BASEL III ÇERÇEVESİ VE YENİ BİR 'ALTIN STANDARDI'

Basel III'ün uygulanması, bankacılık sektöründe altının görünümünü önemli ölçüde değiştirdi. Özellikle tahsis edilen altının sıfır risk ağırlığına sahip olması, onu sermaye rezervlerini güçlendirmek isteyen bankalar için cazip bir seçenek oldu.

Ayrıca, yeni düzenlemeler bankaların potansiyel kayıpları absorbe etmek ve finansal şoklara karşı dayanıklılıklarını artırmak için daha yüksek sermaye seviyelerine sahip olmalarını gerektiriyor. Asgari sermaye gereksinimi artık yüzde 4,5 ve ek olarak en az yüzde 2,5 stres sermayesi tamponu gereksinimi var.

Bu değişiklikler büyük bankaları varlık portföylerini yeniden değerlendirmeye sevk etti ve bu da potansiyel olarak altın varlıklarının artmasına yol açtı. Sonuç olarak, bazı uzmanlar bunun altın standardının modern bir versiyonunun önünü açabileceğine inanıyor.

KÜRESEL FİNANS SİSTEMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Altının Tier 1 varlık olarak yeniden sınıflandırılmasının küresel finans sistemi üzerinde geniş kapsamlı etkileri olacak. Birincisi, bankaların fiziki altın talebinin artmasına yol açarak potansiyel olarak fiyatını yükseltebilir.

Bu olgu, altının sürekli olarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla fiyat grafiklerinde zaten gözlemleniyor. Finbold'un daha önce bildirdiği gibi, bu yazı itibariyle altın 2.503 dolardan işlem görüyor ve son rekorları kırdıktan sonra daha yüksek seviyelerde seyrediyor.

Dahası, bu değişim ekonomik belirsizlik dönemlerinde altının güvenli liman rolünü güçlendirebilir. Bankalar altın varlıklarını arttırdıkça, bu durum merkez bankalarının rezervlerine ilişkin kararlarını da etkileyebilir ve altının küresel finans ortamındaki konumunu daha da sağlamlaştırabilir.

Forbes'un bir raporu da dünya çapındaki merkez bankalarının artan talebinin ardından yaklaşan bir altın standardının sinyallerini veriyor.

BANKACILIKTA ALTIN İÇİN YENİ BİR DÖNEM

Basel III'ün getirdiği son değişiklikler altın standardına hemen dönüş sinyali vermese de, bankacılık sektöründe altın için yeni bir döneme işaret ettiği şüphesiz. Altının Tier 1 varlık olarak yeniden sınıflandırılması, finansal sistem içindeki statüsünü ve önemini artırdı.

Bankalar bu yeni düzenlemelere uyum sağladıkça, altının finansal piyasalarda algılanma ve kullanılma biçiminde bir değişim görülebilir. Tam teşekküllü bir altın standardı ufukta görünmese de, bankacılık düzenlemelerinde altının artan önemi, küresel finans sistemindeki rolünün gelişmeye ve genişlemeye devam edeceğini işaret ediyor.

Nihayetinde bu gelişmeler, altının finansal bir varlık olarak kalıcı değerini gösteriyor. Dünya belirsiz ekonomik dönemlerden geçerken, bankacılık düzenlemelerinde altının yeniden önem kazanması, küresel finans ortamında dengeleyici bir güç sağlayabilir.

KAYNAK: AJANS BİZİM
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • Jasan 1 hafta önce Şikayet Et
    Alış ve satış arasında büyük fark var.. Devlet göz yummamalı.. Yoksa fiziki altın olarak yastık altında kalmasının ekonomiye hiç bir faydası olmaz... Makas daraltılmazsa daha çok yastık altı olur.
    Cevapla
  • Aladağ 1 hafta önce Şikayet Et
    Bankalarda cumhuriyet altını hesabı istiyoeum çeyrek yarım tam olarak ve alış ve satış arasındaki makas da merkez bankası belirlesin özel bankalara brakılmasın
    Cevapla
  • misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Aslında acilen bankalardaki döviz ve altın makası düşürülmeli.bu kadar makasa insanlar almaz gider kuyumcudan alır hem de fiziki. Şöyle bir sistem geliştirilebilir. Bankadaki dövizimizi çekebiliyoruz aynı şekilde bankadaki gram altınları da çekebilmeliyiz.Eğer bankalar fiziki altın verirse o zmn belki insanlar bankadan altın ve dövizini alır bence.hem paralar yastık altı olmamış olur.
    Cevapla
  • fahri 1 hafta önce Şikayet Et
    Bankalardaki gram altın hesabı kaldırılsa fiziki altının fiyatı bir kaç kat olur herhalde. Bankalarda altın hesabı açtığını zannedenlere sözüm şu; size verilen altın fiyatına endeksli FAİZDİR. SİZ HALA HELAL ZANNEDİN!!!!
    Cevapla
  • Burhan 1 hafta önce Şikayet Et
    Bankalarda hesap sahiplerinin hepsine yetecek fiziki altın olması imkansız.
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    bankalar altın sattıkları zaman fiziki stoklarından satmıyorlar kağıt üzerinde alıp satıyorlar bir de bundan fahiş kâr elde ediyorlar
    Cevapla
  • nevizade 1 hafta önce Şikayet Et
    Öyle bir makas varki devlet bankasından altınımı dahi çekemiyorum. Banka benimle beraber kazanmadı altınları gramda 100 liralık ne iş yapmışlar ki?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle