Ekonomide yeni dönem: Uzman isimden çarpıcı yıl sonu tahmini!

Enflasyonun Mayıs ayında zirve gördüğünü yaz aylarında ise enflasyonda düşüş senaryosunun başlayabileceğini kaydeden Karadağ, “Haziran ayı enflasyonu sınıfı geçti ancak diğer verileri de görmekte fayda var” dedi.

GİRİŞ 03.07.2024 12:14 GÜNCELLEME 03.07.2024 17:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) rakamlarını açıkladı.

Buna göre TÜFE'deki değişim 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine göre üretici enflasyonu tarafında da yavaşlama gerçekleşti.

Haziran ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,38 oldu. Mayıs ayında aylık üretici enflasyonu yüzde 1,96 olarak kaydedilmişti. Yıllık üretici enflasyonu Haziran ayında yüzde 50,09 oldu. Bir önceki ay yıllık üretici enflasyonu yüzde 57,68 olarak gerçekleşmişti.

Piyasalarda gelişmeleri Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ Haber7'ye değerlendirdi. 

ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK MI?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının beklenti altında geldiğin söyleyen Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasanın beklentisinin yüzde 2 – 2.5 seviyelerinde olduğunu belirtti. Piyasa beklentisinin altında olarak aylık enflasyonun yüzde 1.64 olarak, yıllık ise yüzde 71.60’a gerilediğini dile getiren Eda Karadağ, gelişmeyi olumlu olarak değerlendirdi.

Beklentiler doğrultusunda Mayıs ayında enflasyonda zirve görüldüğünü yaz aylarında ise enflasyonda düşüş senaryosunun başlayabileceğini kaydeden Karadağ, “Haziran ayı enflasyonu sınıfı geçti ancak diğer verileri de görmekte fayda var” dedi.

Karadağ, enflasyonla hala mücadele kapsamında olunduğunu hatırlatarak, yıl sonu için beklentilerini yüzde 47 olarak açıkladı.

 

 

BORSA İSTANBUL’UN SEYRİ NE OLUR ?

Türkiye’nin gri listeden çıkış kararı ile borsada yaşanan gelişmeleri değerlendiren Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, piyasanın gri liste kararını önceden fiyatladığı için sınırlı seviyede kaldığını belirtti. Karadağ, gri liste kararı sonrası piyasada belirsizliğin ortadan kalktığını vurgulayarak normal seviyelerine döndüğünü açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşlarına değinen Karadağ, Moody’s tarafından not artışı beklentisinin olduğunu belirtti.

Piyasayı destekleyici gelişmelerin yaşandığını ifade eden Eda Karadağ, yabancı yatırımcı tarafından da olumlu gelişmelerin uzun vadede yaşanabileceğini dile getirdi.

 

 

ALTINDA YÖN ARAYIŞI DEVAM EDİYOR

Altın fiyatlarının FED söylemleri ile dalgalandığını dile getiren Karadağ, faiz indirimlerinin ötelenmesi ile altının ivme kaybettiğini söyledi. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Eda Karadağ, altında baskının devam ettiğini ve ABD tarafından gelecek her veriyi altın yatırımcısının takip etmesi gerektiğini belirtti.

Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam verisi, işsizlik oranları ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin takip edileceğini ifade eden Karadağ, önümüzdeki haftalarda açıklanan enflasyon verisinin altında belirleyici olacağını söyledi.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Türkiyeli 1 gün önce Şikayet Et
    Yatırım.,üretim, imalat, ihracaat, istihdam ve birde aç gözlü durmadan ürünlerine zam yapanları ve ürünlerinin gramajından ve tanelerinde çalanları çok sıkı denetim olursa o zaman işte enflasyon çok ama çok düşer.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    akaryakit fiyatini biz belirlemiyoruz. dünya piyasasi belirliyor. tüketim bizde haddinden fazla. wc ye bile arabayla gidiyoruz. enflasyonun düsmesi tüketimin düsmesinden gecer.
    Cevapla
  • Misafir 1 gün önce Şikayet Et
    faiz i yüksekmekle zam yapmakla Düzelmez. ancak kendin üretirsen düzelir bayım. başka yolu YOKTUR.
    Cevapla
  • cahit 2 gün önce Şikayet Et
    Enflasyon nasıl düşecek anlamadım her akar yakıta gün zam zam la enflasyon asla düşmez
    Cevapla
  • Misafir 2 gün önce Şikayet Et
    tabiki geçer sınavı enflasyon şimdi millet Kendi bahçesinde tarlasında ürün alıyor kışın görelim bakalım nasıl olacak
    Cevapla