Müfettişler sahaya indi, işverene ceza yağdı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kayıt dışılık başta olmak üzere çalışanların izinleri ve fazla mesaileri ile ilgili inceleme başlattı. Kanuna uymayan firma ve şirketlere yılın ilk yarısında 212 milyon lira idari para cezası uygulandı.

Müfettişler sahaya indi, işverene ceza yağdı
Müfettişler sahaya indi, işverene ceza yağdı
GİRİŞ 05.07.2024 14:28 GÜNCELLEME 05.07.2024 16:02
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesindeki 900 iş müfettişiyle sürdürülen teftişler kapsamında, 2023'te yaklaşık 1,5 milyon çalışana ulaşıldığı, bu yıl da 2 milyon çalışana ulaşılmasının planlandığı belirtildi.

Açıklamada, çalışma şartları ile ortamına ilişkin inceleme ve denetlemeyi kapsayan iş teftişi faaliyetlerinin, çalışma süreleri, ücretler, iş sağlığı ve güvenliği, kayıt dışılık, çocuk, genç ve kadınların çalıştırılması, istihdam ve iş gücü piyasası uygulamaları gibi konuları içerdiği aktarıldı.

"11 FARKLI SEKTÖRDE ÖNLEYİCİ TEFTİŞLER SÜRDÜRÜLÜYOR"

Maden, inşaat ve ulusal zincir marketler başta olmak üzere 19 sektörde yer alan iş yerlerinde teftişlerin sürdüğü ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Teftişler, ihbar ve şikayetler, kitle iletişim araçlarına yansıyan veya kamuoyunun dikkatini çeken olay veya uyuşmazlıkların yanı sıra çalışma hayatındaki sorunların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi sonucu belirlenen sektörlerde önleyici yaklaşımla yürütülüyor. 2024 yılında, çalışma süreleri, fazla çalışma, genel ve hafta tatilinde yapılan çalışmalar, ücret ve izin gibi çalışma koşullarına yönelik ulusal market, restoran, konaklama, tekstil, maden, çağrı merkezi, geri dönüşüm ve tarım olmak üzere 8 farklı sektörde, iş sağlığı ve güvenliği yönünden ise maden, inşaat, metal, gıda, tekstil, kauçuk, plastik, mineral, geri dönüşüm ve depolama sektörleri ile büyük endüstriyel kazaların olabileceği endüstriyel tesisler olmak üzere çalışma ortamına yönelik 11 farklı sektörde önleyici teftişler sürdürülüyor."

YILIN İLK YARISINDA İŞ YERLERİNE 212 MİLYON LİRA CEZA KESİLDİ

İş yerlerinde tespit edilen mevzuata aykırılıkların iş müfettişleri tarafından yakından izlendiği, mevzuata uyumun sağlanması için işverenlere yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin düzenlendiği belirtilen açıklamada, mevzuata aykırılıkları gidermeyen iş yerlerine de idari yaptırım uygulandığı belirtildi.

Kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2023 yılında gerçekleştirilen teftişlerde, 315 milyon lira işçi alacağının ve 160 milyon lira kamu alacağının ödenmesi temin edilerek, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 435 milyon lira idari para cezası uygulandı. 2024 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen teftişlerde ise 132 milyon lira işçi alacağının ve 37 milyon lira kamu alacağının ödenmesi sağlanarak, mevzuata aykırılık tespit edilen iş yerlerine 212 milyon lira idari para cezası uygulandı."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Hasan Önal 1 gün önce Şikayet Et
    80 senedir maaşlar asgari, pirim günü 15-21, ya da mevsimlik işçi gibi, ya da deneme süresi gibi gösterilip SSK lıların pirimleri, pirim günleri, devletin vergisi işveren tarafından çalınıyor, vergi ve sigorta müfettişleri rüşvet alıyordu. Denetlemeye gitmeden önce işverene haber veriyordu. Bu yüzden 10.000 ₺ lik ve yarıyarıya maaşlı SSK EMEKLİLERİ ortaya çıktı. SUÇLU TBMM dır.
    Cevapla
  • sevil 1 gün önce Şikayet Et
    Bende tekstil sektöründeydim 8 aya yakın emekli olucam diye bekledim emekli oldum 2 ay evvel ifade ye çağırdılar 2016 daki çalıştığım işyerinde sıkıntı çıkmış şuan kontrol altında bunda çalışan nın ne suçu var madem öyle niye zamanında bakmadı sgk
    Cevapla
  • Sırrı 1 gün önce Şikayet Et
    Lütfen bu müfetişler hükümete yakın özel sektörleri özelikle sağlık grubundaki haksizlıkları görsün cezayıda kessin. Çalışanlar mutsuz haksız yere çok çalıştırılıyor ücret verılmıyor.
    Cevapla
  • Umut 1 gün önce Şikayet Et
    İşverenlere müfettiş gönderileceğine kamo kurumları ve başta eğitim sektörünü incelemeye alınsın mesleki okullardaki yapılan yolsuzlukların üstüne gidilsin
    Cevapla
  • grty 2 gün önce Şikayet Et
    200 milyon der iken buyuk para gibi haber oluyor cok insan bu paranin kat kat fazlasi var ustelik hic bir sey yapmaz iken bu para belki on yil ønce cok idi su an bir villa zor eder cok yerde bir de bu ceza kac kisiye veriyor adam basi nokta kadar bile degil
    Cevapla