Vergi iddialarında dikkat çeken üç yıl vurgusu: Vergi tartışmalarında 'siyasi' algı!

Büyük firmaların vergi ödemediği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, iddiaların sınırlı olduğunu vurguladı. Ak, ekonomi yönetiminin bu konuda sıkı politika uyguladığının altını çizdi.

GİRİŞ 30.07.2024 18:24 GÜNCELLEME 30.07.2024 18:24
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Sosyal medyada bazı büyük şirketlerin vergi ödemediği veya düşük oranda vergi ödediğine dair iddialar gündemde geniş yankı uyandırdı. Şirketlerin vergi ödemediğine dair yer alan iddialarda özellikle son üç yıldır ödenmediğine ilişkin ibareler dikkat çekti.

Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın X hesabından yapılan açıklamada, Vergi Denetim Kurulunun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerine devam edildiğini bildirdi.

Son dakika... Bakan Şimşek'ten vergi açıklaması!Son dakika... Bakan Şimşek'ten vergi açıklaması!

Öte yandan vergi ve sosyal güvenlik alanına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi açıklamasıHazine ve Maliye Bakanlığı'ndan vergi açıklaması

Kayıt dışı para ile mücadelenin devam ettiğini her fırsatta ve atılan her adımda belli eden ekonomi yönetimi vergide adaleti arttırmaya yönelik çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Kayıt dışılıkla mücadelemiz hız kesmiyor. Gelir beyan etmediği halde yüksek harcaması olan mükelleflere yönelik denetimleri yoğunlaştırıyoruz. Vergide adaleti artırmaya yönelik uygulamalarımız devam edecek." ifadelerini kullandı.

Büyük firmaların olduğu birçok mükellefin vergi ödemediği iddialarına ilişkin konuyu Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, Haber7’ye değerlendirdi. İddiaların yetersiz olduğunu ve vergi konusunun oldukça hassas olduğunu vurgulayan İsmail Vefa Ak, ekonomi yönetiminin bu konuda sıkı politika uyguladığının altını çizdi.

 

 

VERGİ TARTIŞMALARINDA ‘SİYASİ’ ALGI

Vergi hususunun toplumda önemli ve hassas bir noktaya temas ettiğini belirten Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, sosyal medyada yer alan iddiaların ‘vergi’ üzerinden siyasi arenaya taşınmasının etik olmadığını dile getirdi. İsmail Vefa Ak, vergi tartışmalarının teknik boyuttan çıkarak siyasete malzeme olarak kullanıldığının altını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bir açıklamada belediyelerin çok fazla sosyal güvenlik prim borcu olduğunu belirten Vefa Ak, 96 milyarlık prim borcunun büyük bir kısmının CHP’li belediyelere ait olduğunu vurguladı. Vergi konusunun teknik olmaktan ziyade siyasi mecralarda karşımıza çıktığını söyleyen İsmail Vefa Ak, vergi konusunun teknik açıdan incelenmesi gerektiğini belirtti.

 

Vergide yeni dönem başladı! İşte detaylar...Vergide yeni dönem başladı! İşte detaylar...

 

O İDDİALARA UZMAN İSİMDEN AÇIKLAMA

Kamuoyuna yansıyan belgeler ile kesin hususa varmanın yetersiz olduğunu dile getiren Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, bu şirketlerin vergi ödememesinin nedenini yatırımlardan, zarar etmelerinden ya da birtakım vergi teşviği istisnalarından kaynaklı olabileceğini belirtti. Vefa Ak, ancak bu nedenlerin vergi kaçırmak mı yoksa üç hususa bağlı olarak mı olup olmadığının anlaşılması ve kesin karara varılması için uzun soluklu, detaylı bir inceleme gerektiğini vurguladı. Konunun bu üç teorik üzerinden incelenmesi gerektiğini söyleyen Ak, “Bu şirketler gerçekten vergi kaçırıyor mu” sorusuna yanıt olarak, “Evet olabilir. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konu üzerinde sıkı çalışmalar yürütüyor.” dedi.

 

TÜVTÜRK'ten, 'vergi' iddialarına ilişkin açıklama:TÜVTÜRK'ten, "vergi" iddialarına ilişkin açıklama:

 

DİKKAT ÇEKEN ‘ÜÇ YIL’ VURGUSU!

Sosyal medyada yer alan belgelerde çoğu şirketin ‘son üç yıldır vergi ödemediği’ şeklindeki ibarelere değinen Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, üç yıl önce pandemi ve deprem gibi ekonomik kriz oluşturabilecek atmosferlerde olabileceğini dile getirdi. Pandemi döneminde tüm dünyanın ekonomik açıdan sert politikalardan geçtiğini ifade eden Vefa Ak, Türkiye’de bu konuda ekonomik krizin derinleşmemesi adına vergi konusunda birtakım af yasaları çıkardığını ve bu konunun bir ucunun bu döneme değindiğini söyledi.

 

 

İsmail Vefa Ak, deprem döneminde ise 11 ilin yıkılması ile ekonomik koşulların zorlaştığının altını çizdi. Bu şartlarda birçok global ekonomi yönetiminin yaptığı şekilde denetimin sıkı olmadığını ifade eden Ak, bu şekilde zor durumda kalan vatandaşlara af yasaları ile kolaylık sağlandığını dile getirdi. Ancak gelinen noktada af yasalarının 2023 yılı itibarıyla bittiğini söyleyen Vefa Ak, zarar eden şirketlerin gerçekten vergi kaçırıp kaçırmadığı noktasında sıkı bir denetimden geçtiğini vurguladı.

Bakan Şimşek: Vergi düzenlemesi vatandaşlarımıza yük getirmiyorBakan Şimşek: Vergi düzenlemesi vatandaşlarımıza yük getirmiyor

BÜYÜK ŞİRKETLER GERÇEKTEN VERGİ KAÇIRIYOR MU?

Kamuoyunda kamu ihaleleri alan şirketler üzerinden yapılan tartışmalara yönelik açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı İsmail Vefa Ak, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, otoyollar, demiryolları ve havalimanları gibi mega yatırımlara değindi. Bu yatırımların sadece inşaat kısmının 5-10 yıl arasında sürdüğünü söyleyen Vefa Ak, bu yatırımların ciddi bir finansman kaynağına ihtiyacı olduğunu dile getirdi. İsmail Vefa Ak, bu yatırımların kara geçmesi için oldukça uzun bir süre gerektiğini belirtti. Bu büyük yatırımların yaklaşık beş yıl içerisinde başa baş noktasına geleceğini ifade eden Vefa Ak, dolayısıyla bu şirketlerin beş yıl içerisinde daha çok vergi ödeyen konumunda görülebileceği yönünde tahminlerde bulundu.

 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, kabul edilen vergi düzenlemesinin hayırlı olmasını dilediCumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, kabul edilen vergi düzenlemesinin hayırlı olmasını diledi

 

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 43
  • YasinBaba 1 ay önce Şikayet Et
    devamlı vergi borçları affediliyor kimi kandırıyorsunuz siz
    Cevapla
  • croch34 1 ay önce Şikayet Et
    Çalışan kesimden her ay düzenli vergi kesintisi yapılırken işverenlerin vergilerini ödemeye geldiğinde gereksiz harcama ve mal alım beyanında bulunup ödemeleri gereken vergiden düşmesi son derece haksız ve hukuksuz bir uygulamadır sorsan o zaman batarız diyorlar her yıl kat be kat büyüyorlar vergi oranları düşmeli ve kesinlikle istisnasız herkesden alınmalı
    Cevapla
  • croch34 1 ay önce Şikayet Et
    Vergi sistemi sil baştan yapılmalı şirketler yıl sonu verecekleri vergileri giderlerinden düşülmemeli çünkü bu konu işveren kesimi tarafından vergi ödeme zamanı geldiğinde sürekli masraf lüzumsun yapmadıkları harcamaları yaparak şirket içi yaptıkları masrafları vergiden düşmesi son derece yanlış o zaman bireysel olarak vatandaş da kira veya kendi evi için yaptığı masrafları düşsün
    Cevapla
  • Turancılar 1 ay önce Şikayet Et
    Şirket araba, ev, tarla arsa alır ve gider gösterip vergiden düşer. Şirkete olmayan yatırım yapar vergiden düşer, yetmedi bir de zarar gösterir borsada yatırımcıya kar payı (temettü) vermez. Depremde yardım ettim der vergiden düşer. Bu devlet nasıl ayakta dursun
    Cevapla
  • Abdulbaki Yeşil 1 ay önce Şikayet Et
    2 el piyasası cep tlf.cular berberler çay ocakları dahil bu ülkede herkes vergi kaçırıyor. Büyüklerde birçok şeyi gider gösterip şişirilmiş faturalarla hiç vergi vermiyorlar. Avukatlar vs yedikleri 100 liralık yemeği bin lira gösteriyor oto sanayii hep elden nakit yada iban çalışıyor kdv ler bile cebe gidiyor. Maliyeciler zabıtalar el cepte geziyor. Allah sonumuzu hayr etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle