Swap anlaşması nedir, neden yapılır? Ülkeler arası swap anlaşması ne işe yarıyor?

Finans dünyasında sayılı işlemlerden birisi olan Swap anlaşmasıdır. Swap kısa tabir ile takas anlamına gelmektedir. Ülkeler arası para birimlerinin değiştirilmesi olarak özetlenebilir. Faiz ödemeleri ve varlık değiş tokuşları içinde kullanılan swap anlaşmaları hakkında internette, "Swap anlaşması nedir, neden yapılır? Ülkeler arası swap anlaşması ne işe yarıyor, kaç çeşit swap vardır?" sorularına yanıt aranıyor.

Swap anlaşması nedir, neden yapılır? Ülkeler arası swap anlaşması ne işe yarıyor?
Swap anlaşması nedir, neden yapılır? Ülkeler arası swap anlaşması ne işe yarıyor?
GİRİŞ 02.08.2024 11:39 GÜNCELLEME 02.08.2024 11:39

Gelişen finans dünyasında yaygın olarak yapılan işlemlerden birisi olan swap anlaşması uluslararası bir anlaşmadır. Bu işlem iki tarafın belirli zaman dilimi içerisinde takas sözleşmesi olarak bilinmektedir. Peki, Swap anlaşması nedir, neden yapılır? Ülkeler arası swap anlaşması ne işe yarıyor, kaç çeşit swap vardır?

Swap anlaşması

SWAP ANLAŞMASI NEDİR, NEDEN YAPILIR?

Swap anlaşması iki ülkenin belirledikleri zaman içerisinde farklı faiz ödemelerine ya da farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri yöntemdir.  Swap aynı zamanda belli ticari sınırları korumak içinde yapılabilmektedir. Bir ülkenin elinde bulundurduğu kaynağın kullanımını azaltan Swap anlaşması, aynı zamanda o ülkenin yeni kaynaklara kolaylıkla ulaşabilmesine olanak tanır.

ÜLKELER ARASI SWAP ANLAŞMASI NE İŞE YARIYOR?

Swap anlaşması yapan ülkeler karşılıklı olarak değiş tokuş yani para birimi takas ettiklerinden dolayı ülke içerisinde döviz girmesine olanak tanır. Bu duruma örnek verecek olursak Türkiye ABD ile swap anlaşması yaptığında Türk Lirası dünya ticaretine girecektir. Böylelikle dünya ticaretine katkıda bulunulur.

HANGİ ŞARTLARDA SWAP ANLAŞMASI YAPILIR?

Swap anlaşması yapılabilmesi için ülkelerin elinde farklı para birimlerinin olması gerekiyor. Bu doğrultuda ülkeler diğer para birimlerini ellerinde tutmak durumunda kalırlar.

KAÇ ÇEŞİT SWAP VARDIR?

Swap anlaşmaları toplamda 3 çeşit olarak biliniyor. Bunlar Çapraz döviz swapları, Para swapları ve Faiz swaplarıdır.

Para swapı, anlaşma yapılan iki ülkenin belli bir miktar parayı değiş tokuş etmesiyle gerçekleştirilmektedir. Anlaşmaya bağlı olarak belirlenen süre sonunda bu miktarlar geri verilmektedir.

Faiz swaplarında ana para sabit tutularak yalnızca faiz ödemesi yapılmaktadır.

Çapraz döviz swapı, ülkeler arsında ayrı para birimleri üzerinden yapılıyor. Karşılıklı olarak anaparanın ve faizinin ödemeleri gerçekleşir.

SWAP HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Swap işlemi aktif getiri oranını yükseltmek, kaynak kullanım maliyetini düşürme, arbitraj alım satımı ve risk yönetimi için kullanılmaktadır.

SWAP AVANTAJLARI NELERDİR?

Hareketli piyasalardan yararlanılarak geleneksel yatırım ürünlerine kıyasla daha fazla getiri etle etme imkanı verir. 

Ayrıca piyasalarda meydana gelen hareketliliğin getirdiği risklerden koruma imkanı sağlamaktadır.

İbrahim Turna Haber7.com - Seo Editörü
Haber 7 - İbrahim Turna

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul'da doğdu. Beykent Üniversitesi Yeni Medya (İngilizce) bölümünden mezun oldu. Kanal 7 Medya Grubu'na bağlı Haber7.com bünyesinde SEO Editörü olarak görev yapmaktadır.