Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı! Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olurken, genel enflasyon ise 71,60'a geriledi. Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 75,45 olarak açıklanmıştı.

GİRİŞ 03.07.2024 10:00 GÜNCELLEME 03.07.2024 10:32
Bu Habere 188 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 1,64 olurken, genel enflasyon ise 71,60'a geriledi. Mayıs ayında enflasyon yıllık bazda yüzde 75,45 olarak açıklanmıştı.

ÜFE DE DÜŞÜŞTE

TÜİK verilerine göre üretici enflasyonu tarafında da yavaşlama gerçekleşti. Haziran ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,38 oldu. Mayıs ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,96 olarak kaydedilmişti. Yıllık üretici enflasyonu Haziran ayında yüzde 50,09 oldu. Bir önceki ay yıllık üretici enflasyonu yüzde 57,68 olarak gerçekleşmişti.

SON 1 YILIN EN DÜŞÜK AYLIK ENFLASYONU

Verilere göre, aylık enflasyon 2023'ün Mayıs ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise, 8 ay sonra ilk kez düşüş kaydetti.

EN YÜKSEK ARTIŞ KONUT GRUBUNDA

TÜİK verilerine göre, Haziran ayında aylık en yüksek artış yüzde 3,79 ile konut grubunda gerçekleşti. Konut grubunu yüzde 3,47 ile eğitim; yüzde 3,09 ile lokanta ve oteller izledi.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan Haziran ayı itibarıyla, 35 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 5 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 103 temel başlığın endeksinde ise artış kaydedildi.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Dezenflasyon süreci başladı. Mevsimsel düzeltilmiş üç aylık hareketli ortalamanın yıllıklandırılmış değerinin ima ettiği enflasyon eğilimi yıl sonu hedefimizle uyumludur. Yüzde 1,64'lük aylık haziran verisi ise yüzde 22'lik yıllıklandırılmış enflasyonu işaret ediyor. Finansal istikrar, sürdürülebilir cari açık, rezerv birikimi ve gri listeden çıkış gibi birçok alanda elde ettiğimiz başarıyı programımızın ana hedefi olan dezenflasyonda da belirgin bir şekilde göreceğiz. Fiyat istikrarına ulaşana kadar programımızı kararlılıkla uygulayarak kalıcı refah artışını sağlayacağız." dedi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 188
  • Ahmet 1 gün önce Şikayet Et
    Önümüzdeki ay tek haneye indik derler
    Cevapla
  • Ersever 1 gün önce Şikayet Et
    Trafik sigortası asgarî ücretle yarışıyor, emekli maaşını geçti, bu enflasyona hiç yansımıyor, muayene ücreti ona keza, tabi sayın vekillerin ve bakanların bu dertleri yok, çünkü zaten devletin araçları ile geziyorlar, mecliste yemekte bedavaya yakın. Vekiller oy zamanı dışında hiç sokaklara uğramıyor.
    Cevapla
  • Adamlar Haklı 19 saat önce Şikayet Et
    Oy isteme zamanı dışında sokaklara uğrayıp da vatandaşın ağız kokusunu mu çeksinler...???
    Cevapla
  • Kemalettin 1 gün önce Şikayet Et
    4 vesikalik fotograf cektireyim dedlm 300 lira gecen sene 120 idi
    Cevapla
  • stk-mlx 1 gün önce Şikayet Et
    Enflasyon verisini açıklamak için sayın bakanım niçin ayın 2 sini bekliyorsunuz. Rakamlar zaten sizde belli ayın 1 de açıklayın gitsin.
    Cevapla
  • Garıbann 2 gün önce Şikayet Et
    Neden ugraşıyorlar bır defada sıfırlasalarya hep bırlıkte rahat ederız bır dahada enflasyon derdımız olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle