4 dünya devinde Türkiye şaşkınlığı! Hepsi birden geri çekti

Dünya devi bankalar JP Morgan, Goldman Sachs, Barclays ve Morgan Stanley, Türkiye’de açıklanan Haziran ayı enflasyon verisi sonrasında paylaştıkları raporlarda bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti.

GİRİŞ 04.07.2024 15:44 GÜNCELLEME 04.07.2024 16:59
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Memur, memur emeklisi, emekliler, dul ve yetimler ve kiracılar başta olmak üzere pek çok vatandaş için kritik öneme sahip olan haziranda enflasyon aylık bazda yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak açıklandı.

Dev bankalar, Morgan Stanley, JP Morgan, Barclays ve Goldman Sachs Türkiye'nin haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

YILLIK ENFLASYON GERİLEDİ

JPMorgan “Türkiye: Yaz aylarında sert dezenflasyon kapıda” ismiyle paylaştığı raporda enflasyon tahminlerini revize etti.

Manşet enflasyonun Haziran’da aylık bazda yüzde 1,6 ile yüzde 2,1’lik beklentilerinin altında geldiğini hatırlatan JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik yıllık enflasyonun da baz etkisiyle sert biçimde düşerek Mayıs ayındaki yüzde 75,4’ten yüzde 71,6’ya gerilediğini belirtti.

Raporda manşet enflasyonun baz etkisiyle Temmuz’da yüzde 60’a, Ağustos’ta yüzde 50’ye düşebileceği belirtilerek 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 43,5’ten yüzde 42,5’e, 2025 tahmini yüzde 25,2’den yüzde 25’e düşürüldü.

BARCLAYS’TEN TCMB TAHMİNİ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Haziran ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Veriler, aylık bazda bir yılın en yavaş enflasyonuna işaret etti. Yıllık enflasyon da Haziran’da sekiz ayın ardından ilk kez geriledi.

Barclays de enflasyon verisi sonrası paylaştığı raporda yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 44,5’ten yüzde 44’e düşürdüğünü açıkladı. 2025 yıl sonu beklentisi yüzde 30,8 oldu.

Raporda TCMB’den Ocak 2025’e kadar bir politika değişikliği beklenmediği ancak bugün beklenenden düşük gelen enflasyon sonrası yıl sonunda erken bir faiz indirimi ihtimalinin de güçlendiği belirtildi.

MORGAN STANLEY DE TAHMİNİNİ DÜŞÜRDÜ

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük'ün kaleme aldığı “Enflasyonla Mücadeleye İyi Bir Başlangıç” isimli notta, Türkiye’de Haziran enflasyonun sürpriz bir şekilde aşağı yönlü olarak gerçekleştiğini ve dezenflasyondaki düşüşe beklenenden daha hızlı bir başlangıç ​​yapıldığı kaydedildi.

Yayımlanan notta, aylık enflasyonda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın uzun zamandır sürdürdüğü öngörüsü doğrultusunda önemli bir düşüş gerçekleştiği belirtildi.

Öte yandan, manşet enflasyondaki yavaşlamaya rağmen hizmet enflasyonun yüksek seyrini sürdürdüğü ve fiyat artışlarının yukarı yönlü riskleri canlı tutmaya devam ettiği belirtildi.

Morgan Stanley yayımladığı notunda, Türkiye’de mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 2'ye, çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise aylık yüzde 1,9'a gerileyeceğini tahmin ettiklerini açıkladı.

Diğer taraftan Morgan Stanley, kamu sektörü fiyat artışlarını ve beklenenden iyi gelen Haziran raporunu da hesaba katarak, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerini önceki yılki yüzde 43,4'ten yüzde 42,4'e düşürdüklerini belitti.

Notta son olarak, enflasyon görünümüne yönelik riskler göz önüne alındığında TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesinin beklendiğine ve bu yıl faiz oranlarının değişmeyeceğine ilişkin öngörülerine yönelik aşağı yönlü risklere dikkat çekildi.

GOLDMAN SACHS: YÖNETİM, ASGARİ ÜCRETTE DEĞİŞİKLİK YAPMAYACAK

Goldman Sachs'ın raporunda da enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğü ifade edilirken çekirdek enflasyon verilerinin döviz kurlarıyla yakından ilişkili olduğuna dikkat çekildi.

TL/USD paritesindeki sakinliğin düşük çekirdek enflasyonunda etkili rol oynadığı belirtilirken Morgan Stanley raporunda yer aldığı gibi gibi mart ayından beri TL'deki stabiliteyi vurgulandı.

Raporda hizmet enflasyonunun halen yüksek olduğunu belirtirken önümüzdeki aylarda burada da düşüş görüleceği öngörüsü paylaşıldı. Piyasa algısı nedeniyle hizmet sektöründeki yapışkan enflasyon beklentisinin hızlıca değişeceği öne sürüldü.

Ekonomi yönetiminin asgari ücrette değişiklik yapmayacağı vurgusu da raporda kendine yer buldu.

Yılın ilk yarısında büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi olduğuna değinilen raporda yılın ikinci yarısı için talebin yavaşlamaya başladığı belirtildi. Raporda bu yavaşlamanın etkisiyle manşet enflasyonun 2024 için yüzde 36'ya kadar gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Fetih mermer 1 gün önce Şikayet Et
    Batının dediğini yaparsak enflasyon düşer yapmazsak yükselir . Anlıyacığınız ipin ucu Küreselciler ın elinde . Tasma boynumuzda.
    Cevapla
  • Ahmet 35 1 gün önce Şikayet Et
    İyice sacmalamisin batı kendine faydası yokki yahudi şirketler dolu Avrupa'da bile
    Cevapla
  • Adem Kul 1 gün önce Şikayet Et
    Yersen
    Cevapla
  • Hulya 2 gün önce Şikayet Et
    Keske fair ulkelerde ticaret yapilip insanlar rahatlasa
    Cevapla
  • Kızılelma 2 gün önce Şikayet Et
    Başında Uluslararası, Dünya ve Bir (leş) miş yazan örgütlerin hepsi teröristtir.
    Cevapla
  • VanillaSky 1 gün önce Şikayet Et
    Ya da biz dünya uluslarından uzaklaşıyoruzdur.
    Cevapla
  • Emekli 2 gün önce Şikayet Et
    Türkiye’nin %85 AÇ bu işin sonu kötü
    Cevapla
  • Hüseyin 2 gün önce Şikayet Et
    İphonumuza karışmayın lütfen aç kalırız yine de vaz geçmeyiz Amerikanın kölesi olmayı istyoruz çünkü. 1 telefonu aylarca karın tokluğuna köle gibi çalışıp Amerkaya öderiz. Kaliteli fotoğraflar çekerek Amerkan efendilerimize ne kadar yakışıklı köleler olduğumuzu daha iyi gösterebiliriz. Açız Amerka telefonun yanında bize ekmek gönder
    Cevapla
  • ahmet 2 gün önce Şikayet Et
    hee, aç hepimiz sokaktan topladığmız çöplerle karnımızı doyuruyoruz.. yetmiyor...
    Cevapla
  • NuR76 2 gün önce Şikayet Et
    Son Model iphone doyurur herkesin elinde var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle