Altın dar bantta seyrediyor

Altın fiyatları, dar aralıkta seyretmeye devam ediyor. Ons altın 2 bin 318 dolar seviyesinde hareket ediyor. Gram altın ise 2 bin 404 lira seviyesinde bulunuyor. Çeyrek altın ise 3.930 Türk Lirası seviyesinde el değiştiriyor.

Altın dar bantta seyrediyor
Altın dar bantta seyrediyor
GİRİŞ 09.05.2024 09:28 GÜNCELLEME 09.05.2024 09:28

Altın fiyatları dar aralıkta seyrederken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikasına ilişkin ipucu vermesi beklenen ekonomik veriler yakından takip ediliyor.


Ons altın güne yüzde 0,42 yükselişle 2.318 dolar civarında başladı.

Gram ve çeyrek fiyatları, hem ons altın hem de Dolar/TL'den etkilendi.

Gram altın, 2.404 Türk Lirası civarında seyretti. Çeyrek altın, 3.930 Türk Lirası seviyesinde el değiştirdi.


Dolar endeksi ise 105,5 civarında yatay seyretti.

Serbest piyasada güncel altın fiyatları

Gram altın 2.403,21 lira

Çeyrek altın 3.929,24 lira

Yarım altın 7.858,48 lira

Cumhuriyet altını 15.669 lira

Gremse altın 39.904,00 liradan satılıyor.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bugün faiz kararını açıklaması bekleniyor. Piyasalar BoE'nin haziranda faiz indirimine gideceğini öngörüyor.

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) ise dün faiz indirimine giderek Avrupa ile ABD Merkez Bankası (Fed) arasındaki farklılaşmayı ortaya koydu.

Yatırımcılar, Fed'in para politikasına ilişkin ipuçları için son aylarda yukarı yönlü hareket eden enflasyon verisinin ardından, gelecek hafta çarşamba günü açıklanacak ABD nisan tüketici enflasyonu verisini yakından izleyecekler.

DOLARDA YATAY SEYİR

Döviz kurları artan yabancı ilgisi ve Merkez Bankası'nın (TCMB) alımlarının etkisiyle yatay seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL, bugün 32,26 seviyesinde işlem görüyor. Euro/TL ise 34,73 civarında alıcı buluyor.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), menkul kıymet tesisine ilişkin düzenlemeyi yürürlükten kaldırdı.

Piyasalarda bugün Merkez Bankası'nın yılın ikinci enflasyon raporu toplantısında vereceği mesajlar ana gündem maddesi olarak izlenecek.

Piyasa ile TCMB tahminleri arasındaki farkın nasıl kapanacağı, TCMB'nin politika mesajları ve olası tahmin revizyonları, rekor döviz alımları ve sürecin TL likiditeye etkisi bugün yakından takip edilecek konuların başında yer alıyor.

Kurun yatay seyrettiği yerel seçim sonrası dönemde, Merkez Bankası rekor bir hız ve büyüklükte döviz alımı ve rezerv birikimi yaptı.

Öncü veriler TCMB'nin geçen hafta salı günü 4 milyar dolar, haftanın tamamında 11 milyar dolar ile tarihi bir döviz alımı yaptığını gösteriyor.

Merkez Bankası'nın haftalık verileri de izlenecek. Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB'nin swap hariç net rezervi 9.8 milyar doları geçen hafta olmak üzere son 5 haftada 27 milyar dolar arttı.

Analistler yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap kısıtlamaların hafifletilmesi kararını da gündeme getirebileceği görüşünde.

Yabancı ilgisinin en çok swap piyasasında belirginleştiği belirtilirken, TL cinsi tahvil piyasasında da ilginin gittikçe arttığına dikkat çekildi.

 

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.